Roditelji Tatina zona 13. srpnja 2022.

Mijenjaju se: Muškarci su nježniji kad postanu tate

Foto: Shutterstock ; Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude sretno, zdravo, uspješno i voljeno. Na tom putu pomoći će ti nekoliko stvari
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon dolaska bebe kod muškaraca značajno pada razina testosterona, što im omogućava da budu nježniji i pažljiviji očevi. Tate u neku ruku postaju i drugačije osobe

Iako majka podnosi veći “hormonalni” teret tijekom trudnoće i nakon porođaja, ni tate nisu izuzeti! Naime, jedno istraživanje pokazalo je da nakon porođaja žene kod muškaraca značajno pada razina testosterona, što im omogućava da budu nježniji i pažljiviji očevi.

Postaju 'mekši' prema svojim nasljednicima

Testosteron je hormon koji potiče mušku seksualnost, agresivnost i fizičku snagu, a njegova razina najviša je kod mladih i neoženjenih muškaraca bez djece, ističu znanstvenici. Međutim, kada im se rodi dijete, sve se to mijenja, pa tate u neku ruku postaju i drugačije osobe, odnosno postaju “mekši” prema svojim nasljednicima.

Možda te zanima... 10 znakova da će tvoj partner biti dobar tata Trudnoća

Majke su, s druge strane, brižne jer u njihovom tijelu podiže se razina hormona oksitocina, koji je “odgovoran” za zaštitničko ponašanje prema djeci. U istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta Lausanne navodi se da dojilje imaju povećanu razinu hormona oksitocina zbog laktacije i da to traje sve dok doje. Ovaj hormon ispušta se u mozgu i kada netko osjeti strah, i pomaže da osoba bude u stanju povećane pažnje.

Možda te zanima... Tata Tomislav: 'Kad je supruga odvela djecu, danima nisam znao gdje su' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.