Beba Mama poslije poroda 08. lipnja 2022.

Iskustva mama: Kako porodiljni izgleda u drugim zemljama?

Foto: Thinkstock ; porodiljni dopust
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekoliko žena iz različitih krajeva svijeta otkrile su kako izgleda rodiljni dopust u njihovoj zemlji. Evo po čemu se razlikuju od rodiljnog u Hrvatskoj

Norveška

Cecilie L., mama dvoje djece iz Norveške rekla je kako je Norveška pionir u ovom polju i da ju često začuđuje kako su neke zapadne zemlje tako nazadne (primjerice SAD) kad su u pitanju ženska radna prava i rodiljni dopust. "U Norveškoj, od žena se očekuje da se vrate na svoje radno mjesto nakon rodiljnog dopusta, bez ikakvih problema", rekla je Cecilie.

"U Norveškoj dobivamo 100% plaće za 40 tjedana rodiljnog dopusta i 80% za 52 tjedana", rekla je Cecilie i dodala kako tate trebaju uzeti svojih 12 tjedana inače roditelji gube ovu priliku. "Većina tata i uzme rodiljni, a postoje i posebna pravila i mogućnosti za samohrane roditelje."

trudnoća trudnica djevojčica dijete Možda te zanima... 'Hrvatska bi za svaku rođenu bebu trebala dati između 5 i 10 tisuća eura' Roditelji

Kako to funkcionira u Norveškoj? Vrtić je dostupan djeci koja imaju 9 mjeseci i više, iako većina počinje ići u vrtić kad navrše godinu dana. "Svi vrtići u Norveškoj slijede isti plan i program, a osoblje čine posebno trenirani profesionalci. Vjerujemo da djeca boravkom u vrtiću uče kako postati dobri građani i da ih vrtić priprema za život i školu", istaknula je mama i dodala kako svi vrtići imaju jednako radno vrijeme, to je od 7.30 do 17.30, a pravilo je da djeca u vrtiću provedu najviše osam sati

Velika Britanija

Velika Britanija ima politiku koja omogućuje svojim zaposlenicima 52 tjedna rodiljnog dopusta, a buduće majke mogu započeti rodiljni 11 tjedana prije svog termina. Svi zaposlenici su obavezni uzeti barem dva tjedna slobodno nakon rođenja bebe. 

Jelena Stanković Možda te zanima... 'Rodila sam u Americi, ali mislim da je u Hrvatskoj puno lakše imati djecu' Roditelji

Nancy C., koja je oba sina rodila u Londonu, rekla je: "Zahvalna sam što živim u Velikoj Britaniji jer sam imala priliku biti kod kuće sa svojim dečkima. Bilo bi mi neizmjerno teško da sam se morala vratiti na posao za 8 ili 12 tjedana, kao što su mnoge moje prijateljice u SAD-u morale učiniti", i naglasila kako je prva godina bebina života fizički i psihički važna za roditelje da ju provedu s djetetom. 

Velika Britanija također ima zakonom propisanu plaću tijekom rodiljnog dopusta koja zaposlenicima koji ispunjavaju uvjete omogućuje određenu plaću do 39 tjedana dopusta. "Primjerice, sa svojim starijim sinom primala sam punu plaću 20 tjedana, zatim propisanu zakonom plaću 19 tjedana i onda sam bila neplaćena zadnjih 13 tjedana. Isto tako, u mojoj firmi su mi ponudili da posljednjih 10 dana dopusta dolazim povremeno na radno mjesto kako bih saznala što se događa, porazgovarala s kolegama i slično. I ti dani su bili plaćeni. "

Vida Bilogrević Gatolin Možda te zanima... 'Ne bih prekidala porodiljni da nisam morala' Beba

Nancy dodaje kako nije sigurna koja su pravila u Velikoj Britaniji, što se tiče toga ako žene odaberu uzeti cijelu godinu dopust ili ne, ali ženama koje se vrate na posao nakon šest mjeseci, ponuđen je isti posao, dok se ženama koje se vrate nakon šest mjeseci daje drugi, ali sličan posao. "Ne mogu generalizirati kako žene odlučuju koliko će rodiljnog dopusta uzeti, ali suprug i ja o tome smo odlučili na temelju naših financijskih mogućnosti: možemo li si priuštiti biti bez cijele druge plaće šest mjeseci? Budući da smo smatrali da je važno da budemo s bebom, nekako smo bili odlučni o tome da financijski to možemo preživjeti."

Isto tako, kad se Nancy vratila na posao, neko vrijeme radila je četiri dana tjedno, umjesto pet dana tjedno. Ta praksa ne vrijedi svugdje u Velikoj Britaniji, ali je uobičajena. 

Ivana De Mol Možda te zanima... 'U Nizozemskoj sam se na porodu osjećala kao kraljica' Roditelji

Hong Kong

Tracy Y., Amerikanka je koja živi u Hong Kongu, a objasnila je kako su žene u Hong Kongu obavezne uzeti rodiljni dopust dva tjedna prije nego se beba rodi. Također je dodala kako većina tvrtki omogućuje rodiljni dopust od 10 tjedana.

"Za one majke koje rode dva tjedna poslije svog termina, rodiljni dopust im se skraćuje. Tradicija u kineskoj i kantonskoj kulturi je da majka treba mirovati mjesec dana nakon rođenja djeteta, biti kod kuće, jesti određenu hranu i oporavljati se privatno", govori Tracy i dodaje kako su supruga i nju mnogi čudno gledali kad su ih vidjeli u šetnji s bebom od dva tjedna

mame Možda te zanima... Porodiljni dopust u svijetu: Hrvatska na vrhu ljestvice Beba

Tracy je objasnila kako u Hong Kongu postoji jaka podrška što se tiče usluga: "Na taj način omogućuje se majkama da se vrate na posao, dok su njihova djeca zbrinuta, rublje oprano i večera skuhana" i dodala kako majke u Hong Kongu preferiraju formulu te se je u tom smislu posebno osjećala kao stranac dok je dojila svoju bebu.

mama, posao, beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Australija

Melita L., koja je radila u maloj privatnoj tvrtki u Sydneyu, rekla je da joj je rodiljni u Australiji uglavnom u pozitivnom sjećanju, ali da joj je bilo teško financijski. Također je rekla kako rodiljni ovdje ovisi o radnom mjestu i poziciji na radnom mjestu

Melita je prvi put išla na rodiljni prije 15 godina, a nakon toga prije 12 godina. "Tada nije bilo opcije za mene, osim da uzmem neplaćeni rodiljni dopust zbog organizacije u kojoj sam radila. Jednostavno nije bilo te opcije plaćenog rodiljnog u to vrijeme tako da je to bilo poprilično teško vrijeme jer smo morali živjeti samo na suprugovoj plaći", rekla je. 

Mama šminkerica Lenka Grčić Možda te zanima... 'Već u trudnoći odlučila sam uzeti neplaćeni porodiljni dopust' Roditelji

"Nije bilo nikakvog pritiska kada bih se trebala vratiti na posao, a moj me poslodavac podržavao me u odluci da uzmem 12 mjeseci slobodnog (što je maksimalno razdoblje koje možete uzeti)." Posljednjih godina, u Australiji je moguće uzeti šest mjeseci rodiljnog uz pola plaće.

Melita isto tako objašnjava da je vrtić u Australiji jako skup. "Kad sam rodila drugo dijete i ponovno uzela 12 mjeseci neplaćenog rodiljnog, odlučila sam svoju kćer ispisati iz vrtića. Također je teško vratiti se na posao na pola radnog vremena ako vam je potreban vrtić jer troškovi vrtića 'pojedu' gotovo svu plaću te zbog toga sve ovisi o tome kolika vam je plaća."

Anita Sumić Možda te zanima... Zašto smo odlučili dijete odgajati u Južnoj Americi? Roditelji

Francuska

Ingrid P. radi u turističkoj agenciji i govori kako je rodiljni dopust u Francuskoj dobro prihvaćen i organiziran, posebno ako radite u velikoj tvrtki. Žene mogu uzeti četiri mjeseca rodiljnog s punom plaćom. Ingrid objašnjava kako žene uglavnom odlaze na rodiljni šest tjedana prije termina i vraćaju se 10 tjedana nakon što se beba rodi. "Uvjeti su isti u svim uredskim poslovima i za žene koje rade u trgovinama."

Dodaje kako su četiri mjeseca osnovno pravilo, a ako imate malo kompliciraniju trudnoću, vaš liječnik vam može 'pripisati' još dva tjedna bonus. To se zove 'congé pathologique' i ta praksa vam dopušta punu plaću u ta dva dodatna tjedna. A, ako trebate još vremena zbog nekih zdravstvenih problema, imate ista prava kao i bilo tko drugi na 'bolovanju'.

Možda te zanima... Duži porodiljni smanjuje rizik od postporođajne depresije Beba

"Ako želite provesti više vremena sa svojim djetetom, možete rodiljnom dodati godišnji, što znači da ćete i dalje zarađivati, a neke žene uspiju dobiti i mjesec dana 'congé pathologique' od liječnika, ovisno o njihovoj situaciji."

Ženama je također omogućeno uzeti dodatnih šest mjeseci neplaćenog rodiljnog ili ovisno o poslodavcu, rad na pola radnog vremena: "Mame se često vraćaju na posao na četiri dana u tjednu", govori Ingrid i dodaje kako je ona imala pozitivno iskustvo zbog odličnog poslodavca koji joj je olakšao sve što je mogao i poticao ju da smanji svoje radno vrijeme kako ne bi bila iscrpljena, kad se nakon šest mjeseci vratila na posao. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.