Trudnoća Planiranje trudnoće 27. svibnja 2016.

Koju terapiju protiv stresa smijem koristiti u trudnoći?

žena stres
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako terapije protiv stresa u trudnoći štete plodu, koji su rizici i treba li prestati piti lijekove kad se planira trudnoća, odgovara ginekologinja Senka Sabolović Rudman

Imam ponekad problem s agorafobijom i napadima panike, živim u velikom gradu pa koristim Xanax 0.25 mg kad imam obaveza po gradu, to je dva, tri puta u mjesec dana. Ali sad želim zatrudnjeti pa me zanima što dalje? Mogu li u trudnoći koristiti Helex ili Lexilium kad bih imala nekih većih obaveza, negdje sam pročitala da i Xanax nije toliko riskantan ako ga se ne koristi često? Kako bilo kakve terapije protiv stresa štete plodu? Koji su rizici?

Zbog vaših psihičkih tegoba bit će vjerojatno bolje i dalje uzimati lijekove, jer neliječena bolest može biti veći problem za dijete i vas nego lijekovi koji se trebaju uzimati da se tegobe drže pod kontrolom.

žena stres | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Xanax koji spominjete je lijek koji spada u benzodiazepine i ima sličnosti s Apaurinom koji se kod nas jako široko propisuje trudnicama, iako je potreban oprez s obzirom da postoje spoznaje o njegovoj povezanosti s nastajanjem rascjepa usne kada se uzima u visokim dozama i dugotrajno u prvom i drugom trimestru trudnoće.

Pet savjeta za anksiozne trudnice

Ipak, većina psihijatara smatra da je bolje ako planirate trudnoću zamijeniti Xanax nekim drugim lijekom ako je moguće. Zoloft je primjerice antidepresiv novije generacije koji se može uzimati u trudnoći ako je indiciran. Pa se čini da je Apaurin i/ili Zoloft bolji izbor ako je moguće, što je svakako važno da procijeni liječnik specijalist s tog područja (psihijatar).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.