Beba Zdravlje i njega bebe 28. svibnja 2013.

Najčešći razlozi za dulji ostanak u rodilištu

dr. Milan Stanojević neonatolog pedijatar KB Sveti Duh novorođenče
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dulje od predviđena tri dana rodilje i bebe u bolnici najčešće ostaju zbog infekcija, žutice, respiratornih poteškoća ili prirođenih greška u razvoju, objasnio nam je neonatolog iz KB Sveti Duh dr. Milan Stanojević

Nakon devet mjeseci konačno ste u ruke primili svoju bebicu i sada jedva čekate da krenete kući. U hrvatskim bolnicama, ako je riječ o vaginalnom porodu i ako je s bebom i majkom sve u redu, otpust iz bolnice slijedi treći dan nakon poroda. Ako je, pak, dijete rođeno carskim rezom, majka i beba obično se otpuštaju četvrti ili pet dan. Ipak, postoje neke situacije, odnosno stanja zbog kojih je potreban dulji ostanak u bolnici.

"To su frustrirajuća stanja, no takvih je slučajeva jako malo. Manje od pet posto rodilja ostaje u bolnici dulje nego što je to uobičajeno", objasnio nam je dr. Milan Stanojević, šef Neonatološkog odjela KB Sveti Duh.

Prema njegovim riječima najčešće situacije zbog kojih mama i beba ostaju duže u bolnici su žutica (oko 10 posto novorođenčadi je ima), infekcije (poput Escherichije coli ili pak beta-hemolitičkog streptokoka grupe B koje beba može dobiti od majke pri porodu), respiratorne poteškoće te prirođene greške u razvoju koje se moraju kirurški riješiti.

"Ponekad rodilja i beba ostanu duže i zbog problema s dojenjem. Ne možemo ih otpustiti ako beba gubi na težini i hranjenje nije normalno uspostavljeno. Ponekad dulji boravak u bolnici ovisi i o socijalnim prilikama", kaže dr. Stanojević.

Neotkriveni streptokok u trudnoći može biti poguban za bebu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.