Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 15. studenoga 2016.

'Vrijeme je da prestanemo pričati o nasilju i počnemo djelovati'

dječak tuga nasilje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga roditelja 'Korak po korak' posebnom kampanjom pod nazivom Iskorijenimo nasilje! Provedimo riječi u djela! ovog tjedna želi podići svijest io svih oblicima nasilja nad i među djecom

U tjednu od 14. do 21. studenog Udruga roditelja "Korak po korak“ posebnom će kampanjom pod nazivom ISKORIJENIMO NASILJE! PROVEDIMO RIJEČI U DJELA! nastojati doprinijeti podizanju svijesti i interesa za eliminaciju svih oblika nasilja nad i među djecom.

Povod su za tu kampanju datumi koji se odnose na prava djece – Međunarodni dan tolerancije 16. studenog, Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom 18. studenog, Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom 19. studenog i Međunarodni dan prava djece 20. studenog. Ideja za slogan kampanje potaknuta je Globalnim ciljevima UN-a za održivi razvoj koji predstavljaju nastavak Milenijskih ciljeva te sadrže i mjeru da se do 2030. godine iskorijene svi oblici nasilja nad djecom.

nasilje | Author: Promo Foto: Promo

"U razredu od trideset učenika gotovo svaki od njih ima iskustvo tjelesne sile kao odgojnog postupka, dok je gotovo svaki drugi žrtva teških oblika fizičkog nasilja kao što su udaranje otvorenim dlanom, šakom ili nekim predmetom. Vrijeme je da se prestane pričati i krene djelovati – educirati i promovirati toleranciju i nenasilje“, istaknula je Marina Trbus iz Udruge roditelja "Korak po korak“.

Nagrade su jače od fizičke kazne, zbog batina djeca uče samo što je loše

"Našom ćemo kampanjom ukazati na različite oblika nasilja nad djecom poput ekonomskog nasilja koje se odnosi na ilegalan rad ili prosjačenje, trgovine djecom, raznih štetnih praksi kao što su prisilni brakovi ili genitalne mutilacije, međuvršnjačkog nasilja ili nasilja putem interneta koje također može biti razorno za dijete. Pritom treba imati na umu i da velik broj djece izbjeglica koja pristižu u Europu često nemaju osiguran minimum prava na sigurnost, što je njihovo ne samo pravo, već i temeljna potreba.“

nasilje | Author: Promo Foto: Promo

Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom, koji se obilježava 19. studenog, utemeljila je partnerska organizacija Ujedinjenih naroda Women's World Summit Foundation (WWSF) u cilju skretanja pozornosti na problem nasilja nad djecom, koje uključuje psihičko i tjelesno kažnjavanje i zlostavljanje, zanemarivanje te seksualno nasilje.

Seksualno nasilje najčešće čine osobe koje djeca znaju

Iz Udruge roditelja "Korak po korak“ podsjećaju da se seksualno nasilje nad djecom može dogoditi on-line, putem mobitela ili telefona, na ulici, u školi ili kod kuće. Seksualno nasilje nad djecom, suprotno mitovima i uvriježenom mišljenju o nepoznatim osobama i strancima, najčešće čine djeci poznate osobe.

djevojčica nasilje zlostavljanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svaka četvrta djevojčica seksualno je zlostavljana

Procjenjuje se da je u 70 do 85 posto slučajeva počinitelj osoba koju žrtva poznaje. Podaci o broju djece žrtava seksualnog nasilja tamni su, no neke procjene na razini Europske unije govore da je jedno od petero djece žrtva seksualnog nasilja. Podaci za Hrvatsku na reprezentativnom uzorku u istraživanju pod vodstvom prof. Ajduković iz 2011. godine pokazuju da je 10,8 posto, odnosno gotovo 100.000 djece, izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja.

'Postoji poveznica između vršnjačkog nasilja i nasilja u obitelji'

"Istraživanja nedvosmisleno ukazuju da nasilje rađa nasilje, odnosno da postoji poveznica između vršnjačkog nasilja i iskustva nasilja u obitelji. Krajnje nam je vrijeme da prestanemo pričati o nasilju i počnemo djelovati. Krajnje je vrijeme da djeci kroz zdravstveni i građanski odgoj usadimo vrijednosti tolerancije, nediskriminacije i miroljubivog rješavanja sukoba, ali i da odrasli budu više spremni učiti kako nenasilno odgajati tu istu djecu. Krajnje je vrijeme da svi zajedno, a tu mislim na stručnjake, političare i javne osobe, u svom radu promičemo ove vrijednosti. Djeca uče po modelu i mi smo ti modeli. O nama ovisi hoćemo li stvarati generaciju nasilnika ili otvorenih i tolerantnih građana“, naglasila je Marina Trbus.

dijete ljutnja agresivnost | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što sve spada u zlostavljanje djece?

Na nužnost ovakvih kampanja, ali i sustavne edukacije djece, mladih i roditelja te stručnjaka o načinima miroljubivog rješavanja sukoba, odnosno roditeljstva i poučavanja za nenasilno odgajanje djece, ukazuju i rezultati opsežnog istraživanja koje je Udruga roditelja "Korak po korak“ provela na uzorku od gotovo 6.000 sudionika diljem Hrvatske.

nasilje | Author: Promo Foto: Promo

Rezultati su pokazali da je čak 77 posto mladih procijenilo da se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, kao i da dio roditelja i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, usprkos zakonskoj zabrani, i dalje tjelesno kažnjavanje tolerira kao odgojnu mjeru.

U istraživanju je 17 posto mladih navelo da će i sami, kad budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje, a pokazalo se da samo 55 mladih, 56 posto i 68 posto djelatnika škola roditelja zna da u Hrvatskoj postoji zakonska obveza prijave kršenja prava djece. Ispostavilo se i da 62 posto roditelja 

Kako prepoznati cyberbullying?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.