Beba Razvoj u 1. godini 13. rujna 2018.

Znanstvenici: Bebe vole mamin glas, ali riječi uče od tate

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate također igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora

Bebe uče jezik i zvukove i prije nego što se rode, zahvaljujući mamama koje razgovaraju s njima dok su još u trbuhu. Prema istraživanjima, novorođenče može prepoznati glasove koje je slušalo tijekom trećeg tromjesečja i naravno, preferira mamin glas više nego glas nepoznatih ljudi. I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate također igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora. 

trudnoća trudnica Možda te zanima... Bebe u trbuhu već pamte zvukove, ali i jezik Trudnoća

Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kini, otkrilo je kako oboje roditelja utječe na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Autorica istraživanja Menghan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stječu od tata. Istraživanje je pokazalo kako postoje snažne poveznice između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika. 

Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci

I zato, dragi tate - sva maženja i zagrljaji s bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežete sa svojim djetetom i potičite učenje. I nemojte zaboraviti na veliku vrijednost vremena za igru - pjesme i rime posebno su utjecajne u učenju. One uspore jezik i pomažu djeci čuti riječi, rime i ritam što jasnije te na taj način pomažu u usvajanju jezika. 

Ne smijemo zaboraviti da emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu, a širenje dječjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose djetetovoj dobrobiti

Možda te zanima... Pet stvari u kojima je tatin utjecaj jači na razvoj djeteta Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.