Beba Mama poslije poroda 13. svibnja 2013.

Šest tjedana do prvog seksa nakon poroda!

muskarac i žena u krevetu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko 40 posto novopečenih majki nastavlja sa seksualnom aktivnošću mjesec i pol nakon rođenja djeteta

Rođenje djeteta za svaku je ženu jedan od najznačajnijih događaja u životu i prvih mjesec dana većina će mladih majki biti posvećena isključivo svom djetetu. No, niti jedna žena ne bi trebala iz svog života isključiti svog partnera. Iako je gotovo svakoj rodilji prvih tjedana nakon poroda seks zadnja stvar na pameti, nakon nekog vremena dolazi trenutak i da ponovo postanete intimni s ocem svoga djeteta. Kada će se to dogoditi, teško je točno reći. Svaki par osjetit će kada je došlo pravo vrijeme za prvi seks nakon poroda.

Žene koje su rodile carskim rezom čekaju duže

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici s Murdoch Childrens Research Instituta u Australiji, većina majki čekat će barem šest tjedana nakon poroda prije nego nastavi sa seksualnim aktivnostima.

Žene koje su bebu na svijet donijele carskim rezom ili su imale epiziotomiju, ipak čekaju duže. Studija je provedena nad 1507 majki, koje su rodile prvi puta, a znanstvenici su istraživali i postoji li povezanost između načina poroda s nastavkom seksualne aktivnosti.

Pročitajte iskustva mama s carskim rezom

Rezultati su pokazali da je 41 posto žena ponovno imalo spolni odnos šest tjedana nakon poroda. Nakon osam tjedana spolne je odnose imalo ukupno 65 posto, a nakon 12 tjedana 78 posto ispitanih žena.

Žene u dobi od 30 do 34 godine su prema istraživanju duže čekale s vaginalnim seksom nego mlađe žene, one od 18 do 24 godine.

 

seks seksualni život | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Vaginalni seks šest tjedana nakon poroda imalo je 45 posto žena koje su imale carski rez te 32 posto onih koje su imale epiziotomiju, u usporedbi sa 60 posto onih koje su rodile prirodno bez rezanja i šivanja.

Je li urez međice na porodu stvarno potreban?

Nemojte imati osjećaj krivnje ako niste spremni

Budući da je samo 10 posto žena koje su rodile prvi puta imalo porod bez epiziotomije, većina parova ipak čeka više od šest tjedana prije prvog seksa.

"Većina parova nastavlja sa seksualnim odnosima šest do osam tjedana nakon poroda, a mnogi čekaju i duže. Ovo je korisna informacija za parove koja može pomoći da se smanji osjećaj tjeskobe i krivnje ako se duže apstinira od seksa", rekla je profesorica Stephanie Brown s Murdoch Childrens Research Instituta.

Ako se niste našli među ovim brojkama, nemojte se opterećivati! Nije neobično da žena duže vrijeme ne osjeća potrebu za seksom, a kada ćete ponovo postati seksualno aktivni, ovisi isključivo o vama i vašem partneru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.