Trudnoća Planiranje trudnoće 10. travnja 2021.

5 najvećih strahova koje sam imala u drugoj trudnoći

trudnica, dijete, druga trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U drugom stanju sam ostala iznenađujuće brzo. I baš onda kada je moja želja bila na putu da se ostvari, mene su počele mučiti sumnje i strahovi koji su činili da se osjećam kao užasna majka i supruga. Kada sam svoje osjećaje podijelila s drugim mamama, one su me gledale kao da sam serijski ubojica, što je samo učinilo da se osjećam još gore

Mamu iz Španjolske, Lorraine Ladisa, za vrijeme druge trudnoće mučila su mnoga pitanja na koja nije uspjela naći dogovor sve dok nije rodila. A evo što ona ima poručiti budućim mamama druge bebe.

"Uvijek sam željela imati više od jednog djeteta, ali činilo se da se to neće ostvariti, s obzirom na to koliko sam dugo pokušavala ponovo ostanem u drugom stanju. Međutim, odmah nakon mog četrdesetog rođendana, moj muž i ja smo odlučili još jednom pokušati. U drugom stanju sam ostala iznenađujuće brzo. I baš onda kada je moja želja bila na putu da se ostvari, mene su počele mučiti sumnje i strahovi koji su činili da se osjećam kao užasna majka i supruga. Kada sam svoje osjećaje podijelila s drugim mamama, one su me gledale kao da sam serijski ubojica, što je samo učinilo da se osjećam još gore (prije 11 godina nisu postojali blogovi i stranice gdje sam mogla pročitati da postoje majke koje se osjećaju isto kao i ja)", rekla je.

blogerica constance Možda te zanima... Svakoj mami koja je ikad pomislila da je promašaj - ovo moraš pročitati Roditelji

1. Stalno sam se pitala jesam li donijela ispravnu odluku

Koliko god da sam željela drugo dijete, čak i nakon što sam je vidjela na ultrazvučnom pregledu, i dalje sam se pitala jesam li pogriješila. Tijekom prvog tromjesečja osjećala sam veliki umor i nisam mogla prestati razmišljati kako ću uspjeti voditi računa i o trogodišnjakinji i o maloj bebi.

2. Stalno sam se pitala hoću li drugo dijete voljeti isto kao prvo

Moja prva beba je za mene bila savršena i stalno sam se pitala kako je moguće da se može još jedna takva beba. Nisam mogla zamisliti slađe i savršenije dijete. Kada smo se pripremali krenuti u rodilište, plakala sam od straha da će se roditi beba koju neću voljeti.

Možda te zanima... 8 razloga zašto ne želim ponovno zatrudnjeti Trudnoća

trudnica, dijete, druga trudnoća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Bojala sam se ljubomore starijeg djeteta

Nisam mogla ni zamisliti svoje trogodišnje dijete kako zrelo prihvaća malu bebu. Pripremala sam je, kupovala sam joj knjige, haljinice i sitnice i govorila joj kako su joj to pokloni od mlađe sestre. Davala sam joj da drži bebu čim smo stigli kući iz rodilišta, kupala sam ih zajedno čim je druga beba bila dovoljno velika, starijoj djevojčici sam čitala priče za laku noć dok sam dojila bebu.

4. Brinula sam se da se poslije druge trudnoće neću uspjeti vratiti u formu

I nikad i nisam. Tijelo poslije bebe je jednostavno drugačije i to je tako bez obzira što radite i koliko se trudite. Ali uspjela sam vratiti staru kilažu i vježbati uz dvoje male djece. Uvijek postoji način da nađeš vrijeme za vježbanje i da imaš relativno uravnoteženu prehranu. Nije lako, ali se može.

Možda te zanima... 9 poruka za mame koje čekaju drugo dijete Trudnoća

5. Mislila sam da je s dvoje teže nego s jednim

Da, dođu trenuci kada je mnogo teže s dvoje djece. Primjerice, kada im trebaš organizirati dan, a oni imaju potpuno različite aktivnosti i onda sve to treba uskladiti s tvojim i obvezama tvoga muža. Ali tu su i oni trenuci kada je bolje imati dvoje djece nego jedno. Moja starija djevojčica mi i danas pomaže oko mlađe sestre. One imaju 14 i 11 godina i jedna drugoj nedostaju čim su malo duže razdvojene. Njihova zajednička igra meni daje mi malo slobodnog vremena za sebe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.