Beba Mama poslije poroda 07. listopada 2022.

Tanjur pokazuje zašto je vrijeme za oporavak nakon poroda toliko važno

Foto: Facebook/Labor of Love - Lancaster, PA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nakon što se beba rodi, mame su ostavljene s ranom unutar svoje maternice gdje je bila posteljica. Toj rani potrebno je barem četiri do šest tjedana da u potpunosti zacijeli. Tijekom tog vremena - žene su još uvijek podložne infekcijama i krvarenju'

Neosporna je činjenica da je vrijeme za oporavak nakon poroda važno za svaku ženu. Tvoja se maternica poveća do veličine lubenice i treba joj prilika da se vrati u svoju prijašnju verziju. Tvoji hormoni su još neko vrijeme potpuno izvan sebe, a tko zna što se sve događa s tvojim unutarnjim organima, zdjelicom, trticom i naravno - vaginom

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Neki stručnjaci smatraju kako žene trebaju godinu dana kako bi se potpuno oporavile nakon poroda, a ipak, mnoge žene ni ne iskoriste cijeli porodiljni. 

Vida Bilogrević Gatolin Možda te zanima... 'Ne bih prekidala porodiljni da nisam morala' Beba

Nedavno je Facebook stranica Labor of Love - Lancaster, PA objavila je jednostavnu, a snažnu fotografiju koja savršeno opisuje zašto žene toliko očajno trebaju vrijeme za oporavak nakon što rode. Mama Laura Fry koja vodi stranicu iskoristila je fotografiju papirnatog tanjura kako bi prikazala ranu koju ostavlja posteljica nakon poroda

Je li Kate prerano izašla iz bolnice nakon poroda?

22 centimetra: precizni promjer tanjura i prosječni promjer posteljice

"22 centimetra. To je precizni promjer tanjura u našoj kući. To je također prosječni promjer posteljice", napisala je Laura. 

Nevjerojatno, zar ne? Ova mama nadalje objašnjava značajnost ovog tanjura, odnosno posteljice i govori kako se većinu žena savjetuje da uspore i odmaraju nekoliko tjedana nakon poroda, ali mnoge od njih ni ne znaju kako bi to trebalo izgledati ili koji je zapravo razlog tom savjetu. Jedan od razloga je da je posteljica izašla, a žene su praktički ostavljene s ranom veličine posteljice kojoj treba vremena da zacijeli!

Babinje u tijeku, ne ometajte!

'Tijekom tog vremena - žene su još uvijek podložne infekcijama i krvarenju'

"Nakon što se beba rodi, mame su ostavljene s ranom unutar svoje maternice gdje je bila posteljica. Toj rani potrebno je barem četiri do šest tjedana da u potpunosti zacijeli. Tijekom tog vremena - žene su još uvijek podložne infekcijama i krvarenju. Čak i da su prošle kroz vaginalni porođaj bez ijedne komplikacije i osjećaju se dobro, i dalje trebaju brinuti o sebi i ne pretjerati s bilo čime u prvim tjednima nakon poroda."

Naravno, u teoriji se vrlo dobro zna da žensko tijelo treba vremena za oporavak nakon poroda, ali slika uistinu vrijedi tisuću riječi. Većina nas nije ni svjesna koliko su posteljice velike, a kamoli koliko je važno zacjeljivanje nakon što posteljica izađe iz našeg tijela

porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

Iako ova mama naglašava kako nije liječnica, njezina poanta je da sve trebamo upotrijebiti zdrav razum nakon poroda te da su odmor i ugađanje prioritet za sve nas. Naša tijela zaista su prošla kroz puno toga kad smo rodile i naš oporavak trebao bi biti od najveće važnosti. Naše postporođajne potrebe trebale bi se shvatiti ozbiljnije posebno jer kako ova mama objašnjava - ne uzimanje vremena za odmor i fokusiranje na fizički opravak čini žene osjetljivijima na postporođajne komplikacije poput infekcija i krvarenja. Naravno, i svi oko nas trebali bi biti svjesni te važnosti i u potpunosti je podržavati.

ginekolog, pregled, liječnik Možda te zanima... Mama nakon poroda - sve što trebaš znati o babinju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci