Trudnoća Trudnica 18. lipnja 2022.

Pet uzbudljivih činjenica o seksu tijekom trudnoće

Foto: Shutterstock ; Seks u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je vrlo intenzivno razdoblje u životu svake žene u kojem tijelo doživljava velike promjene. Jedna od stvari koja se mijenja tijekom trudnoće jest i seksualni život. Dr. Lauren Streicher, profesorica ginekologije i opstetricije na Sveučilištu Northwestern i autorica knjige 'Love Sex Again', za Huffington Post objasnila je pet takvih promjena

1. Jak libido

Tijekom drugog tromjesečja mnoge žene dožive navalu hormona, uključujući i testosteron, što može znatno povećati seksualnu želju, a veliku ulogu u želji za seksom može imati i prestanak jutarnjih mučnina.

"U tom razdoblju trudnoće ženama se i dosta povećaju grudi što ih čine poželjnijima njihovom partneru i sve to dovodi do aktivnijeg seksualnog života", objašnjava dr. Lauren Streicher.

 2. Smanjena seksualna želja

seks seksualni život | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

"Kao što neke žene mogu osjetiti pojačanu seksualnu želju, potpuno je normalno da su trudnice nezainteresirane za seks i osjećaju se nepoželjno", kaže autorica knjige "Love Sex Again". Obje situacije su potpuno uobičajene u trudnoći - jaka seksualna želja, kao i njezin potpuni izostanak. 

3. Curenje mlijeka iz grudiju

Ako partner stimulira trudničine grudi i bradavice, iz njih može iscuriti mlijeko, a to muškarce može preplašiti. Curenje mlijeka može se pojaviti u drugom tromjesečju.

trudnica trudnoća Možda te zanima... 5 neobičnih stvari koje se događaju s tijelom u trudnoći Trudnoća

"Ponekad muškarcima može biti teško prihvatiti činjenicu da ženske grudi nisu namijenjene samo seksualnom užitku. Ovakva situacija može imati negativnu posljedicu za seksualni život tijekom trudnoće", kaže dr. Lauren Streicher.

4. Intenzivni orgazmi

Orgazam tijekom trudnoće može biti intenzivniji zbog pojačanog dotoka krvi u genitalijama. Osim toga, u trudnoći se pojačano luči hormon oksitocin, koji se još zove hormon ljubavi, a taj hormon također može pojačati orgazam. Dokazano je i da se oksitocin može prenijeti preko posteljice i na bebu. 

Možda te zanima... Zašto je orgazam u trudnoći snažniji? Trudnoća

5. Drugačiji položaji tijekom seksa

seks u trudnoći seks partneri trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Kako trudnoća napreduje, mijenja se i žensko tijelo, a neki položaji tijekom seksa više nisu izvedivi. Možda je trudnoća pravo vrijeme da isprobate neke nove položaje u krevetu

Položaj u kojem oba partnera leže na boku s time da je partner odostraga je samo jedan od položaj koji se preporučuje u trudnoći, a možda ćete uživati u oralnom seksu, masažama ili samo u ljubljenju. 

seks trudnoća Možda te zanima... Dr. Oz preporučuje ove položaje za seks u trudnoći Trudnoća