Roditelji Tatina zona 09. travnja 2014.

Koja je uloga tate u vašoj obitelji?

tata, djeca, kuhanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sudeći prema iskustvima naših čitatelja koji su aktivni na forumu, muškarci i žene zaista su sve ravnopravniji u brizi za obitelj, no neke se čitateljice žale da njihovi muževi većinu obaveza oko djece i kućanskih poslova ipak i dalje prepuštaju njima

Iako je majka ta koja nosi bebu u trbuhu i donosi je na svijet, jednaku ulogu u roditeljstvu trebao bi imati i otac. Danas su tate puno više angažirani već tijekom cijelog procesa očekivanja bebe, trudnoće i samog poroda, a mnogi očevi brinu o novorođenčetu isto kao i mama te su angažirani roditelji tijekom odrastanja djeteta.

Pitali smo naše čitatelje na forumu koja je uloga tate u njihovoj obitelji, u brizi oko bebe, kućanskim poslovima i odgoju djece.

Čitateljica Marina289 napisala je: "Kod nas tata sudjeluje u svemu (ok, izuzmemo li dojenje). Svako moje buđenje noću je i njegovo, dodaje mi bebu i vraća je u krevetić. Mijenja joj pelene, kupamo je zajedno, zajedno idemo u šetnje".

U raspravu se uključio i tata b1nikola. "Moja uloga, moje veselje i zadovoljstvo jest presvlačenje pelena, tapšanje Karle po leđima nakon jela, uspavljivanje i mali, ali važni razgovori. I masaža mame kad god to ona poželi, jer budući da je na njoj najveći dio brige oko Karle, koja je isključivo na prehrani majčinim mlijekom. Naravno tu dolazi još i briga oko kućanstva, nabavka potrebnih namirnica, pelena, puno sitnica koje sve zajedno čine veliko veselje. Osmijeh ili samo malo dječjeg javljanja u stilu: 'gladna sam, gdje ste' ili 'mokra mi je pelena', sad je već svakodnevni dio naše obitelji", napisao je. 

"Jako veliku ulogu ima tata u našoj obitelji! Kod nas se poslovi ne dijele na 'muško-ženske' pa tako naš tata radi sve što i mama, kad mama ne stigne, a sada treba i roditi, tata pere prozore, glača rublje, ide sa sinom u šetnju, budi se po noći odvesti sina na wc, strpljivo sluša mamu kako 'kuka' jer je debela pa joj pomaže obuti se, masira je i slično. Ali, tata uči sina i kako šarmirati cure i čemu služi koji alat. A mama i tata zajedno sudjeluju u odgoju i jedno su drugom i najbolji prijatelj i podrška u svemu!", objasnila je Mama_Sonja ulogu tate u njihovoj obitelji.

Tate su na početku zanemareni

Iako danas sve više očeva sudjeluje u brizi oko bebe i odgoju djece, mnogi još uvijek smatraju da su tate samo 'pomagači' mamama. O toj temi pisao je naš kolumnist Tin Bašić. "Muškarci su zanemareni kao očevi u prvim mjesecima djetetova života. Vjerujem da smo za to dobrim dijelom i sami zaslužni, barem za to opće stajalište i sliku o nama, jer kakav si to frajer ako umjesto pive s frendovima u lokalnoj birtiji odabereš mijenjanje pelena i igranje s djetetom", napisao je u svojoj kolumni 'Zašto svi ignoriraju tatu?'.

Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo objasnio je ulogu oca u razvoju djeteta

"Više je razloga zašto je danas teško biti otac kakvog dijete očekuje i treba. Način života i imperativi koji su pred današnjim tatom u svojim dvadesetima ili tridesetima, su društvena i financijska afirmacija koja mu onemogućava da bude dovoljno vremena s obitelji. Također, ponekad i same mame nesvjesno preuzimaju potpunu kontrolu nad podizanjem djeteta i istiskuju tatu iz njegove prirodne uloge. Kako se većina tata ne snalazi baš dobro u novoj ulozi, jer su inače slabo informirani što ih čeka u roditeljstvu, linijom manjeg otpora lako pristanu na to "istiskivanje" i još više se posvete poslu umjesto domu", kaže Tomislav Kuljiš.

"Najlakše ćemo razumjeti prirodnu i pravu ulogu oca ako krenemo od potreba djeteta po periodima razvoja. Činjenica je da je u prvoj godini, a velikim dijelom i u drugoj, dijete orijentirano prvenstveno na mamu u svom psihološkom i emocionalnom razvoju. Kao što ga je mama nosila u trudnoći tako je i u prvoj godini mamina uloga jedinstvena", objašnjava i dodaje da iako paralelno od početka beba i tata razvijaju svoj poseban odnos koji može započeti još dok je beba u mami i biti kod nekih očeva iznimno prisan i blizak, pravo vrijeme očeva tek dolazi, najčešće s trećom godinom i nastavlja se u četvrtoj i petoj.

"Tada dijete privodi kraju psihološko odvajanje od mame i počinje na novi način doživljavati oca. Po mom iskustvu u terapeutskom radu, ljudi osjećaj unutarnje sigurnosti uvijek vezuju za oca. To je onaj doživljaj da nam netko drži leđa, da smo podržani, da nismo sami, koji ostaje internaliziran i postaje dio nas i onda kada definitivno nitko više nije tu, ali sada ni ne mora biti, jer je to ugrađeno u nama i neotuđivo je", kaže Kuljiš.

Neki se teže snalaze u novoj ulozi

Neke mame na našem forumu požalile su se da u njihovim obiteljima nije onako kako bi one htjele da bude.

"Voljela bih da mogu kazati drugačije, ali nas tata je malko drugačiji od opisa tata i muževa iz navedenih komentara. Od rođenja našeg djeteta je stav - 'za dijete se treba brinuti supruga', a i kod podjele kućanskih poslova je slično", požalila se Mata, a njeno iskustvo dijele još neke čitateljice na forumu.

Suprug naše čitateljice ppoldrug ipak je dokazao da i očevi koji se na početku nisu snašli u novoj ulozi roditelja, mogu postati anagažirani roditelji koji potpuno sudjeluju u odgoju svoje djece.

"Imamo troje djece i s prvim djetetom (djevojčicom) tata je bio nesiguran i s puno izbjegavanja obaveza (jer on to ne zna). Naredne su godine donijele niz sretnih i nesretnih trenutaka koje su nas oboje ponešto naučile. Danas imamo još dvoje sinova, a tata ne dopušta da ijedan dan prođe, a da svojoj djeci barem jedan put ne kaže 'volim te' ili 'da li ti znaš koliko ja tebe obožavam?'. Obveze shvaća kao dragocjeno vrijeme koje provodi s najvažnijim osobama u svom životu i baš uživa. Meni kao mami je to najdragocjeniji dar - da moj suprug potiče našu djecu, a ne sputava ih ograničenjima života; vodi ih svuda sa sobom jer želi da u svakom trenutku znaju da smo obitelj i neprestano dokazuju da su mu na prvom mjestu", napisala je ppoldrug.

Koja je uloga tate u vašoj obitelji? Podijelite svoje iskustvo s roditeljima na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.