Beba Mama poslije poroda 24. rujna 2019.

Mama nakon poroda - sve što trebaš znati o babinju

ginekolog, pregled, liječnik
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja prof.dr.sc. Snježana Škrablin iz Poliklinike GinOps opisuje što se u ženskom tijelu događa u razdoblju babinja, kako dojenje utječe na menstrualni ciklus te kada je menstruacija, a kada nije kontracepcija

Babinje je razdoblje koje počinje završetkom četvrtog doba poroda i traje 6-8 tjedana. Tijekom tog razdoblja nestaje najveći dio promjena koje su obilježavale prilagodbu genitalnih i ekstragenitalnih organa u trudnoći. Nakon šest tjedana od poroda vrijeme je za prvi ginekološki pregled nakon poroda.

Maternica se smanjuje i vraća u dimenzije prije trudnoće

Nakon završenog III. doba poroda maternica je čvrsto stegnuta i svojim dnom dosiže do sredine između pupka i simfize. Nakon 24 sata ona se, zbog vraćanja tonusa mišića dna zdjelice, svojim dnom uspinje do pupka. Tijekom idućih dana, zahvaljujući brzom gubljenju mišićnog tkiva, dno maternice spušta se dnevno za 2-3 poprečna prsta, pa je maternica koncem drugog tjedna babinja čitava u maloj zdjelici. Nakon 6-8 tjedana svojom je veličinom tek nešto veća no maternica prije trudnoće.

Trbuh nakon poroda Možda te zanima... Dani, tjedni, mjeseci: Kako se trbuh smanjuje nakon poroda? Beba

Nakon ljuštenja posteljice, u maternici ostaje sluznica, zovemo ju decidua koja se dijelom izbacuje zajedno s krvlju, tekućinom, upalnim stanicama i detritusom kao lohije, a iz njenog se dubokog sloja obnavlja endometrij. Novi endometrij oblaže materničnu šupljinu do početka trećeg tjedna babinja.

ginekolog, pregled | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Neposredno nakon poroda posteljice vrat maternice je mlohav i ranjav s brojnim laceracijama iz kojih oskudno krvari. Idućih nekoliko dana polako se steže i oblikuje no u koncem prvog tjedna babinja prohodan je za 2- 3 cm. U drugom tjednu babinja cervikalni kanal prohodan je za prst do u materište. U pravilu, unutrašnje ušće vrata maternice zatvoreno je koncem drugog tjedna babinja.

Vanjsko ušće vrata maternice žene koja je rodila ostaje poprečno lacerirano i jasno se razlikuje o vanjskog ušća vrata maternice nulipare koje je okruglo, točkasto i centrirano.

Nakon poroda, rodnica je prostrana i rastezljiva. Tijekom prvih tjedana babinja mišići dna zdjelice poprimaju svoj tonus, nestaje otok i novostvorene krvne žile i volumen rodnice vraća se u predgraviditetne okvire.

vagina, žena Možda te zanima... Kako se vagina mijenja nakon poroda? Beba

Trbušna stijenka

Tijekom nekoliko tjedana nakon poroda gotovo se u potpunosti vraća tonus trbušnih mišića. Koža, međutim, ostaje rastezljivija, posebice u koliko je tijekom trudnoće postojalo značajnije razaranje elastičnih vlakana.

Koža i kosa

Nakon kratkotrajnog gubitka kose, najjače izraženog tijekom prvih 1-5 mjeseci nakon poroda, obnavljanje i rast kose nastavljaju se normalno. Strije mijenjaju boju iz ružičaste u blijedu, ali nikada ne nestaju u potpunosti. Različitim intenzitetom i brzinom nestaje kloazma i hiperpigmentacije nevusa i linee albe.

žena češljanje kosa Možda te zanima... Zašto mi nakon poroda pojačano ispada kosa? Beba

Gubitak tjelesne težine

Prosječan gubitak težine u porodu djeteta, posteljice i istjecanju plodove vode je oko 6 kg. Tijekom daljeg babinja gubi se zadržana tekućina, a tjelesna težina smanjuje i involucijom maternice - sve skupa za dodatnih 2-8 kg.

Promjene vrijednosti HCG-a nakon završene trudnoće

Vrijednosti HCG-a postaju negativne oko 4 tjedna nakon poroda. Slično je i nakon pobačaja, namjernog ili spontanog jer je poluvrijeme HCG-a 21 dan. Dakle, pozitivne vrijednosti ovog hormona postoje tjednim nakon poroda ili pobačaja, ali je, za procjenu odvija li se proces oporavka nakon trudnoće normalno,bitno da se one pravilno smanjuju.

Ako žena ne doji ovulacija se javlja prosječno 45 dana nakon poroda, a prva menstruacija nakon 7-9 tjedana. Ako žena doji, zbog inhibicije pulzatilnog izlučivanja gonadotropina prolaktinom, povratak ovulacije i menstruacija je neizvjestan.

mama bebe Možda te zanima... Kako dojenje utječe na menstrualni ciklus? Beba

Tijekom razdoblja nakon poroda, ali različitim intenzitetom, nestaju promjene ostalih organa i organskih sustava babinjače.

Kada dojenje je, a kada nije kontracepcija?

Tijekom akta dojenja povećava se lučenje hormona prolaktina. Prolaktin smanjuju količinu i pulzatilnost sekrecije hormona koji potiče lučenje gonadotropina (CRF) u hipotalamusu. Bez CRF-a nema gonadotropina LH i FSH koje luči hipofiza, a koji potiču sazrijevanja folikula u jajniku, nema ovulacije ni trudnoće. Zato se tijekom dojenja javlja tzv. laktacijska amenoreja.

Dojenje može biti djelotvorna kontracepcija samo ako se dijete hrani isključivo majčinim mlijekom i dojenje provodi tijekom čitavih 24 sata: noću svakih 6 sati i danju svaka 4 sata, i to u pravilnim razmacima. To je tzv. „potpuno dojenje“ . Potpuno dojenje jednako je djelotvorno kao i uzimanje peroralne kontracepcije .

One žene koje ne provode potpuno dojenje nisu u potpunosti zaštićene tijekom babinja i, u koliko ne žele ponovnu trudnoću, trebale bi izabrati neku drugu metodu kontracepcije.

krevet Možda te zanima... Vodič kroz kontracepciju za mame poslije poroda Trudnoća

Koju metodu kontracepcije izabrati u babinju?

U žena koje od prvih dana babinja doje, ali odmah nadoknađuju manjak količine mlijeka nadomjesnim, ili doje u rjeđim razmacima, povratak menstruacije nemoguće je predvidjeti. Za njih je, u koliko ne žele dalje radjati ili to ne žele učiniti odmah, najbolje razmisliti o nekoj pouzdanoj metodi kontracepcije. Odluku kako se zaštititi najbolje je donijeti u razgovoru s iskusnim ginekologom. Najpopularnije su i dalje peroralna ili intrauterina kontracepcija, a što odabrati ovisi o brojnim paramaterima, ali i preferencijama žene.

Možda te zanima... Potpuni vodič kroz ginekološki pregled nakon poroda Beba

GinOps logo | Author: Promo Foto: Promo U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin. Maja je vodila dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt. Pročitajte Majinu kolumnu: Moji planovi vs. stvarnost s malom bebom

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • illuminati667

    Do you want to be a member of the great brotherhood Illuminati? we are going to make you rich famous and to be a world known star, get a good job, to win elections and get into a political power we are going to enrich you in all your endeavor empowerment and you will never loose any case in court or were ever, you will have powers to control people in high places you can add up on whatsapp +919619915236 Manage

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.