Trudnoća Trudnica 23. travnja 2013.

Trudnice kod stomatologa svaka tri mjeseca

Zubi pranje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad se govorilo da se sa svakom trudnoćom izgubi po jedan zub, no danas se zna da uz adekvatnu preventivu trudnoća može proći bez neželjenih posljedica za zube

Briga o njezi vlastitih zubi za vrijeme trudnoće treba biti pojačana. Kako se mijenjaju sve sluznice u tijelu, tako i sluznica usta postaje osjetljivija zbog povišene razine hormona progesterona.

Poznata je pojava krvarenja i upale zubnog mesa za vrijeme trudnoće, što dovodi do otežanog i ponekad bolnog održavanja oralne higijene. Posljedica toga je nakupljanje plaka koji pojačava upalni proces i karijes, pa bi tim više oralna higijena trebala biti na prvom mjestu.

Mučnina i povraćanje često prate prvo tromjesečje trudnoće. Oni izazivaju promjene kiselosti usne šupljine, što šteti zubnoj caklini. Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovitim kontrolama kod stomatologa, barem svaka tri mjeseca.

Svi su zahvati dopušteni, osim RTG snimanja

Stoga bi svaka trudnica u prvom, ili početkom drugog tromjesečja trebala posjetiti svog stomatologa zbog sanacije zubi, te kako bi na vrijeme dobila sve potrebne savjete i saznala pravila ponašanja za vrijeme trudnoće vezano za njene zube. 

Svi zahvati za vrijeme trudnoće su dozvoljeni, kao i primanje lokalnih anestetika, jedino se ne preporučuje RTG snimanje. Preporučuje se stoga sanirati sve karijese i upalne procese jer je za pretpostaviti da će nakon što žena rodi imati puno manje vremena za odlaske stomatologu.

Već sada počinje i briga za zube djeteta

Nekad se govorilo da se sa svakom trudnoćom izgubi po jedan zub, no danas se zna da uz adekvatnu preventivu trudnoća može proći bez neželjenih posljedica za zube.

Osim brige o vlastitim zubima, majka je dužna brinuti se i za dijete. Tijekom trudnoće stvaraju se osnove za sve mliječne zube i to započinje u šestom tjednu trudnoće.

Za njihovu potpunu i pravilnu izgradnju potrebna je pravilna majčina prehrana. To se postiže uravnoteženom prehranom, obogaćenom vitaminima i mineralima, a najveća važnost se pridaje konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda jer je kalcij iznimno bitan, kako za razvoj koštanog sustava, tako i za razvoj zubi, a pogotovo nakon petog mjeseca trudnoće, kada počinje njegova ugradnja u kosti i zube.

Saznajte što se događa u 18. tjednu trudnoće i pratite razvoj svoje bebe!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.