Roditelji Sretna mama 11. kolovoza 2015.

'Već u trudnoći odlučila sam uzeti neplaćeni porodiljni dopust'

Mama šminkerica Lenka Grčić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lenka Grčić, mama jednogodišnjeg Lovre i autorica bloga Mama Šminkerica, ekonomistica zaposlena u banci, koja je trenutno na produljenom neplaćenom roditeljskom dopustu, otkriva kako izgleda život njene obitelji na relaciji između rodnog Splita i Zagreba, u kojem ona i suprug rade već nekoliko godina

"S obzirom da sam udana za čovjeka koji puno radi i često je na putu, a živimo na relaciji Split-Zagreb, dok sam još bila trudna odlučili smo da ću uzeti produženi, odnosno neplaćeni porodiljni dopust jer ne možemo uskladiti moj smjenski rad i rad subotama u banci sa suprugovim poslom, pa bi dijete patilo s obzirom da u Zagrebu nemamo ničiju pomoć", kaže Lenka Grčić, mama jednogodišnjeg dječaka Lovre, rodom iz Splita, koja je trenutno na neplaćenom porodiljnom dopustu.

"Po zakonu imam pravo biti na porodiljnom do djetetove navršene treće godine života. Hoću li biti do tad ili ću se vratiti ranije na posao, još ne znam, vrijeme će biti najbolji pokazatelj", kaže ova 31-godišnja mama i priznaje da je život u dva grada vrlo dinamičan, često i naporan, a objašnjava što joj je najgore:

"Najteže nam pada pakiranje i raspakiravanje kofera, a možda je od svega još teži put. Meni je u autu na zadnjem sjedalu muka, a djetetu je dosadno i ne sjedi mu se u autosjedalici pa ga moram animirati u stanju u kojem samo što ne povraćam. Od puta se u pravilu oporavljamo minimalno jedan do dva dana".

A kako se ovoj obitelji svakodnevica razlikuje u Splitu od one u Zagrebu, priča: "Kada smo u Splitu, non stop smo u obilascima rodbine, prijatelja, grada... I to nas iscrpljuje, a istovremeno i ispunjava. Situacija u Zagrebu je potpuno drugačija – totalni zen, sve nam je nekako mirno, nemamo puno prijatelja, upoznali smo tek nekoliko mama i njihovu dječicu pa se sada nadamo da ćemo se uklopiti i mi zagrebački Splićani u parkić i ekipu i da ćemo steći dobro društvance".

'U trudnoći sam uživala u samoći'

Lenka se prisjeća i trudnoće koju je provodila u Zagrebu.

"Zadnji mjesec trudnoće postajalo mi je naporno s obzirom da se radilo o sredini ljeta, velikim vrućinama i svemu ostalom što ide uz ljeto, a da nisu ljetne radosti. Od vrućine su mi stopala i dlanovi počeli naticati, toliko da sam morala kupiti ortopedske natikače u ljekarni. Znala sam plakati nad svojim stopalima i očajnički se pitati hoće li se ikada vratiti u prvobitno stanje. Spašavale bi me večernje/noćne šetnje po Zagrebu, kada bi temperature malo pale, onda bi i mojim stopalima i dlanovima bilo lakše", kaže i dodaje da želi naglasiti trudnicama i onima koje će to tek postati da su joj se stopala doslovno vratila na staro onaj dan kad je rodila.

Budući da je u Zagrebu većinu vremena bila sama, Lenka kaže da je uživala u šetnjama po gradu.

"Općenito sam u trudnoći uživala u jednoj vrsti samoće u Zagrebu. Imala sam potrebu provoditi vrijeme sama sa sobom, i sa suprugom, sjesti sama u restoran, jesti i gledati kroz izlog, čitati knjige, pisati... Znala sam da će takve trenutke nekoliko mjeseci kasnije zamijeniti neki dijametralno suprotni trenuci s djetetom. Htjela sam iskoristiti i jedno i drugo vrijeme – i samoću i vrijeme s djetetom. Čini mi se da sam baš nekako sve dobro izbalansirala i zadovoljna sam zbog toga", kaže.

'Nisam očekivala carski rez'

Lenka kaže da je kroz čitavu trudnoću nastojala ne razmišljati previše o porodu, a pripremala se čitanjem knjiga.

