Trudnoća Liječenje neplodnosti 10. studenoga 2019.

Što trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj kakve su ti šanse za začeće kroz godine te rizike za majku i bebu, ali i načine kojima možeš 'povećati' svoju plodnost

Ako pokušavaš zatrudnjeti, ali imaš poteškoća - znaj da nisi sama, bez obzira na tvoju dob. Iako nije tajna da se rizici trudnoće povećavaju kako stariš, još uvijek postoje dobre vijesti za sve žene koje pokušavaju začeti.

Žene svih dobi znaju kako je to čuti da njihov biološki sat otkucava. Stresno je znati da plodnost ima svoj rok trajanja, ali sa svim zdravstvenim poteškoćama - znanje je moć. Pročitaj sve prednosti i nedostatke začeća u svakom desetljeću života i savjete pomoću kojih ćeš povećati svoje šanse za začeće.

Dvadesete

Šanse za začeće
Biološki gledano, dvadesete su najbolje vrijeme za začeće. Šanse da žena zatrudni svaki mjesec u svojim dvadesetima su oko 20 do 25 posto, što je najveći postotak koji može biti. No, to ne znači da se žene u svojim dvadesetima ne bore s neplodnošću. "Nitko nije imun na neplodnost. Dok većina žena u dvadesetima ima generalno dobru kvalitetu svojih jajnih stanica, postoje drugi problemi neplodnosti koji mogu biti prisutni u ovoj dobi, poput neprohodnosti jajovoda i niske razine sperme kod partnera", objašnjava ginekolog Richard Paulson.

trudnica, sat Možda te zanima... Koje je najbolje vrijeme za majčinstvo? Trudnoća

Rizici za mamu
Rizik od razvoja preeklampsije (visoki krvni tlak praćen bjelančevinama u mokraći ili zadržavanjem tekućine koji se razvija između 20. tjedna trudnoće i kraja prvog tjedna nakon poroda) najveći je rizik kod prvorodilja, što je puno žena u svojim dvadesetima. U rijetkim slučajevima, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih komplikacija i za majku i za bebu. 

Kod začeća u dvadesetima, prisutan je i emocionalni faktor: "Mnoge žene koje zatrudne u svojim dvadesetima, osjećaju se kao da nisu slijedile svoje snove ili postigle neke ciljeve u karijeri i zbog toga osjećaju žaljenje. Naravno, to nije uvijek slučaj niti to znači kraj: Jednom kada su djeca tih žena starija, mnoge od njih nastave slijediti svoje snove", govori Aimee Raupp, stručnjakinja za plodnost i autorica knjige Yes, You Can Get Pregnant: Natural Ways to Improve Your Fertility Now and into your 40s.

Rizici za bebu
Sve trudnoće dolaze s rizikom, ali mnogi rizici povećavaju se s godinama. Prema American Pregnancy Association, rizik od rođenja djeteta s Downovim sindromom je 1/1600 s 20 godina i 1/1300 s 25 godina. "Velika većina trudnoća s kromosomskim nepravilnostima u bilo kojoj dobi rezultira spontanim pobačajem u prvom tromjesečju", govori ginekolog Eric Widra. 

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Kako 'povećati' plodnost
Mlađe žene mogu imati loše navike koje 'vuku' još iz srednje škole ili s fakulteta, a koje mogu ugroziti plodnost. Ipak, dobre vijesti su da žene u svojim dvadesetima još uvijek mogu poduzeti neke korake kako bi povećale šanse za začeće. Primjerice, zdrava prehranatežina igraju veliku ulogu u začeću, a mnoge mlade žene bore se s pothranjenošću ili pretilošću. "Zadržavanje normalnog indeksa tjelesne mase, zdrava i uravnotežena prehrana, kao i ograničavanje alkohola, kofeina i cigareta - pomaže začeću djeteta. Na taj način, žena može lakše zatrudnjeti, imati zdravu trudnoću i roditi dijete u zdravi dom", govori dr. Raupp.

Kada potražiti pomoć?
Žene se u dvadesetima savjetuje da potraže pomoć nakon što bezuspješno pokušavaju zatrudnjeti godinu dana, ali neki liječnici preporučuju i raniji odlazak stručnjacima za plodnost. "Savjetujem da parovi potraže pomoć nakon šest mjeseci pokušavanja, čak i ranije ako sumnjaju da nešto nije u redu, poput neredovitih menstruacija", objašnjava dr. Paulson. Također, razgovarajte s liječnikom ako u obitelji imate povijest rane menopauze, seksualne disfunkcije ili bilo kojeg drugog stanja koje bi moglo utjecati na plodnost, uključujući i partnerove zdravstvene probleme

muškarac, tuga, neplodnost Možda te zanima... Što kada je problem muška neplodnost? Trudnoća

Opcije liječenja neplodnosti ne razlikuju se previše s obzirom na dob žene, jedino se razlikuje učinkovitost liječenja. Medicinski potpomognuta oplodnja najučinkovitija je opcija. Za žene mlađe od 35 godina, uspješnost IVF postupka je 41 do 43 posto. Zajedno s dobi, faktori koji mogu utjecati na uspješnost uključuju i reproduktivnu povijest žene, njezinu dijagnozu i partnerovu razinu sperme. "Nemojte zanemarivati muškarčevu ulogu u plodnosti. Muški faktori prisutni su u 30 do 50 posto slučajeva liječenja neplodnosti", objašnjava dr. Widra. 

Tridesete

Šanse za začeće
Prosječno, žena u tridesetima ima 15 do 20 posto šanse zatrudnjeti svaki mjesec. Plodnost naglo opada kroz desetljeće, posebno nakon 35. godine. 

Rizici za mamu
Žena u kasnim tridesetima ima manje šanse zatrudnjeti i veće šanse za spontani pobačaj zbog nestajanja kvalitete i kvantitete njezinih jajnih stanica. Žene u tridesetima mogu osjećati veliku tjeskobu kada je u pitanju začeće. "Žene u tridesetima pokušavaju biti korak uz korak sa svojim prijateljima koji osnivaju obitelj, a njihovi liječnici i članovi obitelji često vrše pritisak na žene zbog njihovog biološkog sata. Često viđam emocionalni stres oko začeća kod žena u tridesetima."

žena Možda te zanima... Istraživanje: U 30-ima se ne trebate bojati neplodnosti Trudnoća

Rizici za bebu
Rizik rođenja djeteta s Downovim sindromom je 1/1000 za majke koje rode s 30 godina i 1/365 za majke koje rode s 35 godina
. Rizici za bilo kakve kromosomske nepravilnosti su 1/384. 

Kako 'povećati' plodnost?
Zajedno s normalnim indeksom tjelesne težine i zdravim stilom života prije trudnoće, žene u svojim tridesetima trebale bi uzeti u obzir kontracepciju koju su dotada koristile. "Ako su žene koristile kontracepcijske pilule više od pet godina, trebaju prestati s njihovom upotrebom prije nego pokušavaju zatrudnjeti. Tijelo treba vremena kako bi obnovilo redoviti ovulacijski ciklus", objašnjava dr. Widra. Najbolje je konzultirati se s ginekologom kako bi napravili najbolji plan za začeće. 

trudnica, trbuh Možda te zanima... Opasnosti trudnoće i porođaja nakon 35-e Trudnoća

Kada potražiti pomoć?
Žene u tridesetima trebale bi potražiti pomoć nakon šest mjeseci do godine dana bezuspješnog začeća, a one žene između 35 i 39 godina to bi trebale učiniti nakon najviše šest mjeseci. Žena u tridesetima ima iste opcije liječenja neplodnosti kao žena u dvadesetima, ali tijek liječenja može varirati ovisno o dijagnozi, dobi žene i drugim faktorima. "Pravi problem koji dolazi sa starenjem je smanjenje mogućnosti pomoći za parove, stoga je pomoć bolje zatražiti prije nego kasnije", govori dr. Widra. 

