Beba Razvoj u 1. godini 18. prosinca 2021.

Preporuke za spavanje beba: Koliko sati sna im zapravo treba?

spavanje beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Potreba za snom ovisi o dobi djeteta i osjećajem gladi, potrebom za presvlačenjem i pažnjom. Neke bebe dnevno spavaju i do 18 sati, no važno je zapamtiti da je svaka beba drugačija

Američka Nacionalna organizacija za spavanje napravila je tablicu za spavanje beba prema najnovijim istraživanjima.

Tablica spavanja djece koja je šokirala roditelje

  • Prema novoj preporuci novorođenče treba od 14 do 17 sati sna u 24 sata, prije je to bilo od 12 do 18 sati.
  • Spavanje za bebe u dobi od 4 do 11 mjeseci prošireno je na vrijeme do 12 do 15 sati spavanja, prije je to bilo od 14 do 15 sati.
  • Preporuka za odrasle ljude je od 7 do 9 sati sna, iako roditelji male djece sigurno teško odvoje toliko vremena za spavanje. 

Važno je zapamtiti da je svaka beba drugačija. Ovo su samo preporuke koje su dobivene na osnovu istraživanja. 

Iskustva roditelja: Koliko spavaju vaše bebe?

Nepravilni ciklusi spavanja

Defektologinja Ana Rajić objašnjava kako se kod novorođenčadi, odnosno beba od jednog do dva mjeseca starosti periodi spavanja nepravilno izmjenjuju i mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Možda te zanima... Tablica spavanja djece koja je šokirala roditelje Školarci

"Ciklusi budnosti i spavanja povezani su s osjećajem gladi, potrebom za presvlačenjem i pažnjom. Dnevno bebe te dobi spavaju od deset i pol do 18 sati s periodima budnosti od jedan do tri sata. Za vrijeme sna bebe su često aktivne, istežu se, miču ručicama i nožicama, smiju se sišu", kaže prof. defektologije.

Ana Rajić savjetuje kako je najbolje bebu staviti u krevetić čim se pojave znakovi pospanosti, odnosno kada beba počne grintati ili trljati oči, i to prije nego zaspe na rukama. Naime, objašnjava defektologinja, djeca koja se naviknu usnuti na rukama, kada se probude tijekom noći, žele ponovno zaspati na isti način jer ne znaju drugačije usnuti. 

Možda te zanima... Tata i beba: Popularan položaj spavanja može biti jako opasan Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.