Trudnoća Beba u trbuhu 14. travnja 2016.

Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba

pušenje cigareta
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina razlika na DNk kod beba majki pušačica i majki nepušačica pronađene na genima povezanim s razvojem pluća i živčanog sustava i urođenim malformacijama poput rascjepa usne i nepca

Istraživači su usporedili rezultate 6,685 majki i njihovih novorođenčadi iz cijelog svijeta. Većina žena su bile nepušači, oko 13 posto su pušile svaki dan i oko 25 posto žena je priznalo da su povremeno pušile tijekom trudnoće. 

Veza s razvojem pluća i živčanog sustava

Kako bi analizirali DNK metilciju kojom se isključuju 'parazitski' dijelovi DNK, prikupili su uzorke iz krvi iz pupkovine nakon porođaja. Kod majki koje su svakodnevno pušile, pronašli su 6,073 mjesta gdje se DNK drugačije metilizirao nego kod djece nepušačica. Većina razlika su pronađene na genima povezanim s razvojem pluća i živčanog sustava i  urođenim malformacijama poput rascjepa usne i nepca. 

Studija ne dokazuje kako pušenje u trudnoći može utjecati na dječji razvoj ili bolesti, ali rezultati ukazuju da neki porođajni defekti i medicinski problemi mogu biti rezultat DNK metilacije kod majki koje su pušile, zaključili su autori istraživanja objavljenog u The American Journal of Human Genetics.

Stanice se mijenjaju kako bi se prilagodile

"Moguće je da pušenje tijekom trudnoće 'otima' bebi sustav koji određuje kako se DNK razvija i mijenja stanice na načine koji utječu na zdravlje u budućnosti", izjavila je Andrea Baccarelli sa Sveučilišta Harvard za Duluth News Tribune dodajući da je moguće da se stanice mijenjaju kako bi se prilagodile štetnim učincima pušenja.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.