Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. studenoga 2015.

Kad vas probudi dječji vrisak: noćne more i noćni strahovi

noć strah krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znate li koja je razlika između noćnih mora i noćnih strahova? U oba slučaja može vas probuditi plač vašeg djeteta, no kako biste reagirali na najbolji mogući način, važno je da ih znate prepoznati

Noćne more i noćni strahovi su zapravo poprilično česti kod djece i događaju se zbog stresa koji su doživjela tijekom dana, ili ako su premorena. Ono što je važno je da roditelji znaju prepoznati noćnu moru, odnosno noćni strah, jer o tome ovisi i način na koji će smiriti dijete

Zagrljaj tjera strašne snove

Noćne more su zastrašujući snovi zbog kojih se dijete budi u strahu ili plaču. Ono obično traži blizinu roditelja kako bi se osjećalo sigurno i kako bi moglo ponovo zaspati. Ono što roditelji mogu napraviti kako bi dijete ponovo zaspalo i mirno spavalo kroz noć, je da što prije reagiraju na plač ili dozivanje djeteta i da mu daju do znanja da ga uvijek čuvaju. Zagrljaj i ponavljanje: "Siguran­ si, mama je ovdje" također će pomoći da se dijete brže smiri.

Ako je moguće, tražite dijete da vam objasni čega se boji i uklonite predmet koji ga straši. To mogu biti sjene od predmeta, zavjese koje vijore i slično. Ako se dijete tako osjeća osigurnije, ostavite upaljeno svjetlo. Isto tako, objasnite mu da je to bio samo san i da mu se u snu ne može ništa loše dogoditi. Pogotovo ako obuče posebno nevidljivo odijelo u kojem je zaštićen od svega. To može napraviti i prije odlaska na spavanje dok oblači piđamu. 

Kad dijete u snu plače i lupa nogama

Noćni strahovi su pak puno traumatičniji za roditelje nego za djecu. Razlog tome je što djeca zapravo spavaju i nisu svjesna što se događa. Ovdje se događa da dijete iznenada sjedne na krevet i počne plakati, mumljati ili pak mlatarati rukama i nogama. Također može doći do tresenja, pojačanog znojenja ili ubrzanog disanja. Iako dijete spava, ono ima otvorene oči koje su roditeljima često uznemirujuće jer djeluju stakleno i prazno.

U situaciji kada dijete ima epizodu noćnog straha, ne treba buditi dijete, jer je to obično gotovo nemoguće. Ali treba voditi računa o sigurnosti. Recimo, ako dijete pokušava izaći iz kreveta ili lupati po zidu, pridržite ga kako to ne bi činilo. Obično dijete nije svjesno roditelja i pokušava ih odgurnuti, ali ako je ikako moguće, treba ga zagrliti i lagano ljuljati kako bi mu pružili osjećaj sigurnosti. Također pjevanje omiljene uspavanke ili ponavljanje riječi poput: "Mama je tu, na sigurnom si." može pomoći da se dijete smiri. Nakon minutu do dvije, koje roditeljima traju cijelu vječnost, dijete jednostavno nastavi spavati, a ako ga ujutro pitate što ga je tako jako preplašilo, neće se ničega sjećati.

Kako spriječiti noćne more i strahove?

Kako bi noćne more i noćni strahovi što rijeđe remetili djetetov san, bitno je da postoji pravilna rutina prije spavanja. Treba voditi računa i da je odlazak na spavanje u odgovarajuće vrijeme. Također je vrlo važno da sat do dva prije spavanja roditelji odaberu mirnije aktivnosti i igre, te ako je moguće izbace gledanje televizije i igranje kompjuterskih igara. Pričanje priča o onome što dijete veseli i razgovor o lijepim stvarima također može pomoći u smanjenju učestalosti ovih noćnih nevolja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.