Beba Mama poslije poroda 05. rujna 2018.

Babinje diljem svijeta: 5 univerzalnih potreba žene nakon poroda

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se način na koje su žene zbrinute nakon poroda razlikuje od zemlje do zemlje, ono što je jednako u svim kulturama je pažnja za stvaranjem okruženja koje poštuje pet univerzalnih postporođajnih potreba

Postoje nevjerojatne sličnosti u načinima na koje su žene zbrinute nakon poroda diljem svijeta. Iako se specifičnosti mogu razlikovati, ono što je jednako u svim kulturama je pažnja za stvaranjem okružja koje poštuje pet univerzalnih postporođajnih potreba, a prema knjizi 'Četvrto tromjesečje', autorice Kimberly Ann Johnson, to su:

  • produženi period odmora
  • hranjive i kvalitetne namirnice
  • fizički kontakt
  • prisutnost mudrih žena
  • povezanost s prirodom
Možda te zanima... Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!' Beba

1. Produženi period odmora

Diljem svijeta, od novih majki se očekuje da odmaraju prvih 20 do 60 dana nakon porođaja. Za žene se brine kako bi svu svoju brigu mogle mogle usmjeriti prema svojim bebama. Nove majke se potiče na odmor kako bi svom tijelu, umu i duši dati vrijeme za usklađivanje i procesuiranje svega što su iskusile. 

Kod nas poznato kao babinje, a Kinezi, primjerice, ovaj period zovi 'zuo yezi', što se prevodio kao tradicija 'sjedećeg mjeseca', a koja naglašava kako je prvi mjesec nakon porođaja ključan za buduće zdravlje majke i novorođenčeta. S druge strane, u Indiji je ovaj period nazvan 'svetim prozorom', razdoblje u kojem se žene sele kod svojih majki kako ne bi imale nikakvih drugih obaveza.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vijetnamke ovo razdoblje znaju kao nằmổ, odnosno 'ležanje u gnijezdu', a u Meksiku i Gvatemali - razdoblje od 40 dana nakon poroda smatra se toliko moćnim da vjeruju kako žene tada mogu ozdraviti od svih bolesti te povratiti svoje zdravlje

Babinje u tijeku, ne ometajte!

Kao što već znamo, naše 'babinje' također predstavlja značajno razdoblje u zdravlju majke i bebe, a tijekom tog razdoblja nestaje najveći dio promjena koje su obilježavale prilagodbu genitalnih i ekstragenitalnih organa u trudnoći.

2. Hranjive i kvalitetne namirnice

Hrana je osnovna ljudska potreba, a još važnije, hrana je lijek. Nove majke posebno trebaju paziti na izbor hrane tijekom postporođajnog razdoblja. Nova majka trebala bi konzumirati namirnice koje će joj pomoći povratiti svu snagu, očistiti maternicu te eliminirati bilo kakvu staru krv koja je ostala. Također, takve namirnice pomažu ženi u proizvodnji mlijeka, a time i lakšim počecima dojenja. Budući da je nova majka osjetljiva na hladnoću i vjetar, trebaju joj namirnice koje će ju ugrijati te začini koji će stvoriti takav efekt

Možda te zanima... Mame pokazale hranu u rodilištima u Hrvatskoj i vani Beba

U Hong Kongu, žene jedu posebne juhe, prvo za poticanje i olakšavanje probave, a zatim za dobivanje snage. U Koreji, juhe se rade s mnogo vrsta morskih algi koje su pune bogatih minerala. Iako postoje različite varijacije u sastojcima i začinima od kulture do kulture, ono zajedničko u hrani nakon poroda u bilo kojoj kulturi je da bude topla, lako probavljiva te bogata vitaminima i mineralima. 11 supernamirnica iz cijelog svijeta za mame koje doje

3. Fizički kontakt

Tijekom poroda i postporođajnog razdoblja, ženska tijela prolaze kroz ogromne i nevjerojatne promjene. Organi se vraćaju na svoje optimalne položaje, a tijelo vraća normalan opseg krvi i tekućine. Da ne spominjemo, hormoni još uvijek nisu uravnoteženi.

Kako bi kroz te promjene prošle što jednostavnije, neka vrsta fizičke terapije integralni je dio oporavka svake žene nakon poroda. S obzirom na to, u azijskim kulturama u potpunosti je normalno ugađati novim majkama na taj način.

