Beba Mama poslije poroda 24. rujna 2015.

Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice

mame
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja s najdulje plaćenim porodiljnim dopustom dok je SAD jedina razvijena zemlja koja majkama omogućava samo neplaćeni rodiljni dopust

Prema istraživanju britanskog portala Citation Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja koje imaju najduže plaćen porodiljni dopust!

Obvezni rodiljni dopust u Hrvatskoj traje 98 dana, odnosno 28 dana (iznimno 45) prije očekivanog poroda te 70 dana nakon rođenja djeteta. Nakon proteka obveznog rodiljnog dopusta majka ima pravo na dodatni rodiljni dopust do navršenih šest mjeseci života djeteta. Tijekom prvih šest mjeseci od rođenja djeteta naknada za rodiljni dopust iznosi 100 posto plaće, a ako je majka nezaposlena 1663 kune mjesečno, odnosno 50 posto proračunske osnovice. 

Koliko je staža potrebno za punu rodiljnu naknadu?

'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura'

Najdulje i najkraće plaćeni rodiljni dopust

Prema tablici objavljenoj na portalu Citation, zemlje s najdulje plaćenim porodiljnim dopustom su Hrvatska, Albanija, Australija, BiH, Crna Gora, Srbija, Velika Britanija, Norveška, Bugarska, Češka.

A zemlje s neplaćenim ili najkraće plaćenim porodiljnim dopustom su SAD, Lesotho, Swaziland, Nepal, Libija, Katar, Libanon, Ujedinjeni Arapski Emirati, Papua Nova Gvineja, Tunis.

Najkraći porodiljni dopust je u zemljama Bliskog istoka; u 82 posto zemalja kraći je od 12 tjedana, a u 18 posto od 14 do 17 tjedana. Najduži porodiljni dopust je u zemljama srednje i jugoistočne Europe te u regiji CIS (države bivšeg Sovjetskog Saveza); u 7 posto zemalja je 14 do 17 tjedana, dok je u 93 posto zemalja 18 tjedana ili dulje.

SAD – jedina razvijena zemlja bez plaćenog porodiljnog

Prema članku objavljenom 2014. u Guardianu, SAD je i dalje jedina razvijena zemlja u kojoj ne postoji pravo na plaćeni porodiljni dopust. Moguće je uzeti porodiljni do 12 tjedana, ali neplaćen. Na državnoj razini ne postoji zakon prema kojem bi poslodavci bili dužni omogućiti plaćen porodiljni dopust, no nekoliko saveznih država (Kalifornija, New Jersey i Rhode Island) ipak je omogućilo naknadu (dio plaće) do 6 tjedana nakon rođenja djeteta.  

U Francuskoj naknada za rodiljni dopust iznosi 100 posto plaće do 16 tjedana (6 tjedana prije i 10 tjedana nakon poroda). Ako imaju dvoje djece, majke mogu uzeti dodatnih 2 i pol godine dopusta (pri čemu ih posao čeka nakon povratka), a otac može uzeti šest mjeseci. U Finskoj porodiljni počinje 50 dana prije termina poroda i traje četiri mjeseca nakon poroda. Naknada iznosi 70 posto plaće do djetetovog devetog mjeseca. U Australiji postoji roditeljski dopust, što znači da mama ili tata mogu uzeti plaćeni dopust do 18 tjedana, a dopust mogu i podijeliti.

Za usporedbu, u Meksiku imaju 12 tjedana plaćenog dopusta, u Čileu 18 tjedana, u Maliju 14 tjedana, u Kini 12 tjedana, u Paragvaju 12 tjedana, u Kanadi 50 tjedana, u Velikoj Britaniji do 39 tjedana.

Udruga RODA - Roditelji u akciji izradila je Izvješće o stanju prava očeva na korištenje roditeljskih dopusta u Hrvatskoj s osvrtom na praksu u zemljama Europske unije u sklopu projekta Budi tata – iskoristi pravo na roditeljski dopust, u kojem je usporedila pravo na rodiljni dopust u Hrvatskoj i odabranim zemljama EU. Iz tog Izvješća donosimo podatke koji se odnose na duljinu trajanja obveznog rodiljnog dopusta te visinu naknade:

Zemlja Trajanje rodiljnog dopusta Visina naknade
Hrvatska 28 (45) dana prije rođenja do 6. mjeseca djetetova života 100 % osnovice za naknadu
plaće (bez limita, uz uvjet
staža osiguranja od 12 mjeseci
neprekidno ili 18 mjeseci s
prekidima u posljednje 2 godine)
Slovenija 15 tjedana: 28 dana prije i 11 tjedana nakon rođenja 100 % prethodne plaće na temelju
koje su uplaćeni doprinosi tijekom
12 mjeseci prije početka dopusta
(gornji limit su 2 prosječne plaće
(trenutačno 3.050 eura mjesečno)
Njemačka 14 tjedana: 6 tjedana prije i 8 nakon rođenja 100 % prethodne plaće
(bez limita)
Austrija 16 tjedana: 8 tjedana prije i 8 nakon 100 % prethodne plaće ostvarene
3 mjeseca prije početka dopusta
(bez limita)
Danska  18 tjedana: 4 tjedana prije i 14 nakon Dnevna naknada s gornjim
limitom od 546 eura tjedno prije
oporezivanja
Švedska 2 tjedna prije ili nakon rođenja 77,6 % prethodne plaće, gornji
limit 48.834 eura godišnje
Estonija 140 dana: 30-70 dana prije rođenja 100 % prethodne plaće ostvarene
u protekloj godini (bez limita
Litva 18 tjedana: 70 dana prije i 56 dana nakon rođenja 100 % prosječne neto plaće
roditelja, gornji limit su 3,2
prosječne plaće
(trenutačno 1.379 eura)
Island 3 mjeseca; 1 mjesec se može koristiti prije rođenja 80 % prethodne plaće, gornji limit
je 2.389 eura mjesečno
Portugal 120, 150 ili 180 dana (+30 dana bonusa za ravnopravnost) Ako se jedan roditelj koristi
dopustom, visina će naknade
za 120 dana iznositi 100 %
prethodne plaće, a za 150 dana 80
% prethodne plaće.
Ako se oba roditelja koriste
dopustom, tada će za 150 dana
naknada iznositi
100 % prethodne plaće, a za 180
dana 83 % prethodne plaće (bez
limita)

Izvor: Izvješće o stanju prava očeva na korištenje roditeljskih dopusta u Hrvatskoj s osvrtom na praksu u zemljama Europske unije u sklopu projekta Budi tata – iskoristi pravo na roditeljski dopust

Tate ne koriste 'porodiljni' jer se boje smanjenja plaće

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nirvana3

    Nisam baš sigurna za ovaj podatak o porodiljnom u Austriji. Naime, moja šogorica živi tamo i nedavno joj je "istekao" porodiljni. Oni mogu birati koliko dugo žele biti doma s djetetom i za taj period je određena naknada - godinu dana 1000 eura/mj, 20 mjeseci cca 600 eura/mj, ili 2,5 godine cca 400 eura/mj. S tim da je ona bila nezaposlena. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.