Trudnoća Trudnica 15. prosinca 2019.

Seks u trudnoći: Kad je dopušten, a kad zabranjen?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom prvog tromjesečja fizičke i hormonske promjene mogu umanjiti seksualni nagon, dok u drugom tromjesečju povećano vaginalno vlaženje i protok krvi u zdjelici obično povećavaju libido

Probleme s uzbuđenjem, orgazmom i zadovoljstvom nakon 36 tjedana trudnoće iskusilo je 92 posto trudnica, otkrilo je istraživanje u travnju 2017. u Alexandria Journal of Medicine. U trećem tromjesečju, tijelo ulazi u fazu opuštanja, a često se smanjuje i seksualni nagon.

Bez obzira na to kakav seksualni život par inače ima, postoje neke stvari na koje bi svi trebali obratiti pozornost vezano za seks tijekom trudnoće:

1. NE: Ako je u pitanju visokorizična trudnoća

Dr. Hilda Hutcherson je za FOX News Lifestyle nabrojala neka rizična stanja kod kojih se ne savjetuju seksualni odnosi: 

  • Predležeća posteljica (placenta previa)
  • Problem skraćenog cerviksa
  • Nakon šivanja vrata maternice
  • Preeklampsije (neobjašnjive opće konvulzije).

2. DA: Postaviti seks kao prioritet ako ga možeš prakticirati

Zahvaljujući hormonu oksitocinu koji se kod žena izlučuje prilikom orgazma, seks je dobar za smanjenje stresa i anksioznosti. Seks će također ojačati vezu s partnerom prije rođenja djeteta, budući da su mnoga istraživanja pokazala da su u prvim godinama života djeteta roditelji pod velikim stresom što se odražava i na seksualni život, objašnjava psihologinja dr. Erica Marchand.

par beba Možda te zanima... Zanemarujete li zbog djeteta odnos s partnerom? Roditelji

3. DA: Isprobavanju različitih položaja

Treba iskoristiti vrijeme u prvom tromjesečju dok je trbuh još malen i svi položaji su dopušteni. Nakon 16 tjedana kad se povećava maternica, neki položaji u seksu, kao misionarski, više nisu dobra ideja.

"Seks na leđima može stisnuti veliku krvnu žilu iza maternice koja se zove donja šuplja vena (vena cava) i spriječiti povratak krvi u srce. Trudnica tada može osjećati vrtoglavicu ili kao da joj je pao tlak", objašnjava dr. Alyssa Dweck, ginekologinja u bolnici Mt. Kisco u New Yorku.

seks trudnoća Možda te zanima... Dr. Oz preporučuje ove položaje za seks u trudnoći Trudnoća

4. DA: Izbor pravog lubrikanta

Neki parovi koriste pomagala za vrijeme seksa, a najčešći je lubrikant. Zahvaljujući ludovanju hormona u trudnoći, kod žena će se pojaviti pojačan vaginalni iscjedak (leukoreja) i neće biti potrebe za dodatnim lubrikantima. 

Ali, ako se par odluči na lubrikant, treba uzeti onaj koji je baziran na vodi i izbjegavati lubrikante na bazi petroleja ili mineralnih ulja koji mogu promijeniti pH vagine.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. DA: Isprobavanje drugih oblika intimnosti

Ako niste raspoloženi za seks, postoje i drugi oblici intimnih odnosa kao što su ljubljenje, maženje, oralno zadovoljavanje ili masturbacija.

"Kod oralnog seksa pazite da partner ne bi puhao u vaginu jer, iako jako rijetko, tp može prouzročiti vensku zračnu emboliju (blokiranu venu), koja može biti opasna po život vama i bebi", objašnjava dr. Dweck.

6. NE: Seksu nakon što ti pukne vodenjak

Naravno da ljudi neće imati seksualne odnose nakon što pukne vodenjak, između ostalog i zbog rizika od infekcije.

seks, par, trudnica Možda te zanima... Seks ipak neće ubrzati porod Trudnoća

"Seks neće započeti trudove ako ste u terminu ili ste ga već prošli, ali prostaglandin u spermi može pomoći dozrijevanju cerviksa i orgazmi mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Dakle, ako ste raspoloženi, nema razloga zašto ne biste imali seksualni odnos", rekla je dr. Dweck.

7. DA: Razgovor o seksu

Za vrijeme trudnoće može se smanjiti želja za seksom i kod partnera, a ne samo kod tebe. Istraživanje objavljeno 2014. u American Journal of Human Biology je pokazalo da se sza vrijeme trudnoće s vremenom smanjuje količina testosterona kod partnera.

Trudnoća i nova beba mogu jako utjecati na seksualni život, zato je dobro razgovarati o svemu, uključujući i seks.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.