Beba Zdravlje i njega bebe 21. travnja 2021.

Koje je najopasnije mjesto za spavanje bebe u tvom domu?

beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje pokazuje da su sofe najopasnija mjesta za spavanje beba, nije preporučljivo koristiti ih čak ni za kratki odmor

Najopasnije mjesto na kojem beba može spavati je kauč, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics. Između 2004. i 2012. u SAD-a zabilježeno je 9000 smrtnih slučajeva kod djece za vrijeme spavanja, a od toga se skoro 13 posto dogodilo dok su djeca spavala na kauču - većina je bila mlađa od tri mjeseca.

Većina roditelja ne zna koji je najsigurniji položaj za spavanje

Autori studije otkrili su još neke rizične faktore: djeca su najvjerojatnije spavala s još jednom osobom na kauču, bili su na boku ili na trbuhu. Istraživači su naglasili da spavanje na kauču nije preporučljivo čak ni za kratki odmor.

beba, auto sjedalica Možda te zanima... Nikad ne ostavljajte bebu samu dok spava u autosjedalici! Beba

Tata i beba: Popularan položaj spavanja može biti jako opasan

Američka akademija pedijatara dala je preporuke za sigurno spavanje djece i smanjivanje rizika od smrti u kolijevci (SIDS): 

1. Beba uvijek treba spavati na leđima radilo se dnevnom ili noćnom spavanju (nemojte se brinuti ako je vaše dijete dovoljno veliko i  samo se okreće na trbuh tijekom spavanja). 

2. Dojenčad treba spavati na čvrstoj i ravnoj površini u krevetiću ili kolijevci koja zadovoljava sve uvjete sigurnosti. Nikad nemojte stavljati dijete da spava na kauču ili vodenom krevetu.

3. Sve mekane objekte uključujući igračke, jastuke i obloge, maknite iz krevetića. 

4. Najsigurnije mjesto za spavanje je kolijevka ili krevetić koja je smještena u istoj prostoriji u kojoj vi spavate.

Još neki savjeti za smanjenje rizika od smrti u kolijevci su: održavanje ugodne temperature u prostoriji, ne pušite u blizini djeteta ili u bilo kojoj prostoriji u kojoj dijete boravi.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.