Beba Mama poslije poroda 28. rujna 2019.

Savjeti mame: Kako sam se oporavila od carskog reza?

carski rez
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Zapamtite - vaše tijelo oporavlja se od ogromne operacije, ali se i navikava na brigu o novorođenčetu, stoga imajte realna očekivanja', napisala je mama koja je nedavno rodila carskim rezom i podijelila nekoliko savjeta za oporavak namijenjenih svim trudnicama koje uskoro očekuje ista operacija

Carski rez je ozbiljna operacija koja podrazumijeva operativno dovršenje trudnoće. On može biti ili unaprijed planiran ili se izvoditi kao hitan postupak

"Carski rez može se obaviti na nekoliko načina, premda su najčešća dva: incizija u medijalnoj liniji uzdužno ili incizija poprečno 2 prsta iznad simfize. Ova druga metoda se, zbog niza prednosti, radi daleko češće. Režu se: koža, potkožno masno tkivo, fascije (vezivne spone koje vežu mišiće uz podlogu) ravnih i kosih mišića trbuha, preperitonealno masno tkivo te potom peritoneum (potrbušnica) i mišić maternice. Potom slijedi otvaranje plodovih ovoja i porod djeteta. Kod carskog reza, neovisno o metodi, ne režu se trbušni mišići; oni se samo razmiču", objašnjava ginekologinja prof.dr.sc. Snježana Škrablin iz Poliklinike GinOps.

Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev

Možda te zanima... Mame priznaju što bi voljele da su znale o carskom rezu Trudnoća

Za razliku od rodilja, koje su bebu na svijet donijele prirodnim putem i u bolnici ostaju u prosjeku tri dana, oporavak nakon carskog reza traje nešto duže. U bolnici se obično ostaje pet dana nakon operacije. Sljedećih šest tjedana, koliko traje babinje, majku se treba poštedjeti težih napora. Nakon toga ne bi više trebale postojati tegobe vezane uz samu operaciju.

Ako ste trudni po prvi put i očekuje vas porod ili znate da ćete roditi carskim rezom, dobro je da budete pripremljeni. Pročitajte savjete za oporavak nakon carskog reza koje je podijelila jedna mama.

'Imajte realna očekivanja'

Budući da sam nedavno prošla kroz neplanirani carski rez, htjela sam podijeliti par savjeta o tome kako se najbolje oporaviti od operacije. Zapamtite - vaše tijelo oporavlja se od ogromne operacije, ali se i navikava na brigu o novorođenčetu, stoga imajte realna očekivanja! Trebat će vam tjedan ili dva prije nego osjetite neku sličnost normale. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

1. Držite se lijekova koji su vam pripisani

Za mene, najvažnija stvar je bila da sam redovito uzimala lijekove koji su mi bili pripisani. U bolnici u kojoj sam rodila, trebala sam zatražiti lijekove svaki put kad sam ih trebala uzeti, sestre nisu došle same ih ponuditi. Trebala sam ih piti svakih četiri i šest sati, ovisno o lijeku i shvatila sam da je najjednostavniji način da se držim toga - namjestiti alarm na telefonu. I ako vam ponude lijek koji se koristi za liječenje zatvora, toplo vam preporučujem da ga prihvatite jer je meni uvelike olakšao to razdoblje. 

Možda te zanima... Koliko carskih rezova možeš imati i koliko čekati? Trudnoća

2. Ustanite i pokrenite se čim se osjećate spremno

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Postoji velika šansa da ćete se osjećati kao da vas je pregazio bus. Pomalo je brutalan taj osjećaj nakon carskog reza. Ali, važno je ustati se iz kreveta i hodati po hodniku ili se istuširati čim se osjetite spremno. Mene su sestre poticale da se krećem što češće mogu i definitivno mislim da mi je to pomoglo u bržem oporavku

3. Jedite

Određeno vrijeme, najvjerojatnije 12-24 sata nakon operacije, nećete smjeti jesti. No, čim prođe ta preporučena zabrana, svakako pojedite nešto konkretno. Ako ne možete podnijeti bolničku hranu, pitajte nekoga da vam donese nešto izvana (ako vaša bolnica dopušta unošenje hrane). Trebat će vam snage i energije i zato se pobrinite da pojedete tri konkretna obroka na dan.

Možda te zanima... 'Nijedno jelo nije tako dobro kao prvo jelo nakon poroda' Beba

4. Odmarajte

Koliko god često možete - odmarajte. Između bebe i posjetitelja, bit ćete zauzeti. Ali, nikad se nemojte osjećati krivo zamoliti posjetitelje da odu kako biste imali malo vremena za odmor. Vaše tijelo prošlo je kroz puno toga u kratkom vremenu vremena i odmor znači oporavak

5. Održavajte rez čistim i suhim

Najvjerojatnije će vam dati točno određene instrukcije o brizi vašeg reza. Pažljivo slijedite te upute. Ako ste poput mene i nikada prije niste trebali brinuti o rezu, bit će vam isprva neugodno dirati ga. Ali, pobrinite se da ga uvijek održavate čistim i suhim kako biste izbjegli infekciju, što me podsjetilo i na ovo: široka i opuštena odjeća bit će vaš najbolji prijatelj"Kao i svaka rana, i ova normalno cijeli tijekom šest dana, kada se skrivaju šavovi kože", govori ginekologinja Škrablin.

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava kakva infekcija je moguća nakon carskog reza i koliko traje sekundarno zarastanje rane

6. Samo polako

U bolnici i posebno kad dođete kući - nemojte se previše forsirati. Vjerojatno ćete dobiti točno određene upute i zato nemojte nositi ništa teže od bebe. U mojoj kući, kupaonica je na drugom katu i nisam imala izbora nego koristiti stepenice. Zbog toga sam provela većinu dana na katu i jedino koristila stepenice jednom ili dva puta na dan, jako polako i pažljivo. Ne forsirajte se! Slušajte svoje tijelo. Zacijelit ćete s vremenom.

7. Potražite pomoć

beba, obitelj, gosti | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda najvažniji savjet - potražite pomoć, kako god možete. Imati još jedan par ruku i očiju bit će vam od velike pomoći u prvim danima. Neka netko drugi obavi kupovinu namirnica, pere rublje, skuha vam ručak i večeru i brine se za stariju djecu ako ih imate. Vaši najveći prioriteti u prvim tjednima su briga za novorođenče i briga za sebe. Sve ostalo može čekati. 

carski ožiljak raye lee Možda te zanima... 'Misliš da je carski rez lakši način? Pogledaj ove fotografije' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci