Trudnoća Trudnica 10. rujna 2022.

5 neobičnih stvari koje se događaju s tijelom u trudnoći

trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom trudnoće, u ženi raste biće i tijelo prolazi kroz nevjerojatne promjene kako bi donijelo zdravi mali smotuljak na svijet. Naravno, ne postoje dvije iste trudnoće: sjaj jedne žene su akne kod druge. Pročitaj koje je sve zapanjujuće stvari, tijekom trudnoće, tvoje tijelo u mogućnosti napraviti

1. Ti zaista sjajiš

Ako ti ljudi kažu, ili ti se čini sjajiš, to nije samo zbog prekrasnog osjećaja da ćeš uskoro postati mama. Postoji i fiziološka osnova za taj sjaj. U trudnoći volumen krvi u tijelu poveća se za nevjerojatnih 50 posto! Sukladno tome, i količina krvi koju srce pumpa se povećava. Zbog pojačane cirkulacije, mnoge žene izgledaju sjajnije. Kako tijelo proizvodi više hormona, njihove lojne žlijezde užurbano rade i rezultat je glasoviti trudnički sjaj.

7 čudnih promjena u trudnoći koje ne biste očekivali

2. Razvije se cijeli novi organ

Za vrijeme trudnoće u ženskom tijelu razvije se novi organ: posteljica. Pomoću nje, do bebe dolaze kisik i hranjive tvari potrebne za razvoj, a ima i ključnu ulogu u otklanjanju otpada. Nakon porođaja djeteta, porađa se i posteljica. "Uloga posteljice je iznimno važna – ona je novi endokrini organ koji se razvija unutar ženina tijela i ima čitav niz specifičnih funkcija; predstavlja ključnu vezu između fetusa i majke", pojasnila je ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

trudnica Možda te zanima... Vodič kroz trudničke tegobe Trudnoća

 3. Dišeš drugačije

Nije neobično da se trudnice žale na kratki dah i brzo umaranje, pogotovo u zadnjim mjesecima trudnoće kad maternica raste i počinje vršiti pritisak na dijafragmu i pluća. Ali disanje se mijenja i zbog visokih razina hormona progesterona koji ubrzava disanje i signalizira vašem tijelu da smanji razine ugljičnog dioksida u krvi

Spavanje u trudnoći Možda te zanima... Vodič za spavanje u trudnoći: Kako se dobro naspavati i koji je položaj najsigurniji? Trudnoća

 4. Ne ispada ti kosa

Nakon poroda, pojačano ti ispada kosa, no tijekom trudnoće se događa upravo suprotno: gušća je i bujnija i pojačano raste. Većina kose raste, dok je ostatak u "fazi mirovanja" prije ispadanja. Kako raste razina progesterona, pojačava se faza rasta i gubitak kose je manji. "Sve dlake po tijelu rastu pojačano iz dva razloga. Zbog visoke razine hCG-a - hormona posteljice štitnjača radi pojačano, a ona određuje rast dlaka po tijelu. S druge strane, progesteron kojeg ima u velikoj količini, sinkronizira rast dlaka, pa djeluje da one brzo rastu", objašnjava ginekolog Erden Radončić.

Zašto mi nakon poroda pojačano ispada kosa?

seks trudnoća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

5. Orgazmi su intenzivniji

Pojačani dotok krvi u genitalijama i veća razina hormona koji utječu na seksualnu želju, kombinacija su za pojačani libido kod trudnica. Pojačano se luči i oksitocin, hormon ljubavi, koji također može pojačati orgazam. Naravno, to nije pravilo. Neke žene tijekom trudnoće ne žele imati nikakve veze sa seksom.

Pet uzbudljivih činjenica o seksu tijekom trudnoće 

seks trudnoća Možda te zanima... Dr. Oz preporučuje ove položaje za seks u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci