Trudnoća Porođaj 27. travnja 2022.

Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pregledom placente može se utvrditi je li novorođenče dobivalo dovoljno kisika i hrane te uzrok bolesti. Obično ima u promjeru oko 22 centimetara, debela je oko 2-2.5 cm i teška oko jedne šestine bebine porođajne težine, otprilike 500-600 grama

Posteljica je izvor hranjivih tvari i kisika za bebu u trbuhu, posebna veza između bebe i majke. Kroz nju su majka i dijete fizički povezani.

"Tijekom trudnoće detaljnim anatomsko-morfološkim ultrazvučnim pregledom moguće je vidjeti poremećaje u položaju i građi posteljice, te je mjerenjem doplerskih protoka kroz krvne žile posteljice i pupkovine moguće vidjeti poremećaje u funkciji posteljice", objašnjava mr. sc. dr. Dženis Jelčić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Pregled posteljice odmah nakon poroda

Zadnja, treća, faza poroda počinje kada se beba rodi i završava kad se posteljica odvoji od maternice i izađe iz rodnice. Još se zove i porod poslije poroda i najkraće traje. Nakon toga se mora temeljito pregledati kako bi ustanovilo da izašla cijela iz maternice izašla cijela, kako ne bi bilo zaostalih dijelova.

"Nakon njezinog poroda liječnik pregledava posteljicu da vidi  je li čitava, a ako je defektna mora se učiniti manualni zahvat odstranjivanja zaostalih dijelova posteljice u intravenskoj anesteziji kako bi se spriječile daljnje komplikacije ovakve situacije",   objašnjava ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

Zašto je još važan pregled posteljice? Jer se njime može saznati koliko je trajala trudnoća, jesu li postajali ugrušci ili krvarenja i može pomoći u skrbi za novorođenče. Posteljica se važe i mjeri. Kad je beba rođena u terminu, a placenta je zdrava, bit će velika oko 15 do 20 cm u promjeru, debljina će biti otprilike oko 2 do 2,5 cm,  a težit će oko 500 do 600 grama, što je oko jedne šestine bebine porođajne težine. Veličina i težina posteljice može značajno varirati ovisno o etničkoj pripadnosti, problemima u trudnoći i težini bebe. 

Možda te zanima... Urasla posteljica u trudnoći - komplikacije i rizici na porodu Trudnoća

Bebina i majčina strana posteljice

Uvijek se pregledava bebina i majčina strana posteljice. Bebina ili fetalna strana se pregledava kako bi se vidjelo postoje li neke očite abnormalnosti. Posebno se pazi kako je pupčana vrpca umetnuta u posteljicu. Većina posteljica s pupčanom je vrpcom spojena u sredini, a ne po strani ili u membranama. Ovisno o tome gdje su placentarne membrane pukle tijekom porođaja, možete točno vidjeti gdje je vaša beba "živjela". Kod carskog reza to nije moguće, jer je rez prevelik.

"Na fetalnoj strani gledamo raspored krvnih žila posteljice i inserciju pupkovine koja bi morala biti centralno ili paracentralno na posteljici, ne i na ovojima. Neizostavan je pregled pupkovine koja bi kod donešenog eutrofičnog djeteta trebala biti duga 60 cm, široka 2-2.5 cm, te treba imati dvije arterije i jednu venu. Na fetalnoj strani se vide i ovoji, te se gleda boja i veličina ovoja, eventualno miris", kaže ginekologinja Dženis Jelčić

Pupčana vrpca je vrlo važna: provjerava se stenje te broje žile u njoj.  Ginekologinja Jelčić naglašava da, ukoliko je trudnoća ili porod praćen bilo kojom patologijom, svakako posteljicu nakon pregleda treba poslati na patohistološku analizu.

"Majčina strana posteljice je ona strana posteljice koja je bila u kontaktu sa stijenkom maternice. Na toj strani vidimo režnjeve i jako je bitno da su svi režnjevi na svom mjestu, te da niti jedan režanj ili jedan njegov dio nije ostao u šupljini maternice. Na majčinoj strani možemo vidjeti sitne kalcifikate koji govore u prilog prenešenoj trudnoći ili insuficijentnoj posteljici. Također tu možemo vidjeti krvne ugruške, koji mogu upućivati na djelomično ili potpuno prijevremeno odljuštenje posteljice", objasnila je ginekologinja Jelčić.

Uloga posteljice je iznimno važna – ona je novi endokrini organ koji se razvija unutar ženina tijela i ima čitav niz specifičnih funkcija. Doprema djetetu hranjive tvari i kisik, otprema djetetove otpadne tvari u krvotok majke koja ih onda izlučuje bubrezima i plućima, te proizvodi hormone i čuva trudnoću, modulira imunološki sustav majke i štiti plod od majčine imunosne reakcije.

Najčešći poremećaji posteljice su:

1. predležeća posteljica (nisko položena posteljica, prednjači pred plodom)
2. prijevremeno odljuštenje posteljice (posteljica se ljušti prije poroda djeteta)
3. insuficijencija posteljice - poremećaj funcije posteljice zbog kojeg se posljedično slabije doprema kisik i hranjive tvari do ploda, te nastaje intrauterini zastoj rasta ili smrt ploda.

 

Možda te zanima... Čudo zvano posteljica: Nevjerojatne fotografije organa koji život znači za bebu u trbuhu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.