Trudnoća Beba u trbuhu 20. listopada 2016.

Pušenje u trudnoći može trajno utjecati na bebin mozak

trudnica cigarete trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rizik oboljenja beba od određenih tipova urođenih srčanih oštećenja je 20 do 70 posto viši nego kod beba čije majke nisu pušile

Dim cigarete sadrži više od 4000 kemikalija, uključujući opasne tvari kao što su cijanid, olovo i najmanje 60 kancerogenih spojeva. Kada pušite za vrijeme trudnoće, otrovne tvari ulaze u vaš krvotok, koji je jedini izvor kisika i hranjivih tvari za vašu bebu.

Težina i veličina

U prosjeku, navika kutije cigareta dnevno tijekom trudnoće, smanjit će oko 200 grama bebinu težinu po rođenju. Pušenje dvije kutije dnevno tijekom trudnoće može smanjiti težinu vaše bebe za pola kilograma i više. Dok neke žene mogu pristati na mogućnost rađanja manje bebe, zaostajanje bebinog rasta u maternici može imati negativne posljedice koje traju cijeli život.

Savjeti kako lakše prestati pušiti u trudnoći

Tijelo i pluća

Premale bebe najčešće imaju nerazvijena tijela. Njihova pluća nisu spremna raditi samostalno, uslijed čega svoje prve dane ili tjednog provode priključene na respirator. Nakon što počnu disati samostalno (čak i ako su mogla od rođenja), ove bebe mogu imati stalnih problema s disanjem, zbog nepravilnog razvoja pluća ili zbog drugih štetnih efekata nikotina. Djeca, čije majke su pušile tijekom trudnoće, podložnija su astmi i imaju dva ili čak tri puta više šansi da obole od sindroma iznenadne smrti bebe.

Pušenje u trudnoći povećava rizik za autizam?

Srce

Bebe, čije majke su pušile tijekom prvog tromjesečja trudnoće, imaju veći rizik da obole od srčanog defekta tijekom poroda. U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Sjedinjenim Državama u istraživanju objavljenom 2011., rizik oboljenja beba od određenih tipova urođenih srčanih oštećenja je bio 20 do 70 posto viši nego kod beba čije majke nisu pušile. Oštećenja uključuju opstrukcije krvotoka od desne komore srca do pluća i stvaranje otvora na zidu između atrija srca.

Funkcija mozga

Pušenje tijekom trudnoće može imati trajni utjecaj na bebin mozak. Djeca trudnica pušača su podložnija poremećajima u učenju, problemima s ponašanjem i mogu imati relativno nizak IQ. Duhanski dim uzrokuje genetsku mutaciju kod beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.