Roditelji Tatina zona 25. rujna 2018.

Srušen mit: Koliko vremena moderni tate provode s djecom?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Angažirani očevi stvaraju nove dobrobiti za djecu. Uče svoje kćeri da nisu manje vrijedne od sinova i sinove da prljavo posuđe i rublje nisu samo 'ženski poslovi'

Naša djeca odrastaju u svijetu koji se jako razlikuje od onoga u kojemu smo mi odrastali. Njihova sjedala gledaju unatrag, a svijet im je ispunjen modernom tehnologijom. Iako ljudi često upiru prstom u pametne telefone i uređaje, postoji jedna velika razlika kako danas djeca doživljavaju svijet, a to su - očevi.

Tate žele ravnopravno roditeljstvo

Istraživanja pokazuju da su današnji očevi više nego ikad prije uključeni u odgoj i to mijenja način na koji djeca doživljavaju svijet i sebe. Današnji tate su sjajni, a društvo im je dozvolilo da budu očevi kakve žele. Suvremeni tate ozbiljno shvaćaju roditeljstvo, provode tri puta više vremena sa svojom djecom u odnosu na muškarce od prošle dvije generacije i puno više rade tijekom tog vremena. Istraživanja provedena 1982. potvrđuju da 43 posto očeva nikad nije mijenjalo pelene. Danas je taj broj smanjen na tri posto što je izuzetno važno jer pokazalo se da kad tate mijenjaju pelene, odijevaju i kupaju svoje bebe njihov odnos postaje jači.

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

Istraživanja pokazuju da mladi očevi žele ravnomjerniju raspodjelu roditeljskih dužnosti u svojim obiteljima. Međutim, mnogi od njih priznaju da u njihovom domovima situacija nije takva, mame još uvijek obavljaju puno više poslova u kući, a novo istraživanje pokazalo je da tate provode 30 minuta više u dnevnim kućanskim poslovima.

Angažirani očevi stvaraju nove dobrobiti za djecu. Uče svoje kćeri da nisu manje vrijedne od sinova i sinove da prljavo posuđe i rublje nisu samo "ženski poslovi". Ovaj trend nije dobar samo djecu, nego i za brakove. Istraživači su otkrili da kad žena obavlja više od 60 posto dužnosti u braku odnos između žene i muškarca pati. No, kad tate preuzmu svoj dio posla, parovi imaju jaču vezu. Jednostavne stvari poput pranja posuđa osnažuju vezu.

roditelji beba Možda te zanima... Zašto dolazak bebe pogorša odnos kod 2/3 parova ? Beba

I očevi osjećaju krivnju

Bez obzira koliko je društvo napredovalo, očevi često osjećaju krivnju jer su u većini kućanstava mama još uvijek radi više. Sve ovisi i o tome kako partneri percipiraju svoj rad. Jill Whitney, obiteljski i bračni terapeut, objasnio je za portal Motherly da današnji očevi "uspoređujući se s svojim očevima misle da su jako uključeni u sve poslove, ali njihove partnerice ne misle tako". Također, istraživanja pokazuju da očevi žele provoditi više vremena sa svojom djecom, ali često ne mogu zbog poslovnih obveza. 

tata Možda te zanima... Uloga tate u razvoju djeteta Roditelji

tata, dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tate trebaju potporu

Prema Kevinu Shaferu, izvanrednom profesoru sociologije na Sveučilištu Brigham Young, tate "stalno ponavljaju da žele biti više uključeni kao roditelji, no državna politika i institucije često im onemogućavaju da budu tate kakve žele - štete mamama, tatama i djeci podjednako". 

Shafer objašnjava da mame i tate trebaju roditeljski dopust, ali i promjene u ukupnoj radnoj kulturi. Njegovo istraživanje pokazuje da su očevi bolji roditelji ako rade u sredinama koje potiču uključivanje u obitelj. "Žele uspjeh na poslu, ali istodobno žele provesti vrijeme sa svojom djecom. To su očevi kojima su interesi njihove djece glavni prioritet, ali su također osjetljivi na zahtjeve svojih korporacija", dalje kaže Shafer. Jasno je da se poduzeća moraju mijenjati kako bi podržavali sve roditelje.

 | Author: Promo Foto: Promo Vašoj djeci nedostaje vitamina i minerala?
Srećom, mama je otkrila Lizzy Vita Sip slamke!
Novi, zabavan, jednostavan oblik uzimanja vitamina i minerala za djecu! Multivitamini s okusom naranče ili Vitamin C, kalcij i cink s okusom jabuke - što bi Vaš klinac odabrao?

tata beba Možda te zanima... Zašto je gruba igra s tatom važna za razvoj djeteta? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci