Beba Razvoj u 1. godini 05. travnja 2019.

Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti

beba, spavanje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iscrpljenost roditelja jedan je od glavnih uzroka ozljeda i smrti beba. Baš zato je iznimno važno da beba i roditelji dobiju potrebnu dozu sna. Kako to postići, na što paziti kod zajedničkog spavanja te spavanja bebe u krevetiću, piše Iva Brčić

Roditelji ponekad izmoreni nakon cjelodnevne brige o bebi, zaborave na sigurnost. Samo se žele malo odmoriti i naspavati. Iscrpljenost roditelja je jedan od glavnih uzroka ozljeda i smrti beba. Baš zato je iznimno važno da beba i roditelji dobiju potrebnu dozu sna. Dodatnih sat do tri sata sna dnevno, itekako svima dobro dođe. Samo treba znati kako to postići.

Prvi korak u tome je odabir mjesta. Ono je iznimno važno jer utječe na bebino spavanje, spavanje roditelja i naravno na njenu sigurnost. Danas postoje kojekakvi baby monitori i aplikacije koje zapravo pružaju lažnu sigurnost i bebe često završe same u svojoj sobi.

beba spava kolijevka Možda te zanima... Važno: Kako spriječiti smrt u kolijevci? Beba

A zapravo najbolje i najsigurnije mjesto za bebino spavanje je spavaća soba roditelja. Jedino tako mogu na vrijeme čuti kada je beba bljucnula ili povratila ili ako ima problema s disanjem. Još jedan razlog zašto se preporučuje spavanje u roditeljskoj sobi je i taj da beba dobije što više kontakta koža na kožu. Roditelji će puno prije i više reagirati na bebine potrebe i uzeti je u naručje. Pokazalo se da je to bebama neophodno za razvoj i preživljavanje u prva tri mjeseca života. Baš kao i dojenje na zahtjev koje je češće kod beba koje su u roditeljskoj sobi, nego kod onih koje su u svojoj sobi.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Spavanje u istom krevetu nije preporučljivo

Iako se preporučuje spavanje u istoj sobi s roditeljima, spavanje u istom krevetu nije preporučljivo. Brojna istraživanja u Njemačkoj, Nizozemskoj i Škotskoj su pokazala da ono pridonosi povećanju rizika od SIDS-a. Međutim, u Japanu, Engleskoj i Kanadi se pokazalo da povećanog rizika nema ako su roditelji trijezni, ako ne puše i ako nisu premoreni.

Dim cigarete bebi uskraćuje kisik, a to može dovesti do poremećaja u razvoju mozga i problema kod disanja. Izmoreni roditelji pak čvrsto zaspe i imaju smanjenu sposobnost reagiranja na bebine potrebe. Slično se događa i kada se konzumira alkohol. Također u snu mogu leći na bebu. Istraživanja također ukazuju i na to da bebe koje dijele krevet s roditeljima, spavaju na boku umjesto na leđima. A spavanje na leđima se pokazalo kao najsigurnije i u samo deset godina koliko se inzistira na njemu, pridonijelo je smanjenju SIDS-a između pedeset i osamdeset posto.

beba spavanje san kolijevka Možda te zanima... Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe? Beba

beba, spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Također jastuci, prekrivači ili deke mogu završiti preko njene glave i ugušiti je. Tek sa šest mjeseci starosti beba može maknuti ono što joj je prekrilo lice i može se samostalno okretati s leđa na bok i obrnuto. Upozorenje: Jastuk za dojenje može biti opasan za bebe

Nažalost, vrlo su učestali i padovi beba s obiteljskog kreveta. Ono što je također negativno je da očevi bivaju često izbačeni iz kreveta kao bi mama i beba imale više mjesta. Umjesto da pomažu u brizi oko nje, sve pada na mame. 

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Ono što uvelike poboljšava spavanje beba, što produljuje njihovo spavanje, a time i omogućava roditeljima da se bolje odmore je povijanje, ljuljuškanje, šuškajući zvukovi i dojenje. Pomoću njih beba se osjeća kao da je opet u maminom trbuhu gdje se osjeća ugodno i opušteno... spremna za spavanje. Baš kao kad mi slušamo šum mora ili šuštanje lišća. A nakon što zaspi, najsigurnije mjesto gdje može nastavit san je co-sleeper, odnosno krevetić koji se može pričvrstiti na obiteljski krevet ili se postaviti odmah pokraj. Na taj način beba osjeti blizinu roditelja, a dojenje i uspavljivanje je lakše.

Preporuke za sigurno zajedničko spavanje

Za one koji se ipak odluče za spavanje u zajedničkom krevetu evo nekoliko ključnih preporuka kako bi se izbjeglo ono najgore.

1. Ne smije biti prostora između okvira kreveta i madraca. Beba bi mogla upasti u rupu između i zadobiti ozljede ili se ugušiti.

2. Potrebno je maknuti jastuke, deke, dodatne prekrivače, plišane igračke.

3. Beba ne smije dijeliti krevet s starijom djecom, s pušačima, životinjama, s premorenim ili gojaznim osobama.

4. Beba mora uvijek spavati na leđima te je treba dojiti na zahtjev.

5. Sobna temperatura treba biti između 19°C i 22°C.

6. Bebu treba čvrsto poviti s rukama uz tijelo kako se ne bi mogla okrenuti na trbuh.

povijanje beba Možda te zanima... Povijanje - drevna tehnika umirivanja bebe Beba

beba, spavanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Smjernice za sigurnost pri spavanju u dječjem krevetiću

1. Razmak između rešetki ne smije biti veći od 3 cm.

2. Izbaciti igračke jer beba se ne može okrenuti i mogu blokirati disanje.

3. Vrtuljak je besmislica jer bebe ne mogu razaznati, obično, pastelne boje na njima i vrlo brzo se pokvare. Kada se beba počne okretati i sjediti, vrtuljak treba ukloniti jer se može zapetljati u njega.

4. Postaviti krevetić podalje od slika, polica, prozora i svega što beba može dohvatiti.

5. Madrac mora biti po mjeri i ne smije biti viška prostora jer inače beba može upasti u rupu. Madrac treba biti i blago nadignut.

6. Plahte moraju imati čvrstu gumu koja ne može skliznuti. Gumenu plahtu treba presavinuti na pola i staviti tako da ide od nogu do bebinog trbuha. Guma ne dopušta protok zraka i beba se znoji.

7. Jastuci bebama ne trebaju.

8. Kod pokrivanja, ugurati rubove između ograde i kreveta, kad se beba počne okretati za tim nema potrebe.

Dnevno spavanje

Ne smije se zaboraviti ni dnevno spavanje. Upravo tada se događa da roditelji zaspe s bebom u naručju. To je obično na fotelji ili kauču s kojeg može vrlo lako pasti. Spavanje u autosjedalici ili nekoj ležaljci koja za to nije namijenjena može biti iznimno opasno. Bebe nemaju razvijene vratne mišiće i zbog toga im glava padne na prsa što im blokira disanje i mogu se ugušiti. 

beba, auto sjedalica Možda te zanima... Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici! Beba

Da bi se svi ukućani odmorili i naspavali, bebi je potrebno samo dočarati, njoj tako poznate i drage uvjete iz maminog trbuha. Reagirati svaki put kada zaplače jer na taj način joj se daje do znanja da su roditelji uvijek tu kada joj zatrebaju. S tim saznanjem lakše će zaspati i puno mirnije spavati. 

beba spava Možda te zanima... Koje je najopasnije mjesto za spavanje bebe u tvom domu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.