Beba Mama poslije poroda 27. ožujka 2015.

Kako se vagina mijenja nakon poroda?

vagina, žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava kako se rodnica mijenja nakon poroda, kako ta promjena utječe na seksualno zadovoljstvo te utječe li broj poroda te dob u kojoj je žena rađala na izgled vagine

"Tijekom trudnoće cijelo tijelo se mijenja i priprema za porod, a najviše organi genitalnog sustava. Pod utjecajem hormona trudnoće rodnica se poveća i postane elastičnija i spremna za prolazak novorođenčeta kroz porođajni kanal. A izgled rodnice nakon poroda ovisi o kvaliteti tkiva međice, o njezinoj elastičnosti te o porođajnoj veličini i položaju novorođenčeta prilikom poroda", kaže dr. med. Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije i objašnjava da nepovoljan položaj djeteta (zadak ili dorsoposteriorni položaj glavicom), velika porođajna masa djeteta (iznad 4000 grama), infekcije rodnice tijekom trudnoće (posebno gljivicama), instrumentalno dovršenje poroda (vakuum ekstraktor) te nekvalitetno i rigidno tkivo međice mogu prouzročiti veće ozljede tijekom poroda i slabije zarastanje rane te kasnije teže posljedice po majku. 

12 neugodnosti nakon poroda na koje vas nitko nije upozorio

Ginekologinja objašnjava da već zbog visokih razina hormona tijekom trudnoće, mnoge žene imaju izraženi libido povećanu seksualnu želju i užitak, dok su druge u izrazitom psihološkom strahu od prakticiranja spolnih odnosa tijekom trudnoće

Petra Podobnik Brlečić | Author: Rodilište i Poliklinika Podobnik Foto: Rodilište i Poliklinika Podobnik Dr. med Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije

Malo opušteniji oblik rodnice

Budući da se žene često boje da će im se rodnica proširiti nakon poroda, ginekologinju smo pitali je li to istina i može li to nepovoljno utjecati na seksualno zadovoljstvo.

"Moramo biti iskreni i reći da se svakako rodnica mijenja nakon vaginalnog poroda, što ne mora nužno biti loša stvar. Što se seksualnog užitka tiče, to je vrlo individualno – nekim ženama će odgovarati možda malo opušteniji oblik rodnice, dok drugima neće – što svakako ovisi i o njihovim partnerima", kaže ginekologinja i ističe da je prvih par mjeseci nakon poroda, a možda i duže ako dojite, zbog pada hormona (hipoestrogenizam) sluznica rodnice izrazito tanka, osjetljiva i suha te će to utjecati na nedostatak spolne želje i moguće nelagode prilikom spolnog odnosa. 

"Srećom, to nije trajno stanje i s vremenom se spontano vrati na svoje. Svakako treba uvjeriti mlade majke da je to samo kratkotrajno te da će kasnije opet vratiti užitak u spolni život, samo si trebaju dati malo vremena", kaže.

Rane zarastu do šest tjedana nakon poroda

Parovima koji se pitaju koliko dugo moraju čekati do prvog seksa nakon poroda, ginekolozi preporučuju da pričekaju barem šest tjedana.

"Prvih šest tjedana nakon poroda, za vrijeme trajanja puerperija - babinja, ne preporučujemo spolne odnose kako bismo dozvolili tijelu da se spontano oporavi nakon poroda i eventualne rane da potpuno zacijele. Srećom tkivo rodnice je prirodno izrazito podložno cijeljenju tako da većina ozljeda ili rana epiziotomije fantastično zaraste već šest tjedana nakon poroda i jedva se mogu kasnije primijetiti, ali naravno to je vrlo individualno i ovisi ponajprije o kvaliteti tkiva. Možemo to usporediti sa strijama na trbuhu tijekom trudnoće – neovisno o vrsti krema koju koristite i o veličini trbuha, pojava strija će najviše ovisiti o kvaliteti kože koja je genetski uvjetovana", objašnjava ginekologinja.

Iako će se kod većine žena rodnica nakon poroda vratiti na približno prvobitnu veličinu kao i prije trudnoće, ginekologinja kaže da zbog opuštenosti mišića dna zdjelice neće biti baš potpuno ista forma i veličina rodnice.

"Svakako za jačanje mišića dna zdjelice možemo preporučiti Kegelove vježbe, koje će ojačati mišiće rodnice i vratiti je približno na prvobitnu veličinu, a također će pomoći ženama u drugom problemu kojeg često imaju nakon višestrukih poroda – inkontinenciji mokraće", savjetuje.

U mlađoj dobi elastičnije tkivo

Ginekologinju smo pitali ima li utjecaja na izgled rodnice i broj poroda te dob u kojoj je žena rađala.

"Svakako da veći broj poroda utječe da rodnica bude opuštenija i prostranija, ali ne povećava se proporcionalno broju poroda, nego je obično slično nakon dva ili više poroda. Također svaki sljedeći porod uzrokuje lakši prolazak novorođenčeta kroz porođajni kanal, a samim time i manje ozljeda međice tijekom poroda. Višerotkinje obično imaju izrazito malo šavova nakon poroda, a najčešće uopće nama ozljeda što im oporavak nakon poroda svakako skraćuje. Općenito govoreći, žene koje rađaju u mlađoj dobi imaju elastičnije tkivo koje se lakše prilagođava porodu te brže cijeli, ali to je naravno isto vrlo individualno te ne postoji neka životna dob koju bismo naveli kao granicu za dobar oporavak rodnice nakon poroda", objašnjava.

"U rijetkim situacijama se može dogoditi da je zbog zacjeljivanja tkiva nakon šivanja ozljeda rodnice došlo do stvaranja preuskog ulaza u rodnicu, što ženama onemogućava spolni odnos. U takvim slučajevima je moguće učiniti rekonstruktivnu operaciju i proširiti ulaz rodnice", dodaje dr. med. Petra Podobnik Brlečić.

Na Zdravoj Kravi saznajte može li neki penis biti prevelik za vaginu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.