Roditelji Tatina zona 23. studenoga 2018.

Tate žele biti ravnopravni s mamama u brizi i odgoju djece

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S našim Supertatom Dubravkom Cenčićem, Ivom Brčić iz Udruge Njasretnija beba i dr. med. Vandom Kovačević iz Dietpharma razgovarali smo o izazovima s kojima se suočavaju tate i važnosti njihove uloge u životu djeteta

Kako bismo zahvalili najvažnijim osobama u životu naših mališana i nagradili ih za njihovu najvažniju ulogu u životu - očinstvo, missMAMA i Lizzy tražili su Supertatu, a pobjednici u četiri kategorije: tata Praktičar, tata Aktivator, tata Kuhar i tata Animator osvojili su Lizzy poklon paket iz Dietpharma i plaketu Supertata. 

O ulozi i važnosti očeva u životu naše djece i izazovima s kojima se suočavaju, razgovarali smo u emisiji uživo na Facebooku s jednim od naših Supertata, Dubravkom Cenčićem, pobjednikom u kategoriji Tata kuhar, Ivom Brčić, edukatoricom iz Udruge Najsretnija beba Hrvatska i dr. med. Vandom Kovačević iz tvrtke Dietpharm.

"Tate su oslonac mamama, već tijekom trudnoće, a danas je sve više tata na porodu, jer kad imate nekog svog uz sebe, puno je lakše. A najveća pomoć su kad beba dođe kući. Danas više ne živimo u proširenim obiteljima i nemamo puno rodbine koja nam može pomoći. Tata je često mamina jedina pomoć, vođeni su logikom i podižu i mamino samopouzdanje. Naime, tate igraju i presudnu ulogu u prevenciji postporođajne depresije. Mame koje imaju jaku podršku partnera, puno rjeđe pate od postporođajne depresije", rekla je Iva Brčić, edukatorica programa The Happiest Baby i otkrila da su tate jako dobri u smirivanju bebe. "Kad je beba nemirna, treba joj malo žustrine i energičnosti, a tate imaju malo čvršći dodir, a to je upravo ono što beba treba", pojasnila je.

Možda te zanima... Mame podsvjesno odgurnu tate i zanemare važnost njihove uloge i pomoći Roditelji

Kad beba dolazi u obitelj, tate se također suočavaju s raznim osjećajima nesigurnosti. "Kao prvo, tu je zabrinutost oko toga hoće li moći dovoljno priskrbiti za obitelj. I tate brine kako s bebom, hoće li je moći primiti, hoće li je ozlijediti... Još jedan problem je i da se osjećaju pomalo zapostavljeno, jer mame su u početku jako usmjerene na bebu. Često mame pomalo tome pridonose, iako dobronamjerno. Primjerice, misle da trebaju dopustiti tati da se naspava pa on počinje spavati u drugom krevetu. No tu nastaje problem, beba se navikne na mamu i dojenje poistovjećuje sa spavanjem, a tate zapravo tu mogu pomoći. Često se događa da se i tate sami odmaknu, zbog tog straha da neće moći, ali treba i tatama dati da isprobaju", poručuje Iva Brčić.

Supertata u kategoriji Tata kuhar, Dubravko Cenčić ima dvoje djece, osmogodišnju Luciju i jednogodišnjeg Bornu, kaže da nastoji provoditi što više vremena sa svojom obitelji, koliko mu posao to omogućava.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

"Razlika između Lucije i Borne jako je velika. Naime, za razliku od Lucije, Bornu mama doji pa sam se našao nekoliko puta u situaciji da sam pomislio da neću moći s bebom pa sam prepustio to supruzi", iskreno je podijelio Dubravko i prisjetio se kako je bilo na porodima svoje djece: "Ne može se to riječima opisati. To je stvarno nešto posebno".

Možda te zanima... Muškarcima se često ne daje prilika da se dokažu u očinstvu Roditelji

Dubravko je prvi put tata postao prije osam godina i kaže da je sada puno zreliji. "Znam koje sam greške radio prije i to nastojim popraviti i sve ide u dobrom smjeru. Ali Lucija i Borna su potpuno drukčiji, svako dijete je drugačije tako da se ne može uspoređivati". Na pitanje smatra li da su tate još uvijek u drugom planu, Dubravko kaže da i mamama ponekad treba mir pa se supruga i on podijele i međusobno si uskaču u pomoć. 

"Današnji muškarci sve više žele biti uključeni u odgoj djeteta i ravnopravno s mamama sudjelovati u brizi i odgoju djeteta. Dietpharm je uključenjem u ovaj projekt dao podršku tatama, a ovim putem želim čestitati svim finalistima i pobjednicima", rekla je dr. med. Vanda Kovačević iz tvrtke Dietpharm.

Budući da je Dubravko pobjednik u kategoriji Tata kuhar, sve nas je zanimalo što njegova djeca najviše vole jesti i što im najčešće priprema.

"Najviše vole 'klasična' jela koju djeca najviše vole, mljeveno meso, faširance. Jaja nikako ne vole, ali nastojimo ih zdravo hraniti. Ja ne mogu reći da se sam zdravo hranim, ali nastojimo djeci ponuditi ribu barem jednom, dva put tjedno, svježe voće i povrće. Ali naravno da vole i junk food i damo si oduška s vremena na vrijeme", kaže Dubravko.

Možda te zanima... Srušen mit: Koliko vremena moderni tate provode s djecom? Roditelji

Prehrana djece jedan je od važnih izazova na koje nailaze roditelji, od dječje izbirljivosti, kako paziti da djeca ne jedu nezdrave grickalice, junk food, slatkiše do toga kako biti siguran da unose dovoljno nutritivno zdravu hranu koja im je prijeko potrebna za razvoj i zdravo odrastanje.

"Veliki je problem što većina djece ne želi jesti zdravu hranu, voće i povrće. Jednostavno im ne odgovara okus, većina djece bi jela pržene krumpiriće, pizze, burgere, gazirano, a danas je ta hrana dostupna svugdje. Teško je dijete nagovoriti da barem jedan do dva obroka s voćem i povrćem. Djetetu su potrebni vitamini i minerali za rast i razvoj i to kroz duži niz godina. Posljedice mogu biti vidljive prije, ali i ne moraju, nego organizam može platiti danak tek u kasnijoj životnoj dobi", objasnila je Vanda Kovačević, dr. med. iz Dietpharma i savjetovala roditeljima da dolaskom hladnih dana svakako uvedu u dječju prehranu dodatke prehrani.

Koji su danas najveći izazovi na koje nailaze tate i općenito mladi roditelji, trikove kako Supertata kuhar Dubravko izlazi na kraj s izbirljivošću kod svojih mališana i poruku saznajte u videu:

 | Author: Promo Foto: Promo Vašoj djeci nedostaje vitamina i minerala? Srećom, tu su Lizzy dodaci prehrani! Za naše male prijatelje – zabavan, jednostavan, drugačiji način uzimanja vitamina i minerala. Koji je tvoj Lizzy?
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci