Roditelji Tatina zona 18. rujna 2018.

6 načina kako se novi tate mogu povezati s bebom

tata beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svatko zna da je veza između mame i njezine bebe intenzivna i posebna, veza čiste i nevine ljubavi. Upravo zato, mnogo puta novi tate mogu se osjetiti izostavljeni iz cijelog tog iskustva, što stvara napetost u odnosima te dovodi do osjećaja nepripadnosti

Iako mame nose i rađaju dijete, i tate mogu od samog početka biti uključeni u sve radosne, ali i one malo manje radosne trenutke s novorođenčetom. 

Ovdje je šest načina na koje se tate mogu osjećati više uključenima i povećati svoje zadovoljstvo te sjajiti baš kao i mame!

1. Kontakt koža na kožu

Beba je najsretnija kada je naslonjena kožom na kožu s mamom ili tatom. Bebina temperatura, srce i brzina disanja bit će dosljedni, a njezina razina šećera u krvi mnogo stabilnija. To također omogućuje bebi da se upozna s vašim mirisom, a vaš rad srca postaje umirujuć ritam za dijete. Provedite vrijeme povezivanja, ljenčarite skupa i pustite bebu da odmara na vašim prsima dok, primjerice, gledate televiziju (samo budite sigurni da to nije za vrijeme neke utakmice - ne želite uplašiti bebu!).

Savršeno: beba spava na tatinim prsima

2. Zabavne igrice

tata beba igra grimase smijeh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Radite smiješne izraze lica, igrajte se skrivača, pjevajte pjesme. Svaki dan odvojite vrijeme koje ćete posvetiti samo bebi, bilo to nakon posla ili ujutro. Također, neka i kasnije postoji posebno vrijeme, samo za vas i vašeg mališana. Kako će beba rasti, to vrijeme zbližavanja postat će dio vaše svakodnevne rutine. Zašto bebe vole igru skrivača?

Možda te zanima... Mijenjaju se: Muškarci su nježniji kad postanu tate Roditelji

3. Vaši posebni trenuci

Dok mama odmara i uživa u stvarima koje voli, vi možete imati 'vrijeme sjaja' sa svojom bebom. To može biti vrijeme kupanja u kojem ćete uživati i vi i beba ili pak masaža bebe jojobinim uljem ili nevenovom kremom. Na taj način ćete umiriti i opustiti vašu bebu, ali i spremiti je za spavanje tako da mama i vi možete imati svoje zajedničko 'vrijeme sjaja'. Također, uvijek možete prošetati ulicom ili napraviti mini izlet s bebom. Zapamtite, bebe obožavaju biti vani, u udobnosti vaših ruku. Video: Prvo kupanje s tatom

4. Razvijte svoje tehnike

Mame možda vole neke stvari raditi na određeni način i čak vas često i opomenu kako ne radite nešto dobro ili vam govore kako biste to trebali raditi. Primjerice, kako zagrijati bočicu, promijeniti pelenu, utješiti bebu i slično. Umjesto da pustite mame da vas stalno ispravljaju i pokazuju vam kako učiniti stvari na njihov način, nastavite vježbati na svoj način i s vremenom ćete razviti svoju tehniku.  Zašto je za djecu bolje da im tate čitaju priče za laku noć?

5. Podijelite obaveze

Mame često imaju popis stvari koje trebaju obaviti i puno puta se osjećaju kao da je sav teret na njima. Dogovorite se da vama dodijeli neke stvari i podijelite zajedno obaveze. Kada zadovoljite njene potrebe i smanjite njezin stres, bit će oduševljena. A dobro znate kad je mama sretna, svi su sretni! Isto tako, i vi ćete se osjećati produktivnijima, i bit ćete zadovoljniji i sretniji. 'I muški toaleti trebali bi imati stolove za previjanje beba'

tata beba pelene | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Nađite prijatelje koji su isto tate

Pronađi druge cool tate koji dijele sličnu filozofiju, imaju djecu iste dobi ili su jednostavno dobri sugovornici. Uvijek je dobro povezati se s ljudima koji prolaze kroz ono što i vi. Osjećaj zajednice i činjenica da niste sami, ključ je uspjeha budući da biti novi tata može biti vrlo izolirano i usamljeno iskustvo. A i bilo da ste novi tata ili već veteran, uvijek je dobro naučiti neke nove stvari, nove savjete kako da izoštrite svoje vještine, izgradite samopouzdanje i potaknete svoju vezu s bebom. Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!

Možda te zanima... 10 tipova tata koje ćete susresti kad postanete roditelji Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.