Roditelji Tatina zona 19. studenoga 2018.

Tate se puno više zabavljaju, a u Hrvatskoj malo rade kućanske poslove

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Parovi trebaju puno više razgovarati, najbolje bi bilo prije nego što se beba rodi, kako bi podijeliti kućanske poslove i time osigurali jednakost", objašnjava znanstvenica Claire Kamp Dush

Bez obzira o kojem dijelu svijeta radi, žene nose puno veći teret kada su pitanje briga i obveze oko djece i kuće. Mnoga istraživanje i statistike pokazuju da muškarci puno više vremena provode na kauču i u zabavi. Rezultati su često razočaravajući za mnoge koji očekuju više ravnopravnosti u modernom svijetu. 

Istraživanje objavljeno sa Državnog Sveučilišta Ohio koji su radili s 52 para pokazuje da ovaj predvidljivi obrazac ponašanja počinje tri mjeseca nakon rođenja djeteta. Žene su se dnevno odmarale od 46 do 49 minuta dok su muškarci vodili brigu o djeci ili radili kućanske poslove. S druge strane, muškarci se odmaraju puno više nego žene. oko 101 minutu.

tata dijete Možda te zanima... Roditeljstvo usrećuje tate, ali kod mama je puno kompliciranije Roditelji

"To je frustrirajuće. Kućanstvo i briga o djeci još uvijek nisu podijeljeni, čak i među parovima za koje bismo očekivali da će biti ravnopravniji u tome kako podijeliti roditeljske dužnosti", objavila je voditeljica istraživanja Claire Kamp Dush. Ovo istraživanje pokazuje da su visoko obrazovni parovi tijekom tjedna jednako brinuli za dijete i obavljali kućanske poslove. Međutim tijekom vikenda muškarci su puno više cijenili svoje slobodno vrijeme i manje obavljali svoje dužnosti.

'Emocionalni rad': Zašto su mame umornije nego tate?

"Parovi trebaju puno više razgovarati, najbolje bi bilo prije nego što se beba rodi, kako bi podijelili kućanske poslove i time osigurali jednakost. Društvo od mama očekuju da moraju biti savršene. Zato treba utjecati na očinstvo, a muškarci brinu za svoju djecu već milijunima godina. Pustite svog supruga da se brine za bebu i ona će preživjeti. Iskreno, muškarci neće odustati od svog slobodnog vremena, ali možda ni nisu svjesni koliko žene rade. I neka pomognu", objasnila je Claire Kamp Dush za Parents. 

Možda te zanima... Tatina poruka za muževe koji 'kradu odmor' od svojih žena Roditelji

U Hrvatskoj za djecu svakodnevno brine 79 posto žena

Muškarci u Hrvatskoj također manje sudjeluju u kućanstvu i brizi za dijete u odnosu na žene. Istraživanje iz 2016. godine na području cijele Europske unije pokazuje da se u svakoj zemlji žene više skrbe za djecu nego muškarci. Najmanje razlike su u Švedskoj (96 posto žena i 90 posto muškaraca), a najveće u Grčkoj (95 posto žena i 53 posto muškaraca). Naša zemlja je puno bliže dnu ljestvice nego vrhu, tako se u Hrvatskoj za djecu svakodnevno brine 79 posto žena i 54 posto muškaraca. 

Pismo umorne mame: 'Dragi mužu, trebam više tvoje pomoći'

Kada su u pitanju brojevi vezani za kućanske poslove i kuhanje razlike su još veće, opet su najmanje razlike među spolovima u sjevernoj Europi, a najveće u Grčkoj. Zemlje s najvećim udjelom muškaraca koji svakodnevno kuhaju i obavljaju kućanske poslove su Finska (57%) i Letonija (57%). U našoj zemlji situaciji je potpuno drugačija, tako kod nas samo 12 posto muškaraca svakodnevno sudjeluje u kućanskim poslovima i kuhanju.

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.