Četrdesete

Šanse za začeće
Do četrdesete godine, šanse za začeće svaki mjesec manje su od pet posto. Za žene od 45 do 49 godina, te šanse smanjuju se na čak 1 posto. 

Rizici za mamu
Svi rizici, poput gestacijskog dijabetesa, pobačaja, kronične hipertenzije, potrebe za carskim rezom, komplikacija kod poroda, produženog porođaja i rađanja djeteta s genetskim poremećajem, povećavaju se kako žena postaje starija. Kvaliteta i kvantiteta jajnih stanica, koja su ključ plodnosti, naglo se smanjuje. "U svijetu reprodukcije, ništa ne postaje bolje s godinama", govori dr. Paulson. 

biološki sat Možda te zanima... Želim dijete u četrdesetima! Trudnoća

Rizici za bebu
Rizik rođenja djeteta s Downovim sindromom je 1/90 s 40 godina i 1/30 s 45 godina
. Rizici bilo kakve kromosomske nepravilnosti kod djeteta su 1/66 s 40 godina i 1/21 s 45 godina. 

Kako 'povećati' plodnost?
"Dob ne bi uvijek trebala biti garancija za plodnost. Kada se optimizira zdravlje - psihičko i fizičko - tada se optimizira i plodnost", objašnjava dr. Raupp i savjetuje svim ženama koje pokušavaju zatrudnjeti da imaju vjeru u svoje tijelo i da ga tretiraju kao svojevrsnu palaču i čine sve što mogu kako bi postigle emocionalni mir. To uključuje dovoljno sna i sve što pomaže smanjenju stresa. Neki stručnjaci preporučuju jogu, akupunkturu, tjelovježbu ili meditaciju, ali uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom kako bi izabrali ono što je najbolje za vas. 

beba, roditelji Možda te zanima... Iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom Trudnoća

Kada potražiti pomoć?
Stručnjaci se slažu da bi žene u četrdesetima trebale potražiti profesionalnu pomoć već nakon tri mjeseca prirodnog pokušavanja začeća. "Za žene u četrdesetima čije je vrijeme dragocjeno, preporučuje se otići na okvirno testiranje čak i prije nego pokušaju zatrudnjeti", smatra dr. Paulson. 

Opcije liječenja neplodnosti iste su kao i kod žena u dvadesetima i tridesetima, iako je stopa uspjeha znatno manja. Primjerice, do 44. godine, šanse za začeće putem medicinsko potpomognute oplodnje manje su od 10 posto. Ipak, imajte na umu da, iako se plodnost smanjuje sa starijom dobi, preciznije je reći kako se smanjuje s dobi jajnih stanica. Iako u Hrvatskoj to nije moguće, starije žene u drugim državama često se odlučuju na donirane jajne stanice kako bi zatrudnjele. "Žene u četrdesetima kojima su donirane jajne stanice mlađih žena imaju iste šanse zatrudnjeti kao i mlađe žene koje su donirale jajne stanice", objašnjava dr. Paulson. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dercy0

    Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi je pružio dr. Nosakhare da mi pomogne da povratim svog bivšeg muža njegovom čarolijom ljubavi i magije. Bio sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer je moj muž stvarno varao i tražio razvod, ali kad sam naišao na e-poštu Dr. popraviti odnos i učiniti ljude sretnima u njihovom odnosu. Objasnio sam svoju situaciju, a onda sam tražio njegovu pomoć, ali mi je na moje najveće iznenađenje rekao da će mi pomoći u mom slučaju i da sada slavim jer se moj suprug potpuno promijenio na bolje. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u braku, što je velika proslava. Nastavit ću svjedočiti na internetu jer je dr. POTREBNA POMOĆ? KONTAKT   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com možete ga dodati i na Whats-app: 2349083639501 On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osjećate sretni u svom odnosu. I to je savršeno u vašem odnosu. Želiš li svog bivšeg povratnika? političke ambicije? Rješenje problema bez djece? Rješenje financijskih problema? Tamne magijske moći? rješenje bolesti i bolesti tijela Sve vrste rješavanja problema astrologijom? Rješenje problema razvoda?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.