Trudnoća Liječenje neplodnosti 08. ožujka 2018.

Uzrok neplodnosti možda se krije u štitnjači

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poremećaji u radu štitne žlijezde, osobito stanje "usporene" i stresom premorene štitnjače, kod koje izostaje pravilan metabolički rad i intenzivnija energetska razina, direktno utječu na plodnost

Problem neplodnosti kompleksno je pitanje te se ne može sagledati samo iz perspektive problema štitne žlijezde. Ipak, svim ženama koje imaju problema pri začeću ili planiraju ostati trudne obavezno se preporučuje obrada hormona FT4 i TSH kako bi se uklonila sumnja na poremećaj rada štitnjače.

Na plodnost utječe primarno smanjena, ali i pojačana aktivnost štitne žlijezde. Štitnjača upravlja cjelokupnim metabolizmom, brzinom rada stanica, a njen je rad posebno važan u prvom tromjesečju trudnoće, kada je viša energetska razina stanica ključna za razvoj ploda. Upravo zato, kod stanja "usporene" i stresom premorene štitnjače izostaje pravilan metabolički rad i intenzivnija energetska razina što direktno utječe na plodnost.

štitnjača Možda te zanima... Prvi korak u obradi neplodnosti je pregled štitnjače Trudnoća

Kod žena je veći rizik od neplodnosti, a kod muškaraca od erektilne disfunkcije

Žene imaju menstrualni ciklus i hormonalne mijene, a ako tome pridodamo izloženost stresu, privatnim i poslovnim obavezama, svakako spadaju u izloženiju i rizičniju skupinu! Upravo visoka razina stresa kroz vrijeme oslabljuje bazalni metabolizam kako kod žena, tako i kod muškaraca. Kod muškaraca je ipak povezanost rizika od neplodnosti i poremećaja rada štitnjače manja, međutim, može se odraziti prvenstveno na erektilnu disfunkciju.

Nepravilnosti u radu štitnjače postepeno djeluju i na druge "slabe" točke u organizmu te mogu aktivirati neke zdravstvene tegobe. Konkretno usporavanje bazalnog metabolizma posljedično može uzrokovati nakupljanje visceralnog masnog tkiva, postepeno otvarajući šansu za razvoj niza nepovoljnih stanja, poznatijih pod nazivom metabolički sindrom.

žena zabrinuta Možda te zanima... Mogu li zatrudnjeti uz bolesnu štitnjaču? Trudnoća

Liječenje bolesti štitnjače i planiranje trudnoće

Ako buduća majka ima hipotireozu, koju odlikuje smanjena funkcija štitne žlijezde, već nakon nekoliko mjeseci terapije malim dozama hormonalnih supstituenata mogu se očekivati pozitivni rezultati pokušaja začeća.

S druge strane, kod stanja hipertireoze, potrebno je uzimati adekvatnu terapiju i čekati smirivanje simptoma. Ako se stanje ne poboljšava opcija može biti i operativni zahvat, nakon kojeg se, oporavkom i stabilizacijom općeg zdravstvenog stanja može krenuti u planiranje trudnoće.

pregled štitnjače Možda te zanima... Simptomi trudnoće ili bolesna štitnjača? Trudnoća

Jeste li i vi imali problema s radom štitne žlijezde? Koliko vam je trebalo da zatrudnite? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.