Beba Zdravlje i njega bebe 15. svibnja 2016.

Koliko sati sna treba dijete od rođenja do četiri godine?

beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koliko će beba spavati uvelike ovisi i o njezinom karakteru, pa tako neke spavaju po cijeli dan, a neke jedva odspavaju nekoliko sati sna. Ipak, postoji 'mjera' koja se odnosi na uzrast djeteta

Koliko će beba spavati uvelike ovisi i o njezinom karakteru, pa tako neke spavaju po cijeli dan, a neke jedva odspavaju nekoliko sati sna. Ipak, postoji “mjera” koja se odnosi na uzrast djeteta.

0-3 mjeseca

Većina beba spava od 16 do 18 sati na dan, uglavnom nakon presvlačenja i hranjenja. U ovom uzrastu bebe se prilagođavaju na život izvan maminog trbuha, pa je prirodno da se jako često bude, pogotovo tijekom noći.

3-6 mjeseci

Kako beba raste, tako se smanjuju njezine potrebe za spavanjem. Ipak, ne bi trebala spavati manje od 13 sati dnevno, od čega na spavanje tijekom dana “otpada” oko tri sata. Budući da se beba sada više ne hrani svaka tri sata, možete polako početi s “treningom” noćnog spavanja.

Zašto se beba noću stalno budi?

6-12 mjeseci

Ovo je pravo vrijeme da bebu naučite spavati tijekom cijele noći. Ukupno vrijeme spavanja sada se svodi na 13 sati dnevno, što znači da preko dana treba spavati dva puta po dva sata, a noću devet. Ovo je idealno vrijeme da provedete u djelo naš sedmodnevni plan učenja spavanja.

Koliko je djetetu potrebno sna?

12-24 mjeseca

Potrebe za snom se sada svode na oko 12 sati tijekom dana, s tim da dijete treba spavati dva-tri sata poslijepodne, a ostatak se odnosi na noćno spavanje. Većina djece uzrasta od dvije godine spavaju tijekom dana samo sat vremena, dok noću spavaju devet sati “u komadu”.

2-4 godine

U ovom uzrastu djeci je potrebno desetak sati sna, uglavnom noćnog. Neka djeca prestanu spavati poslijepodne već kada napune dvije godine, ali većina to čini s tri-četiri. Ako vaše dijete ne želi spavati popodne, ne mora, ali trebala bi mirovati najmanje pola sata.

Vodič za neispavane roditelje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.