Beba Razvoj u 1. godini 06. travnja 2022.

Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebaš slušati

Foto: Shutterstock ;Kako uspavati bebu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često će ti savjetovati da beba treba spavati u što tišem okruženju, da joj prije spavanja daš rižine pahuljice, ili da jednostavno pustiš dijete da se isplače i tako nauči samo zaspati, no često ovakve stvari samo stvore probleme, piše edukatorica Iva Brčić iz Udruge Najsretnija beba

Bebin organizam djeluje prema cirkadijskim ciklusima (lat. oko jednog dana). Zapravo i mi odrasli tako djelujemo. Budimo se s izlaskom sunca i idemo spavati kad padne mrak. Odnosno tako je bilo dok nam silne elektronske spravice nisu počele ometati san. 

Cirkadijski ciklus je iznimno važan jer bez njega bi jedan dan čvrsto spavali u deset na večer, dok bi drugi zaspali usred dana. Bili bi iscrpljeni i poprilično teško bi efikasno obavljali svakodnevne aktivnosti. 

Svjetlosni signali za buđenje i spavanje

A zašto se budimo s dolaskom dana i počne nam se spavati kad padne mrak? Kada svjetlost dođe do retine, ona šalje signal centru iza oka "dan je", a onda taj signal putuje do mozga koji prestaje proizvoditi našu prirodnu tabletu za spavanje, odnosno melatonin. Kada padne mrak, taj signal se više ne šalje, već u akciju kreće signal "noć je".

Možda te zanima... 'Bijela buka': Zvuk koji će uspavati svaku bebu Beba

A kako to djeluje na spavanje beba?  One prate cirkadijske cikluse bez ikakvog ometanja. U početku bebe spavaju oko 16 sati. Mnogi bi pomislili, pa to je super, imat ćemo vremena za sve. Međutim to spavanje nije u komadu, već rascjepkano kroz dan. Ali nije to jedino krivo uvjerenje o spavanju beba. 

beba spava | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najčešće zablude o bebinom snu

Dobronamjerni savjet da beba treba spavati u što tišem okruženju često stvori samo probleme. Ona je u maminom trbuhu slušala zvukove koji su glasniji od najglasnijeg usisavača. Zato, da bi bolje spavala, upravo joj treba puštati zvukove maternice ili neke koji je na njih podsjećaju jer je opuštaju. Uz naravno odgovarajuću glasnoću. 

usisavač Možda te zanima... Zašto bebe vole zvuk usisavača? Beba

Da će beba bolje spavati kada navrši tri mjeseca ili ako se najede rižinih pahuljica samo je još jedna zabluda. Naime, kod beba i djece faza dubokog sna traje 60 minuta, a ne 90 kao kod odraslih, pa se zbog toga i češće bude. A hranjenje rižinim pahuljicama u brojnim istraživanjima nije dalo nikakve pozitivne rezultate na spavanje. Mamino mlijeko je ipak hranjivije i bogatije kalorijama nego bilo koje pahuljice. Iako se često smatra da plinovi bebama ometaju san, zapravo nije tako. U većini slučajeva se na to uopće ne obaziru. 

Metoda "neka se isplače" nikako nije dobra za samouspavljivanje. Umjesto osjećaja sigurnosti, ljubavi i sreće, dijete se osjeća napušteno, uplašeno i nesigurno

Međutim, ono što uvelike poboljšava spavanje beba, a time i roditelja su dobre navike i rutina prije odlaska u krevet. One omogućavaju brzo uspavljivanje i duže spavanje, a lako ih je za provesti i lako ih je ukinuti. 

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.