Trudnoća Planiranje trudnoće 21. listopada 2017.

Žene bi trebale zatrudnjeti najkasnije do 44. godine

mama beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Unatoč činjenici da je dijete uvijek veselje, i javnost i stručnjaci drže da majčinstvo ne treba predugo odgađati

Unatoč društvenim faktorima (nepronalasku partnera, financijskim poteškoćama i fokusiranju na karijeru) koji sprečavaju žene da ranije ostanu trudne, mišljenje većine žena je da je krajnja granica trudnoće 44. godina, prema studiji Private Pregnancy UK Showa.

Većina ispitanica smatra da vlada treba educirati žene o problemima s kojima se mogu susresti zbog odgađanja majčinstva te koliko to ujedno utječe i na dijete. Stručnjaci se također slažu da je žena u 44. godini prestara za trudnoću

Dr. Oz Možda te zanima... Dr. Oz savjetuje: Ako želite dijete, ne čekajte tridesete Trudnoća

Gornja granica

Razlozi zašto se smatra da je 44. godina gornja granica za trudnoću su da nije pravedno prema djetetu da ima stare roditelje, povećan rizik od zdravstvenih komplikacija poput sindroma Down, ženama starijim od 50 godina ne bi se trebala dozvoliti umjetna oplodnja, roditelji neće živjeti dovoljno dugo da vide dijete kako odrasta, nije "prirodno" imati djecu nakon te dobi.

trudnice Možda te zanima... Je li lakše zatrudnjeti u dvadesetima, tridesetima ili četrdesetima? Trudnoća

Idealna dob za trudnoću su 20-e i 30-e godine žene. Nakon 35. godine mogućnost za trudnoću počinje opadati, a to se još više ubrzava nakon 40-e godine, ističu ginekolozi. 

"Zamrzavanje jajašaca omogućilo je ženama da odgode začeće, ali kao društvo trebali bi ohrabrivati parove da imaju djecu u ranijoj dobi. Zapravo, ja parovima preporučujem da kompletiraju obitelj do 35. godine." objasnio je dr. Amin Gorgy, konzultant za plodnost i specijalist za umjetnu oplodnju na Akademiji za plodnost i ginekologiju.

Iako se često piše o kasnim trudnoćama kod slavnih glumica i pjevačica, stručnjaci smatraju da su se vjerojatno podvrgnule nekoj izvantjelesnoj oplodnji, ali da ne koriste vlastite jajne stanice. 

"Šanse da žena stara 49 godina ostane trudna su vrlo male, vjerojatno manje od jedan posto." ispričala je specijalistica za plodnost dr. Kristin Bendikson za CBS Los Angeles. Dodala je da jajašca kao i ostatak tijela stare. 

Vijesti pročitajte na portalu 24sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.