Beba Razvoj u 1. godini 17. lipnja 2020.

'Bijela buka': Zvuk koji će uspavati svaku bebu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li čula za pojam 'bijela buka'? Ako nisi, a pritom si novopečena mama čija beba noćima ne spava, vrijeme je za mali bezopasni eksperiment u obliku snimke zvuka koji djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje djeteta

Iako se za nemiran dječji san popraćen plačem može naći veliki broj uzročnika poput grčeva, mokrih pelena ili gladi, ponekad i kada je sve pod kontrolom, beba jednostavno ne želi spavati. No, istraživanja su pokazala da djeca vrlo snažno reagiraju na zvukove što može značajno utjecati i na njihovo raspoloženje, pa čak i san.

Upravo zbog toga, na internetu su postale dostupne brojne snimke takozvane 'bijele buke' koja, sudeći po iskustvima brojnih majki i očeva, djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje.

Bijeli šum je zvuk poput šuštanja lišća ili brujanja motora koji sadrži mješavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. One stvaraju neobičan šum koji služi za blokiranje, odnosno neutraliziranje neželjenih pozadinskih zvukova.

Babocush Možda te zanima... Vibrirajući 'kauč' za bebe podijelio mišljenja roditelja Beba

Možda si primijetila ili čula od drugih mama da bebu umiruje zvuk koji stvara sušilo za kosu, usisavač ili perilica. Riječ je o zvukovima, odnosno jednoličnim bijelim šumovima koji su vrlo slični onima koje bebe čuju dok su u majčinom trbuhu, a koji ih samim tim umiruju i opuštaju.

Sličan efekt ima često korišten zvuk šuštanja kroz zube kojim roditelji pokušavaju umiriti rasplakanu bebu te zvukovi iz prirode poput oglašavanja dupina i kitova, cvrkuta ptica ili žubora valova ili vodopada.

beba Možda te zanima... Neobične stvari koje smiruju vašu bebu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.