Možda te zanima... Svi ljudi kojima ćeš biti zahvalna nakon porođaja Beba

Tako u Koreji nova majka dobiva masažu svaki dan, 40 dana nakon poroda, kako bi povratila položaje organa i poboljšala cirkulaciju. U Indiji, žene primaju abhyangu, masažu biljnim uljima koja pozitivno djeluje na cirkulatorne tegobe, a rade je njihove sestre, majke ili tete. U Meksiku, žene prolaze kroz posebnu ceremoniju koja uključuje masažu, biljno isparavanje i katarzično otpuštanje. Bez obzira na tradiciju, važno je da žene nakon poroda uživaju u nježnom dodiru i fizičkom kontaktu punom ljubavi. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. Prisutnost mudrih žena

U većini kultura, nove majke okružene su drugim ženama koje se za njih brinu - žene koje su u različitim fazama svog života, a koje mogu pružiti utjehu i znanje iz svog iskustva, poput majki, sestara, prijateljica, svekrvi, teta i baka

Sve praktične stvari, poput dojenja, brige za novorođenče i prehrane za dojilje, ali i one emocionalne, poput dijeljenja iskustva, savjeta, pružanja podrške i utjehe - nove mame dobivaju od drugih žena u njihovoj blizini.

Iskustva mama: Kako porodiljni izgleda u drugim zemljama?

U mnogim zemljama, postporođajno razdoblje poštuje se kao delikatno, fizičko i duhovno putovanje majki i njihovih beba. U kulturi drevnih Maya, neudane i starije žene brinu o rodiljama kako bi što jednostavnije prigrlile svoju novu ulogu majke. U mnogim zemljama, uobičajeno je da žene provode babinje u društvu najbližih, a time svakako i u društvu mudrih žena - sestara, prijateljica, majki. 

Žene trebaju znati kako nisu same, kako se mogu opustiti jer imaju društvo svojih najbližih koji brinu za njih i pomažu im oko brige za bebu u tim prvim, osjetljivijim danima koji su preplavljeni osjećajima. 

Možda te zanima... Kineska medicina: Što današnje žene mogu naučiti o babinju? Beba

5. Povezanost s prirodom

U današnjem ubrzanom načinu života i svijetu tehnologije, često zaboravimo koliko je priroda nevjerojatna učiteljica. U prirodi se sve razvija i raste svojim tempom, ne možemo je ubrzati. Možemo joj omogućiti uvjete - zemlju, sunčevu svjetlost i vodu za optimalan rast, ali ne možemo je pogurati da bude brža od svog prirodnog ritma. 

Dojenje u javnosti | Author: Guliver Foto: Guliver Ako nemaš ništa lijepo za reći dojilji, nemoj reći ništa

Isto vrijedi i za četvrto tromjesečje - život se razvija svojim tempom, onim koji je u potpunosti jedinstven. Povezanost s prirodom može vam pomoći osjetiti ljepotu i ispravnost sporijeg tempa u ovom razdoblju. Nije nužno da idete planinariti ili kampirati kako biste osjetili moć prirode, možete isprobati jednostavne stvari:

  • dojite ili hranite bebu u prirodi ili kraj prozora s pogledom
  • uživajte u toploj kupki s biljnim ekstraktima, ako što to rade žene u Meksiku, Brazilu i Gvatemali
  • uživajte u biljnim čajevima
  • zamijenite vrijeme pred ekranom s vremenom provedenom vani, upijajući sve oko vas
  • dopustite sebi da u potpunosti dišete - osjetite zrak koji dolazi u vaše tijelo

7 razloga zašto su nove mame iscrpljene i kako im pomoći?

Na mjestima gdje kultura nije eksplicitno konstruirana kako bi 'slavila' ovo razdoblje nakon poroda, žene moraju poduzeti mjere kako bi same stvorile svoje hramove odmora, opuštanja i obnove. Na početku, količina podrške koju trebamo - čini se iznenađujućom, možda čak i pretjeranom, s obzirom na ideal superžene u zapadnom svijetu. Žene bi trebale roditi i oporaviti se, praktički sljedećeg dana, ali istina je da nova majka treba biti njegovana kako bi sama sebi pomogla i učinkovito naučila kako njegovati svoju bebu. 

Možda te zanima... 10 stvari koje sam htjela i trebala čuti nakon poroda Beba

"Ovih pet univerzalnih potreba zajedničke su mnogim kulturama jer slijede naš psihološki dizajn i potrebe. Naša psihološka realnost i ispravna veza te realnosti zovu se 'originalne upute', a pomoću tih uputa možemo živjeti u skladu s prirodom kako bi naša tijela napredovala. Naš povratak njima je poput povratka zdravlju, harmoniji i cjelovitosti", objašnjava autorica na kraju knjige. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci