Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. kolovoza 2018.

Zašto dijete od četiri godine još uvijek nije prespavalo noć?

dječak dijete plakanje plač krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr.med. Mirjana Kolarek Karakaš odgovara čitateljici utječe li nespavanje na razvoj djeteta te zašto današnja djeca idu kasno spavati i žele biti s roditeljima u krevetu

Naš dječak, star četiri godine, od rođenja nije prespavao cijelu noć. Kao beba je stalno bio na dojki da bi se umirio. Kad smo prestali s dojenjem, spavao bi između nas u krevetu, ali se stalno budio i plakao. Sad spava sam u krevetu. Uspavljujemo ga lijepim pričama, popije mlijeko, okupa se i uzme medeka. Stalno nas zove, plače, kaže da je ružno sanjao, boli ga noga. Ne znam što da radimo, utječe li nespavanje na njegov razvoj i zašto se to događa?

Odlazak u krevet i uspavljivanje predstavljaju odvajanje od roditelja, što kod djeteta može izazvati tjeskobu. U suvremenim obiteljima u kojima oba roditelja rade veći dio dana, večer je jedino vrijeme za druženje te su djeca navečer duže budna. Tako se stvara i loša navika kasnijeg odlaženja u krevet. Neka djeca se boje mraka ili razvijaju noćne strahove. To je sve povezano s dnevnim aktivnostima. Gledanje televizije, igranje igrica na kompjuteru. Dijete je malo, ali iz iskustva znam da je to već i u toj dobi uzelo maha.  

dijete strah Možda te zanima... Najčešći dječji strahovi od rođenja do osme godine Vrtić

Ponekada je potrebno isključiti organske uzroke takvoga ponašanja te savjetujem konzultaciju sa svojim pedijatrom. Problem spavanja može se povezati s nekom od novonastalih situacija. Preseljenje, promjena vrtića, odgajateljice u vrtiću. Potrebno je posvetiti pažnju stilu života obitelji i značajkama roditelja.

hrkanje Možda te zanima... Ove jednostavne metode olakšat će djetetov odlazak na spavanje Beba

Djeca emocionalno osjetljivijih majki imaju u većem broju slučajeva poremećaj uspavljivanja. Obzirom da je vaše dijete već u dobi od 4 godine preporučujem razgovor s psihologom kako bi se pronašao drugačiji pristup vašem problemu na zadovoljstvo i vas i vašega djeteta.

spavanje Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da prihvati spavanje u svojoj sobi? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.