Trudnoća Planiranje trudnoće 25. siječnja 2017.

Rizici i prednosti trudnoće u tridesetima

trudnoća test
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas sve više žena rađa prvo dijete u svojim tridesetim godinama. Kao i svako drugo razdoblje i ovo nosi svoje prednosti i mane

Objektivno, u tridesetima se povećava rizik od pojave komplikacija u trudnoći. Ipak, većina zdravih žena iznese trudnoću do kraja, bez većih problema. Rizik od pojave gestacijskog dijabetesa i preklampsije sada je veći, kao i od Down sindroma i drugih kromosomskih poremećaja. Do 35. godine života, rizik od pojave kromosomskih abnormalnosti iznosi 1:200, koliko, otprilike, iznosi i rizik od pobačaja uslijed amniocenteze.

Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima?

Ako ste se podvrgnuli potpomognutoj oplodnji, imate mnogo veće šanse da vaša trudnoća bude višeplodna, za razliku od žena koje su zatrudnjele prirodnim putem. Također, povećava se šansa da rodite carskim rezom. Zašto? Prema jednoj teoriji, liječnici tvrde da se u ovim godinama smanjuje količina hormona koje tijelo žene luči tijekom poroda, pa porođaj kod starije prvorotkinje ne napreduje kako bi trebao.

Istraživanje: U 30-ima se ne trebate bojati neplodnosti

Mnoge žene se u današnje vrijeme odlučuju na majčinstvo tek nakon što navrše trideset. Ako u ovim godinama rađate prvo dijete, sigurno ste imali dovoljno vremena da se posvetite sebi, svom braku i poslu. Ako ste zadovoljni emotivnim stanjem i poslom kojim se bavite, to je odlična "podloga" da se i u majčinstvu ostvarite najbolje. Zašto žene odgađaju majčinstvo?

Također, veće su šanse da u vašem najbližem okruženju ima žena koje također iščekuju "veliki događaj", tako da vam neće nedostajati razumijevanje i podrška. Vaš brak je, vjerojatno, na "čvršćim temeljima" jer ste zreliji i sigurniji u sebe i svoju vezu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.