Roditelji Tatina zona 27. kolovoza 2022.

Emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tate koji imaju više samopouzdanja u svoje roditeljske vještine, također imaju i snažniju povezanost sa svojom djecom i partnericom, potvrdilo je nedavno istraživanje

Majčina duboka povezanost s djetetom gotovo uvijek je neupitna, nakon svega, radi se o emocionalnoj povezanosti koja počinje i prije rođenja djeteta. S druge strane, kad su u pitanju tate - povezanost ne dolazi uvijek odmah. Tradicionalna uloga oca u društvu često podrazumijeva osobu koja uzdržava obitelj i macho muškarca, što često stvara udaljenost između oca i djeteta te sve pada na majku koja 'popunjava' tu prazninu. 

Tražimo Supertatu! Prijavite tatu i osvojite super nagrade

tata beba Možda te zanima... 6 načina kako se novi tate mogu povezati s bebom Roditelji

Dobra vijest je da danas očevi prepoznaju potrebu da budu aktivno uključeni u odgoj djeteta. No, u pitanju nije samo kvalitetno provedeno vrijeme s djecom već i koliko otac razumije djetetove nefizičke potrebe

Novo istraživanje sa Sveučilišta Oxford otkrilo je da očeva emocionalna privrženost i jaka povezanost s djetetom ima najznačajniji utjecaj na ponašanje djeteta. Pokazalo se da djeca emocionalno uključenih tata imaju 28 posto manje problema u ponašanju nego njihovi vršnjaci. 

dijete djevojčica Možda te zanima... 5 stvari koje zauvijek pamtimo o svojim roditeljima Vrtić

Nadalje, rezultati su pokazali da su tate koji su konstantno pružali emocionalnu podršku majkama svoje djece također utjecali na pozitivno ponašanje djece. Isto tako, tate koji su imali više samopouzdanja u svoje roditeljske vještine, imali su snažniju povezanost sa svojom djecom i partnericom

Možda te zanima... Dječaci koji odrastaju s puno podrške imat će čvršće odnose Vrtić

"Radi se o emocionalnoj povezanosti i emocionalnom razumijevanju koje uvelike utječu na djecu kasnije u životu", objasnila je psihologinja i autorica istraživanja, dr. Maggie Redshaw. 

Istraživači su proveli istraživanje na 10 500 djece u dobi između osam i 10 godina, koja su živjela sa oba roditelja. Roditelji te djece ispunili su detaljni upitnik o svojem i djetetovom psihičkom zdravlju, svom stavu prema roditeljstvu, vremenu provedenom s djecom i djetetovom ponašanju i razvoju. 

Možda te zanima... Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta Roditelji

"Uključeni očevi indirektno utječu na djecu na način da su podrška majkama koje pružaju više direktne njege za djecu. Potencijalni pozitivni utjecaj na majke tada utječe i na bolji ishod kod djece", govori dr. Redshaw i dodaje kako aktivna uključenost očeva dovodi do sretne i kohezivne obitelji. Nakon svega, djeca najbolje uče iz onoga što vide, a ne iz onoga što im govorite. 

U ovo doba godine, kada većina roditelja razmišlja o božićnim darovima za djecu, istraživanje nas podsjeća da je ono što djeca zaista trebaju - naša ljubav, vrijeme i nepodijeljena pažnja kada smo s njima.

 | Author: Promo Foto: Promo Vašoj djeci nedostaje vitamina i minerala?
Srećom, mama je otkrila Lizzy Vita Sip slamke!
Novi, zabavan, jednostavan oblik uzimanja vitamina i minerala za djecu! Multivitamini s okusom naranče ili Vitamin C, kalcij i cink s okusom jabuke - što bi Vaš klinac odabrao?

ljubav, beba Možda te zanima... Koji najvažniji osjećaj dajemo djeci? Ljubav! Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.