Roditelji Tatina zona 22. studenoga 2018.

Mame podsvjesno odgurnu tate i zanemare važnost njihove uloge i pomoći

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U današnjem društvu kada više nema velikih obitelji gdje svi međusobno brinu o djeci, tate su često jedina pomoć mamama. Osim što su važni za prve mjesece bebinog života, tate i kasnije imaju veliku ulogu

Već za vrijeme trudnoće, tate imaju veliku ulogu. Oni su mamama potpora i stabilni oslonac kada ih preplave osjećaji i strahovi s kojima se mnoge suočavaju. Dok mame djeluju vođene emocijama, tate su tu da primjene logiku i umire ih. Njihova uloga je sve veća i na porodima. Više nisu samo promatrači koji nervozno čekaju u hodnicima bolnica ili slave sa svojim prijateljima dok mame odrađuju jedan od najtežih zadataka za ljudsko tijelo - porod. Tate usmjeravaju mame kada usred napora i umora odlutaju, uz njih dišu i proživljavaju trudove. 

Možda te zanima... Muškarcima se često ne daje prilika da se dokažu u očinstvu Roditelji

Mame podsvjesno odgurnu tate od sebe i bespotrebno se opterete

A po dolasku kući, njihova uloga postaje još značajnija. U današnjem društvu kada više nema velikih obitelji gdje svi međusobno brinu o djeci, tate su često jedina pomoć mamama. Nažalost, mnoge mame to nekako zanemare i tate podsvjesno odgurnu od sebe, a sebe bespotrebno opterete. Sigurno si barem jednom čula da tata spava na kauču, kako bi se naspavao jer ujutro mora na posao. Naravno da mame to rade dobronamjerno i samo ih žele poštedjeti neprospavanih noći, ali zapravo tu počinju problemi. Beba poistovjeti dojenje i mamu sa spavanjem i nitko ju ne može uspavati osim nje. A za to vrijeme, mame nisu ni svjesne da u kući imaju pravog stručnjaka za smirivanje mališana.

Kada se radi o babyhandlingu mame su vrlo nježne i blage, a istina je da uznemirena beba želi i voli osjetiti energičnost i čvrst dodir roditelja. To joj ulijeva povjerenje i pruža osjećaj sigurnosti. Sjeti se samo kakav ti dojam ostavlja osoba koja ima čvrsti stisak. Zasigurno ti djeluje kao puna samopouzdanja i odaje dojam osobe koja zna što radi. 

Možda te zanima... Srušen mit: Koliko vremena moderni tate provode s djecom? Roditelji

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Tate puno bolje održavaju granice u odgoju

Osim što su važni za prve mjesece bebinog života, tate i kasnije imaju veliku ulogu. Pokazalo se da mnogo bolje postavljaju pravila nego mame. Oni ih postavljaju sustavno i strogo, te na taj način djeci ukazuju što je ispravno, a što ne. Mnogo su dosljedniji u njihovom provođenju, te puno bolje održavaju granice u odgoju. Mame pak računaju na dječji razum i logički im pokušavaju objasniti pravila. A djeca nemaju dovoljno razvijenu logiku da bi ih mogla shvatiti. Logika i razumijevanje uzroka i posljedica kod male djece, pa i one nešto starije nije najjača strana. 

Tate često utječu na dijete i kroz igru, pri čemu često ni sami nisu toga svjesni. Igra tate i djeteta često je ispunjena uzbuđenjem i neočekivanim situacijama. Upravo kroz takvu igru pomažu djetetu da se nauči nositi s emocijama i da nauči kontrolirati svoje ponašanje. Recimo, tata je pobijedio u utrci i dijete je iznimno ljuto i želi ga udariti, ali ipak se suzdržava od toga. Upravo kroz takvu igru, djeca najlakše i najbrže nauče koje ponašanje je prihvatljivo, a koje ne. 

Možda te zanima... Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta Roditelji

Recept za kasniji uspjeh u životu

Mogli bi reći da tatama dugujemo i samopouzdanje. Dok mame brinu da se dijete ne ozlijedi, tate su tu da ga potiču da testira svoje granice. Sjeti se samo jednog popodneva u parku. Tko nagovara mališane da se popnu na drvo ili još brže vrte na vrtuljku? Dok se mamama diže kosa na glavi od pomisli koja ozljeda bi se mogla dogoditi, tate uživaju s osmjehom od uha do uha. 

Sve to kod djece potiče natjecateljski duh, samostalnost i želju za uspjehom, te spremnost da preuzmu rizik na sebe i nauče se nositi s neuspjehom. Dijete možda neće iz prvog pokušaja uspjeti prijeći neku prepreku u parku, ali uz tatin poticaj i pomoć, neće odustati, već će ustrajati dok god ne uspije, a upravo je to recept za kasnije uspjehe u životu.

Pogledaj emisiju na Facebooku u kojoj smo o važnosti tata i njihovoj ulozi u dječjem razvoju razgovarali s Ivom Brčić, edukatoricom programa The Happiest Baby, dr. med. Vandom Kovačević iz tvrtke Dietpharm te s tatom Dubravkom Cenčićem, supertatom u kategoriji Tata kuhar iz našeg nagradnog natječaja 'missMAMA i Lizzy tražili su Supertatu'. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.