"Izbjegavala sam forume, izbjegavala sam žene koje znaju žene pa su nešto čule, npr. od sestrine prijateljice kuma koja ima rođakinju čija je mater čula ovo ili ono... Ljubitelj sam knjiga, obožavam čitati, pa sam nakon prvog trudničkog pregleda na kojem je doktorica potvrdila trudnoću, odmah pohitala u gradsku knjižnicu po literaturu da znam kako će avantura otprilike izgledati jer gotovo ništa nisam znala o trudnoći", priča mama koja je rodila carskim rezom, koji uopće nije očekivala.

"Ono čemu sam pridavala najmanju važnost u knjigama i na portalima bio je carski rez. Računala sam da u mojoj obitelji nikada nitko ni s jedne strane, a imam ogromnu obitelj, nije rađao carskim rezom, tako da sam poglavlja u knjigama i članke na portalima o carskom rezu čitala zbilja površno", kaže i nastavlja:

"Bila sam u blagom šoku jer nisam očekivala takav ishod, s tim da nisam imala vremena za ikakve 'crnjake' i odlučila sam da će sve biti kako treba jer mi je tako doktor rekao. Tim doktora koji je bio na porodu/operaciji ima dobar smisao za humor, pa je porod prošao u dobrom ozračju, bez paničarenja. Odabrala sam biti budna čitav porod jer sam jedva čekala ugledati svog dječaka. I nisam požalila! Taj osjećaj kad su mi ga onako uplakanog, mekanog i toplog stavili na vrat, kad sam ga poljubila i šapnula mu njegov nadimak, kada se isti tren umirio – nikada neću zaboraviti", priča. 

'Svaki period odrastanja djeteta za mene nosi najtežu situaciju'

Na pitanje što joj je bila najteže otkad je postala mama, odgovara:

"Svaki period odrastanja djeteta za mene nosi neku 'najtežu' situaciju koju vrlo brzo premostim. Najteže mi je bilo kada sam rodila i kad sam se osjećala nemoćno jer nisam mogla odmah ustati iz kreveta, a znala sam da me beba treba. Onda sam uspjela. Svakim novim danom bilo mi je sve lakše i lagano sam potisnula teške trenutke s početka. Grčevi su bili dosta teški i opet sam mislila da mi je to najteža situacija i da ne vidim kraj mukama. Pa je prošlo. Zubići također, prva prehlada, prvi rođendan... Sve je nosilo u sebi nešto 'najteže' u tom trenutku, a zapravo je sve bilo tako obično i tako normalno da mi zapravo od svih tih mojih 'teških' trenutaka sada ostaju samo lijepe uspomene. I zahvalna sam Bogu što su mi baš takve stvari bile 'teške'".

Blog o trudnoći i djeci

Lenka je po zanimanju ekonomistica zaposlena u banci, a u slobodno vrijeme bavi se šminkanjem i pisanjem bloga pod nazivom Mama Šminkerica.

"Volim kozmetiku, i ne znam volim li više dekorativu ili preparativu, a kako se povremeno bavim šminkanjem, odlučila sam početi pisati beauty blog. Život u Zagrebu prestao je biti dosadnjikav već s prvim napisanim postom", priča mama koja je na blogu počela pisati i o trudničkim temama.

"Pisala sam o kozmetici koja se smije koristiti u trudnoći, o prehrani u trudnoći, razne preporuke iz osobnog iskustva i onda sam nakon poroda došla na ideju da je vrijeme za neke promjene. Tu sam odlučila otvoriti mama/beba blog i nazvala ga Mama Šminkerica. I dalje recenziram kozmetiku za odrasle, ali u velikoj mjeri mi je sada na blogu zastupljena kozmetika za bebe, od krema za guzu, do kupki, mlijeka za tijelo i losiona za sunčanje. Sramežljivo pitam na društvenim mrežama zanima li čitateljice npr. moje iskustvo s poroda ili nešto o dohrani i čitateljice su poprilično zainteresirane za takvu vrstu postova na blogu, tako da ovih dana planiram objaviti nešto drugačije teme od onih na koje su moje čitateljice navikle", kaže mama koja Klokanicu prati i na društvenim mrežama, a aktivna je i na Instagramu i Facebooku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.