Trudnoća Beba u trbuhu 06. travnja 2016.

Stres u trudnoći uzrok zdravstvenih problema kod beba?

trudnica trudnoća tuga stres
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaključak znanstvenika je da mame s visokom razinom kortizola češće imaju djecu s manjom težinom od normalne. Vjeruje se da se kortizol povećava za vrijeme stresnih događaja

Stres tijekom trudnoće može imati loše posljedice na zdravlje još nerođenog djeteta, zaključak je studije koji su nedavno proveli znanstvenici s američkog University of California (UCLA). Buduće majke koje su često bile pod stresom većinom su rodile djecu manje porođajne težine.

Pet savjeta za anksiozne trudnice

Znanstvenici su pokazali da mame s visokom razinom kortizola češće imaju djecu s manjom težinom od normalne. Vjeruje se da se razina kortizola povećava za vrijeme stresnih događaja i usporava dovođenje krvi do fetusa. To uzrokuje nedostatak kisika i hranjivih tvari koje dolaze do djeteta, čineći ih pothranjenima. 

Novac, obitelj i susjedi izvor stresa

U istraživanju je sudjelovalo 142 žene koje su dale uzorke sline i zatrudnjele tijekom studije. Glavni razlozi za stres bili su novčani problemi, problemi unutar obitelji i sa susjedima. Veliki životni događaji poput smrtnog slučaja u obitelji, rasizma i nasilja također su navedeni.

“Otkrili smo da je kortizol koji je povezan s kroničnim stresom također u vezi s bebama s manjom porođajnom težinom", izjavila je glavna istraživačica Christine Guardino za Albany Daily Star.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.