Roditelji Tatina zona 20. prosinca 2016.

Roditeljstvo usrećuje tate, ali kod mama je puno kompliciranije

tata dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova studija pokazuje da su mame pod većim stresom, umornije i manje sretne nego očevi

Istraživanja su do nedavno pokazivala da roditeljstvo u Sjedinjenim Državama čini roditelje nesretnijima nego u drugim razvijenim zemljama. Novo istraživanje sa Sveučilišta Cornell pokazuje da očevi puno bolje stoje kada je sreća u pitanju, a mame trebaju malu pomoć. Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni?

Istraživači su pratili podatke iz Statističkog zavoda iz 2010., 2012. i 2013. godine., uključili su 12,000 roditelja, preko 36,000 aktivnosti i kako su se osjećali tri puta tijekom dana (slučajni izbor vremena). Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!

Tijekom tog perioda roditelji su ocjenjivali koliko su sretni, tužni, pod stresom, umorni, te koliko su smislene bile njihove aktivnosti. Istraživači su usporedili kako se se roditelji osjećali dok su radili nešto bez djece, i mame i tate su se osjećali bolje dok su bili sa svojom djecom nego bez njih.

tata kćer | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mame pod većim stresom i umornije

Prema ovom istraživanju mame su manje sretne, pod većim stresom i umornije dok su s djecom nego očevi. Znanstvenici vjeruju da je glavni razlog za to vrsta aktivnosti koju rade s djecom, kvaliteta sna i slobodno vrijeme.  Uloga tate u razvoju djeteta

Možda bi se ovi podaci mogli gledati kao potvrda stereotipa da su očevi sretniji jer imaju manje obveza oko djece. Međutim, današnji očevi već provode skoro 4 puta više vremena sa svojom djecom nego prošle generacijeOdgoj djevojčica budi tatinu žensku stranu

"Parovi mogu zajedno pokušati promijeniti svoje roditeljstvo, ali to nije pravo rješenje. Trebali bi kolektivno promisliti o tome što očekujemo od očeva, a što od majki", objasnila je koautorica studije Kelly Musick.

6 savjeta za mame pod stresom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.