Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. siječnja 2022.

Noćna mora i noćni strah: Koje su razlike i kako pomoći djetetu

Foto: Shutterstock ;Noćne more i strahovi u djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Noćne more i noćni strahovi uobičajena su pojava kod djece. Zašto se javljaju, koja je razlika između njih i kako pomoći djetetu kad ih ima?

Noćne more događaju se kad su djeca u REM fazi sna, odnosno kada sanjaju. Dijete se može probuditi znajući da je ružno sanjalo i u mogućnosti je opisati svoju noćnu moru. 

S druge strane, noćni strahovi se događaju tijekom najdubljih faza sna na početku sna, odnosno na početku večeri. Dijete koje proživljava noćni teror može se probuditi vičući i mlatarajući rukama i vjerojatno ni ne prepoznati roditelja. "Tijekom noćnog terora, dijete zapravo nije budno i neće ga se sjećati sljedećeg dana", govori Vicki Dawson, osnivačica The Children's Sleep Charity, centra za medicinu spavanja i dodaje kako ovaj poremećaj spavanja pogađa oko pet posto djece te je uobičajeniji kod dječaka

Možda te zanima... Čega se djeca najviše boje? Najčešći strahovi po dobi i kako im pomoći Vrtić

U kojoj dobi i koliko često se javljaju more i strahovi?

Noćne more su uobičajene kod djece u dobi od tri do šest godina i većina djece ih preraste iako čak i kao odrasli možemo često ružno sanjati. Noćne more se uglavnom pojavljuju u ranim jutarnjim satima, kada su djeca u 'lakšoj' fazi sna. Dijete će najvjerojatnije biti tjeskobno, uznemireno i tužno kada se probudi te se može, ali i ne mora sjećati o čemu je točno sanjalo. 

Kad vas probudi dječji vrisak: noćne more i noćni strahovi

Noćni strahovi uobičajeni su kod djece u dobi od tri do osam godina, ali mogu se pojaviti i kod mlađe djece, primjerice, s 18 mjeseci. Za razliku od noćnih mora, noćni strahovi događaju se u prvom dijelu noći, a 'epizoda' može trajati i do 15 minuta. Dijete koje proživljava noćni strah najvjerojatnije će se odjednom početi vrištati, mlatarati rukama ili nogama, sjesti uspravno i početi plakati ili čak iskočiti iz kreveta.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Djetetove oči mogle bi biti široko otvorene, ali zbog toga što nije budno - nemoguće ga je utješiti. Iako noćni strahovi izgledaju poprilično potresno, dijete se sljedećeg dana neće sjećati što se dogodilo, zbog toga što je dio mozga koji je povezan sa sjećanjem i svijesti u dubokom snu."Nema smisla razgovarati s djetetom o noćnim strahovima budući da ih se sljedećeg dana neće sjećati, a razgovor će dijete samo više uznemiriti", govori Vicky Dawson. 

Tijekom noćnog straha, dijete bi se moglo znojiti, mrmljati, govoriti i vrištati. Moglo bi čak i mjesečariti, zato je važno čuvati dijete na sigurnom zbog, primjerice, korištenja stuba ili otvaranja izlaznih vrata.

Možda te zanima... Uspavljivanje djeteta uz roditelje: Kada prestati? Vrtić

Što uzrokuje noćne strahove?

Smatra se kako su noćni strahovi uzrokovani posebnom dubinom sna, što znači da su oni vjerojatniji kada je dijete previše umorno, iscrpljeno ili bolesno. "Noćni strahovi također mogu biti uzrokovani visokom temperaturom ili nekim lijekovima", govori Vicki Dawson i dodaje kako se noćni strah može dogoditi i ako nešto iznenadno probudi dijete iz dubokog sna, poput iznenadne buke ili potrebe za mokrenjem. "Isto tako, vjerojatnije je da će djeca čije obitelji imaju povijest mjesečarenja i noćnih strahova, i sama biti pod 'pogođena' istim", objašnjava. 

dječak plač Možda te zanima... Dijete vrišti cijelu noć, jesu li to noćni strahovi? Vrtić

Ako dijete ima noćnu moru, moći ćeš ga utješiti kada se probudi. Noćne more su najčešće uzrokovane zastrašujućim iskustvom, poput toga da je dijete vidjelo nešto strašno na televiziji. Također mogu biti znak skrivene anksioznosti, stoga razgovaraj s djetetom kako bi saznala muči li ili brine li dijete nešto posebno. Ako dijete proživljava noćne more uvijek slične teme, razgovaraj s liječnikom jer razgovor sa stručnjakom mogao bi pomoći djetetu otkloniti brige. 

ljubav zagrljaj djevojčica kći mama | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što pomaže, a što ne smiješ činiš?

Tijekom noćnih strahova, dijete će se opirati ako ćeš ga tješiti, ali ostani s njim dok se ne smiri. Ne interveniraj i ne pokušavaj ga probuditi osim ako ne dovodi samo sebe u opasnost - imaj na umu da će dijete biti uznemireno ako se probudi i vjerojatno te neće prepoznati. Nakon što epizoda prođe, možeš probuditi dijete i pomoći mu dodatno se smiriti ili ga jednostavno ostaviti da spava i smjestiti ga natrag u krevet. 

Kako pomoći djetetu koje se boji mraka?

Također, ako primijetiš da dijete ima noćne strahove svaku noć u specifično vrijeme, možda bi pomoglo ako probudiš dijete 15 minuta prije tog vremena, svaku noć sljedećih tjedan dana. Neka bude budno pet minuta i zatim ga ponovno uspavaj. To može pomoći prekinuti krug noćnih strahova bez da utječe na kvalitetu djetetovog sna

beba, spavanje Možda te zanima... Beba se u snu baca i kotrlja. Jesu li te aktivnosti normalne? Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Ne from home. previous month i have easily made Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! ne from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs a day using my laptop. i am a full time college studnet and after my college doing this j0b for 2 hrs only. easy to do and regular earn! ng are awesome from this. get your hands on this j0b today and start earn! ng 0nl! ne by just follow details on this s! te ……. > https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.