Trudnoća Porođaj 01. lipnja 2018.

Sedam razloga za pilates loptu na porodu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najbolja stvar pri uporabi gimnastičke lopte u porodu jest to da se ne mora činiti ništa posebno, osim sjediti i nježno se njihati, skakutati i slobodno kretati po lopti dok se pritom mišići zdjelice vježbaju i pripremaju za porod

Osim za svakodnevno vježbanje i u fizioterapiji, lopta se sve više primjenjuje u trudnoći, porodu i babinju kao pomagalo pri ublažavanju bola. Uporabom gimnastičke, tj. pilates lopte spoznajemo da se radi o rekvizitu koji je istodobno jednostavan za primjenu i neizmjerno učinkovito pomagalo. Pokreti koje lopta dopušta posve su lagani, jednostavni te povećavaju pokretljivost zdjelice. Koristeći se loptom postajete aktivnom sudionicom poroda, umjesto da iščekuje kraj poroda pasivno trpeći.

trudnica Možda te zanima... Hipnoporođaj - priprema za aktivno sudjelovanje u porodu Trudnoća

U aktivnom porodu vrlo je važan uspravan položaj, koji je najprirodniji, a moguće ga je postići vježbajući na lopti. Tim položajem poboljšava se cirkulacija krvi u posteljici te se tako preventivno djeluje na ugroženost ploda u maternici (fetalni distres).

Klečanje tijekom trudova smanjuje bol u leđima

Vježbajući na lopti postižete maksimalnu slobodu pokreta i mogućnost mijenjanja položaja koji utječu na bolje podnošenje bola pri trudovima. Najbolja stvar pri uporabi gimnastičke lopte u porodu jest to da se ne mora činiti ništa posebno, osim sjediti i nježno se njihati, skakutati i slobodno kretati po lopti dok se pritom mišići zdjelice vježbaju i pripremaju za porod.

Možda te zanima... 12 nevjerojatnih fotografija žena u trudovima pokazuje svu ljepotu poroda Trudnoća

Najbolja je lopta promjera 65 centimetara

Lopte mogu biti različitih veličina, a za porod je najbolje upotrijebiti onu promjera 65 centimetara. Omogućujući vam slobodu i privatnost tijekom poroda, veća je mogućnost kako ćete slijediti svoje nagone te pokretati svoje tijelo i mijenjati položaje po želji, pa će vam tijekom kontrakcija biti udobnije i lakše ćete ih podnositi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nježno ljuljuškanje i ritmično njihanje na gimnastičkoj lopti tijekom kontrakcije pomaže vam da se usredotočite na vježbanje i kretanje, što vam istinski pomaže u olakšanju i oslobađanju bola. Prilikom vježbanja na gimnastičkoj lopti tijekom poroda, nesmetano se može vršiti monitoring kucaja srca čeda.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Zašto koristiti loptu tijekom trudova?

1. Kontrakcije su češće te porod brže napreduje, odnosno maternica lakše obavlja svoj posao.

2. Kontrakcije su manje bolne.

3. Lakše podnosite trudove. Manja je potreba za lijekovima u porodu.

4. Sloboda pokreta i mogućnost mijenjanja položaja veća je, krećete se i za vrijeme kontrakcija.

5. Maksimalno se koristi gravitacija u uspravnom položaju.

6. Tijekom kontrakcije usredotočeni ste na vježbe i kretanje pa lakše podnosite bol.

7. Vježbanjem na lopti potpomaže se disanje, cirkulacija i pokretljivost zdjelice.

Možda te zanima... Bez cenzure: Fotke poroda pokazuju koliko je rodnica čudesna Trudnoća

Prednosti gimnastičke lopte

Trudnica lopta vježbanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Mekoća lopte apsorbira vašu težinu i oslobađa vas boli u leđima, postižete maksimalnu slobodu pokreta i mogućnost mijenjanja položaja koji utječu na bolje podnošenje bola pri trudovima.

Lopta je i udobnija od ležanja na krevetu, pritisak na leđa minimalan je, a leđa su slobodna te vas partner nesmetano može pridržavati i masirati.

Vježbajući na lopti tijekom poroda pomaže se njegovo napredovanje i smanjuje potreba za medicinskim intervencijama.

Takvim vježbanjem maksimalno se koristi gravitacija što olakšava fetusu zauzimanje optimalnog položaja za rađanje.

Sjedenje na lopti istovremeno pomaže djetetu da se što je brže moguće spušta niz porodni kanal, a vama pruža osjećaj aktivnog sudjelovanja u porodu.

Možda te zanima... 5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci