Beba Zdravlje i njega bebe 19. siječnja 2024.

Ak' je zima nije lav! Dobro je biti vani, ali koliko beba smije biti vani, a koliko mališani?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema propisanih temperatura pri kojima se ne smije van. Idealne zimske temperature za boravak na otvorenom su oko 0 i naravno više stupnjeva. Sve ovisi i o vremenu, ako je olujno nevrijeme, puše bura ili pada mećava naravno da nećete ići u šetnju s bebom

Zima nam je napokon pokucala na vrata u svoj svojoj ljepoti i oštrini. Dok bismo nekad najradije ostali zatvoreni u kući, pod dekicom i uz osjetno grijanje, to nije dobro za nas, a niti za bebe. Važno je izaći na zrak, bez obzira na sve. No, često se pitamo koliko je u redu biti vani s onima najmanjima po tako niskim temperaturama. Evo što o tom kaže pedijatrica i naša suradnica Giovana Armano. 

Zima i hladno vrijeme s niskim temperaturama nisu prepreka da se zdravo dijete izvede u šetnju. Nema propisanih temperatura pri kojima se ne smije van. U Skandinaviji i na sjeveru bebe šeću i kod temperature od -5 i -10, pod uvjetom da su adekvatno obučene i da i roditeljima nije neugodan boravak na otvorenom. Idealne zimske temperature za boravak na otvorenom su oko 0 i naravno više.

Sve ovisi i o vremenu, ako je olujno nevrijeme, puše bura ili pada mećava naravno da bebu nećete voditi u šetnju. Nije preporučljivo šetati niti po magli niti po noći. 

Možda te zanima... Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi Beba

Jako je važno kako ćete odjenuti bebu. Za niske temperature bebu morate opremiti skafanderima, tuhicama, kapama, rukavicama, šalovima, debelim čarapicama... Kako obući bebu zimi - kod kuće, za spavanje i šetnju

Novorođenčad i bebe do godinu dana

Novorođenče do mjesec dana ne bi trebalo ići u šetnju po zimi kada je hladno. Dojenče u dobi od mjesec do godinu dana može van, dobro obučeno i kada su temperature u minusu. Temperatura može biti i minus 5, ako je sunčano, bez vjetra i dovoljno ugodno da se roditelji prošeću s bebom. Boravak ovisi o tome koliko je i šetaču ugodno, npr. pola do jedan sat bi bilo dovoljno pod uvjetom da je bebica zadovoljna, a možete joj povremeno opipati ručice ili nosić kako biste vidjeli da nije previše hladno.

Možda te zanima... Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu Roditelji

Starija djeca

Veća djeca do npr. tri godine starosti, mogu biti duže na hladnom, jer se pretpostavlja da provode neke aktivnosti - sanjkanje, skijanje, klizanje. Tada se gibaju, a nisu samo u kolicima, dakle dva sata ujutro i nakon popodnevnog spavanja dok se ne spusti mrak.

Starija djeca u dobi od oko pet i šest godina mogu aktivno sudjelovati u zimskim sportovima što onda podrazumijeva i duži boravak uz aktivnosti.

Možda te zanima... Stiže prava zima, kažu! Koliko hladno je ustvari - prehladno za bebu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.