Trudnoća Trudnica 09. svibnja 2013.

Uz hamburgere u trudnoći i dijete će zavoljeti junk food!

Junk food hamburger
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majke koje u trudnoći i tijekom dojenja jedu puno hrane s previše masti i šećera, prenose na svoju djecu sklonost nezdravoj hrani

Da je zdrava prehrana tijekom trudnoće izuzetno bitna za kasniji razvoj djeteta, pokazalo je i novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Adelaide u Australiji.

Tamošnji znanstvenici otkrili su da majke, koje tijekom trudnoće jedu velike količine junk fooda s puno masti i šećera, kod svoje djece izazivaju istu sklonost. Kao što su neka ranija istraživanja već pokazala, prejedanje hamburgerima, čipsom ili pretjerana konzumacija gaziranih pića može kod čovjeka izazvati pravu ovisnost, sličnu ovisnosti o morfiju, heroinu ili opijumu, a sada je dokazano da tu ovisnost tijekom trudnoće i dojenja možete prenijeti i na svoju bebu.

Promjene u mozgu fetusa

Australski znanstvenici istraživanje su proveli na štakorima, a primijetili su da prevelika količina masti i šećera dovodi do promjene u mozgu fetusa, odnosno mijenjaju se prehrambene preferencije. Ova studija objašnjava i zašto je sve veći broj pretilih, a otkriva i razloge zašto neki ljudi jednostavno ne mogu odoljeti junk foodu.

"Ovi rezultati pomoći će nam da žene bolje shvate kako pravilnom i uravnoteženom prehranom tijekom trudnoće i dojenja svojoj djeci mogu osigurati najbolji mogući početak u životu i smanjiti rizik od metaboličkih bolesti", rekla je dr. sc. Beverly Muhlhausler, koautorica studije iz FOODplus istraživačkog centra u Školi poljoprivrede i vinarstva na sveučilištu Adelaide.

Da bi došli do ovog otkrića, dr. Beverly Muhlhausler i kolege proučavali su dvije skupine štakora. Jednoj skupini su tijekom trudnoće i dojenja davali standardnu hranu za štakore, dok su drugu skupinu hranili namirnicama prepunim masnoća i šećera.

Štakori odabrali masnu i slatku hranu

Kada je mladunčad štakora prestala sa sisanjem, ponudili su im da sami odaberu hranu koju će pojesti. Osim toga, mjerila im se razina dopamina, hormona sreće. Štakori, čije su majke jele junk food, imali su nakon sisanja veće razine tog hormona. Ta je grupa također odlučila jesti više masne hrane u odnosu na onu mladunčad čije su majke jele standardnu hranu za štakore.

To ukazuje da će djeca, čije majke tijekom trudnoće ili dojenja jedu prekomjerne količine hrane s puno masnoće i šećera, vjerojatno imati veću sklonost prema tim namirnicama kasnije tijekom života.

"Kako je ironično da majke, koje nas cijeli život gnjave da jedemo voće i povrće, utječu na to hoćemo li preferirati junk food! Možda će ovakve studije uvjeriti trudnice da jedu više povrća od sladoleda", komentirao je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology u kojem su objavljeni rezultati istraživanja.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.