Beba Razvoj u 1. godini 23. lipnja 2015.

Šest rituala za uspavljivanje bebe

spavanje dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi stručnjaci za dječji razvoj preporučuju roditeljima stvaranje rituala uz koji će se beba opustiti i na ugodan način utonuti u san. Kasnije će ritual ujedno biti i znak da je vrijeme za spavanje pa može pomoći da izbjegnete borbe s djetetom oko odlaska u krevet. Ovo su neke od najpopularnijih i najučinkovitijih rutina uspavljivanja!

beba kupanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kupanje pa spavanje

Iako bebe ne treba kupati svaki dan, večernje kupanje jedan je od najčeših rituala prije odlaska na spavanje. Aromaterapeutkinja Petra Brzović kaže da u kupku za bebu mame slobodno mogu dodati kap lavande i kap mandarine u žličici nekog baznog ulja - bademovog, jojobinog, pa čak i maslinovog. "Ta ulja će pomoći bebi, a i mami, da se opusti i umiri, a osim toga, dok će lavanda blagotvorno djelovati na respiratorni sustav, mandarina će pomoći kod eventualnih kolika i problema s probavom", kaže aromaterapeutkinja.

spavanje dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dojenje ili bočica

"Čini se da je dojenje dio plana prirode za umirivanje i uspavljivanje dojenčeta. U stvari, mlijeko sadrži protein koji potiče na san i pomaže djetetu da odluta u zemlju snova. Mala dojenčad također vrlo brzo zaspi i kad se hrani na bočicu", piše pedijatar dr. William Sears u knjizi 'Kako uspavati dijete'. I mnoge mame su se uvjerile kako je ovo najjednostavnija i najučinkovitija metoda uspavljivanja, iako je poželjno da ne bude i jedina. I kad prestanete dojiti, ili koristiti dojenačku formulu, šalica toplog mlijeka može ostati ritual prije spavanja kroz djetinjstvo pa i u odrasloj dobi.

povijanje spavanje beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Podsjetnik na sigurnost maternice

Najčešće potaknute savjetima američkog pedijatara dr. Harveyja Karpa iz knjiga 'Najsretnija beba u kvartu', neke mame u prvim mjesecima povijaju svoje bebe da bi ih umirile i uspavale. Povijanje je inače metoda koja se koristila i prije više tisuća godina, a u nekim rodilištima bebe i danas rutinski povijaju. Cijelo bebino tijelo, do vrata, zamota se u laganu dekicu kako bi se ograničili pokreti rukama i nogama, koji na neke bebe djeluju uznemirujuće. Ovako umotane, bebe se osjećaju sigurno, kao u maternici. Naučite postupak povijanja!

mamam beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Spavaj mi, spavaj djetešce...

"Što majka intuitivno čini kada treba smiriti i uspavati svoje dijete? Pjevuši, upravo zato što intuitivno zna da će joj njezin glas pomoći da smiri svoje dijete. Dijete prepoznaje njezin glas koji mu daje sigurnost", kaže glazbenica i Kindermusik edukatorica Maja Lončar. Sve uspavanke imaju polagani, ljuljajući tempo, što pomaže djetetu da se smiri. Ako koristimo ljuljačku dodatno stimuliramo vestibularni sustav što je pogodno za razvoj djeteta i lakše uspavljivanje. Uspavanke pomažu djeci da se opuste, a uz to razvijaju glazbenu nadarenost i ljubav prema glazbi, dodaje Maja Lončar.

masaža bebe | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Opuštajuća masaža

Jednako kao odrasli, i djeca mogu uživati u masaži, već od svojih prvih mjeseci. "Osim što utječe na emocionalni i motorički razvoj i poboljšava imunitet, masaža omogućuje djetetu da se relaksira i poboljšava kvalitetu njegova sna", kaže Danijela Pelko, certificirana instruktorica masaže beba prema programu Međunarodnog udruženja za masažu dojenčadi IAIM. Masaža je zbog toga jedan od idealnih rituala za uspavljivanje, koji ujedno na poseban način jača osjećaj bliskosti s mamom, ili drugom osobom koja ga masira. Proučite korak po korak upute za masažu bebe

priča za laku noć | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Priča za laku noć

Nikad nije prerano za čitanje djetetu, a priča za laku noć može biti ritual za uspavljivanje tijekom cijelog djetinjstva. "Istraživanja pokazuju da se djeca, kojoj se čitalo od najranije dobi, brže razvijaju, pokazuju veće zanimanje za okolinu, bolje komuniciraju, brže uče i to je direktno povezano s njihovim budućim uspjehom. Također, istraživanja su pokazala i da je nenadoknadivo ono što nije stimulirano u ranom djetinjstvu", rekla je  Kristina Čunović, koordinatorica kampanje 'Čitaj mi' i naglasila kako je bitno stvoriti ritual čitanja u točno određenom terminu, navečer prije spavanja ili pak uz poslijepodnevni odmor. Odaberite slikovnicu primjerenu dobi djeteta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.