Roditelji Tatina zona 19. svibnja 2017.

Tate mogu ublažiti utjecaj majčine depresije na djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da očevi imaju veliku moć u ublažavanju negativnih učinaka postporođajne depresije kod majki na djecu

Postporođajna depresija nije šala. Ona pogađa 5 do 18 posto žena u industrijskim društvima, i do 30 posto u zemljama u razvoju. A, najtužniji dio je da su istraživanja pokazala da u domovima u kojima mame pate od depresije, postoji manje kohezije, topline i ekspresivnosti, te više sukoba i strogoće.

Možda te zanima... Svaka deseta majka u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije Beba

Ali, zahvaljujući novom istraživanju, postoji nada za djecu depresivnih majki, jer snažan i čvrst odnos između tata i djece pomaže ublažavanju negativnih učinaka depresije kod majki

Istraživači na Sveučilištu Bar-Ilan u Izraelu, proučavali su skupinu kronično depresivnih žena tijekom prve godine nakon poroda i opet kada su njihova djeca napunila 6 godina. Otkrili su da su depresivne majke manje prilagođene potrebama svog djeteta i mnogo je vjerojatnije da će nametnuti vlastiti dnevni red i preuzeti zadaće koje djeca mogu samostalno obavljati. Te mame, također su pružale male mogućnosti za društveno angažiranje djeteta, pa je cijela obitelj bila manje kohezivna, skladna i voljna suradnje.

tata dijete Možda te zanima... Roditeljstvo usrećuje tate, ali kod mama je puno kompliciranije Roditelji

tata beba kći | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ipak, kada su očevi bili sposobni reagirati osjetljivo i nenametljivo i društveno angažirati svoju djecu, negativni učinci na cijelu obitelj postali su gotovo neprepoznatljivi. "Kada se očevi uspješno nose sa izazovom odgoja djece uz kronično depresivnu majke i ulažu u svoj odnos s djecom, oblikuju obostranu snažnu i nenametljivu vezu s djetetom, a očevi na taj način ublaže 'prelijevanje' depresije u obiteljsku atmosferu", objašnjava autorica istraživanja Ruth Feldman.

tužna žena beba Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

Nevjerojatno! Pogotovo kada uzmete u obzir da oko 80 posto novih majki doživljava "baby blues" i 10 posto pati od velike postporođajne depresije. Ruth Feldman ističe da je posebno važno za tate da razviju svoj roditeljski stil i budu aktivno uključeni u odgoj djeteta posebno zbog toga jer se stope depresije kod majki povećavaju svakog desetljeća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.