Beba Razvoj u 1. godini 19. travnja 2018.

Uz pet koraka možete produžiti bebin san i do tri sata

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razgovarali smo s Ivom Brčić, edukatoricom programa The Happiest Baby, o problemima sa spavanjem i uspavljivanjem beba i male djece zbog čega su roditelji neispavani i iscrpljeni

Neispavanost je jedan od glavnih problema novopečenih roditelja, koji vodi do iscrpljenosti, a može potrajati i nekoliko godina. Postoji li rješenje? Možemo li bebu naučiti da sama zaspi i da prespava noć, pitali smo Ivu Brčić, certificiranu edukatoricu programa The Happiest Baby, koji je razvio dr. Harvey Karp, svjetski poznati pedijatar i stručnjak za dječji razvoj.

"Bebu možemo naučiti da spava, ali prva tri mjeseca ne jer tada mi moramo slušati bebu, mama treba dojiti na zahtjev i tada nema mogućnosti za ikakvo treniranje spavanja. Nakon nekoliko mjeseci, savjetujem roditeljima da su preko dana što više sa svojom bebom kako ona preko noći ne bi imala previše potrebe za fizičkom aktivnosti", kaže Iva Brčić i naglašava da je svako dijete individua i treba im se prilagoditi i pratiti njihov ritam i ne uspoređivati s drugom djecom.

Kako naučiti bebu da sama zaspi?

Uvjeti iz maternice

Dr. Harvey Karp razvio je pet koraka koji oponašaju uvjete iz maternice i koji stoga olakšavaju uspavljivanje, poboljšavaju te produžuju spavanje: povijanje, ljuljuškanje, pozicija bok-trbuh, bijeli šum (zvukovi maternice) i dojenje.

Možda te zanima... 'Bijela buka': Zvuk koji će uspavati svaku bebu Beba

"Beba je devet mjeseci bila u trbuhu i naš vanjski svijet joj je neobičan, prehladan, pretih i preblještav. U maminom trbuhu slušala je iznimno glasne zvukove 24 sata na dan, bilo joj je toplo i bila je stisnuta i stalno se ljuljuškala. Tih pet koraka vrlo je važno jer time bebi pružate uvjete koje je imala u maternici, i možete produžiti bebin san od jedan do tri sata", kaže Iva Brčić te objašnjava da bebe živcira što ne mogu staviti palac u usta i što ih se ne ljuljuška, nego ih se stavi na ravnu površinu i na leđa pa to izaziva plač.

No važno je naglasiti da bebu nikad ne smijemo stavljati spavati na trbuh. Beba obavezno mora spavati na leđima.

Možda te zanima... Većina roditelja ne zna koji je najsigurniji položaj za spavanje Beba

Greške kod uspavljivanja djeteta

"Potpuni mrak i tišina spadaju među najveće greške kod uspavljivanja bebe. Beba je naučena na blago svjetlo i na zvukove, stoga treba koristiti takozvani bijeli šum, zvukove koji umiruju, poput šuštanja lišća ili zvukova valova", savjetuje i naglašava da je važno i da tate uspavljuju dijete, a ne da se sele na kauč u drugu sobu nakon što se beba rodi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iva Brčić objasnila nam je i zašto je djeci važna rutina koja im daje osjećaj sigurnosti. "Vrlo je važno pridržavati se rutine i biti konstantan, a možete prigušiti svjetlo, pustiti opuštajuću glazbu, smiriti igru, obavezno gasiti televizor i sve druge ekrane, ovdje spada i kupanje i večera te odlazak u spavaću sobu gdje se možete poigrati, pročitati priču ili prepričati neki zabavan događaj. Tako će dijete naučiti kada je vrijeme za smiriti se i za spavanje".

Jednostavne metode koje djetetu olakšavaju odlazak na spavanje

Također, djeca idu prekasno spavati, što nije dobro za njihov rast i razvoj jer hormon rasta luči se najviše između 21 i 1 sat. Naglasila je da su mali ekrani jedan od glavnih razloga zašto su djeca sve dulje budna. "Ekrani su postali djeci glavna zabava i teško nam je odvući ih od njih. Gledanje u ekrane odašilje plavo svjetlo i blizu oka nam je i zbog njega ne dolazi do otpuštanja melatonina, hormona za spavanje. Dijete je razigrano i puno energije jer nema osjećaj da je vrijeme za spavanje. To stvara i kasnije probleme poput noćnih mora i strahova".

Možda te zanima... Za dobar san važne su rutine, a moraš znati i koliko dijete treba spavati u kojoj dobi Vrtić

Iva Brčić u videu objašnjava i što je tzv. dječji jezik koji može pomoći kod uspavljivanja i koliko dnevnog sna treba djeci.

Cijeli razgovor s Ivom Brčić poslušajte i pogledajte u videu:

Pratite Klokanicu i na Facebooku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci